Olavsfrontalet

Olavsfrontalet
KonstnärKopia i Heimaeys stavkyrka från 2000
Basfakta
TillkomstårFörsta hälften av 1300-talet
TypAntemensale
MaterialSammansatta brädor
Mått (h×b)96 × 108 cm 
PlatsOlavskapellet i oktagonen i Nidarosdomen, Trondheim, Norge

Olavsfrontalet är ett norskt medeltida antemensale, som finns i Olavskapellet i oktagonen i Nidarosdomen i Trondheim i Norge.

Olavsfrontalet visar historier runt Olof den helige från tiden runt Slaget vid Stiklestad den 29 juni 1030. Det är troligen från första hälften av 1300-talet, men dess äldre historia är inte känd. Det fanns i Köpenhamn från 1691 och överlämnades till Nidarosdomen 1930.

En kopia överlämnades av Norge till Island år 2000 för att fira 1000-årsminnet av Islands kristnande, att placeras i den nyuppförda kopian av en norsk stavkyrka på Västmannaöarna, Heimaeys stavkyrka.

Bilderna i antemensalet

Olavsfrontalet har ett stort mittfält i full höjd samt sex mindre sidofält. I mittfältet står Olof den helige under en baldakin med krona på huvudet, framställd som en aristokrat. I vänstra handen håller han riksäpplet och i andra handen håller han sin stridsyxa.

I två av sidofälten finns bilder av de fyra evangelistsymboler. I övrigt finns fyra framställningar av händelser:

  • Olof delar ut silverpenningar före slaget vid Stiklestad
  • Olofs dröm
  • Olofs fall på Stiklestad den 29 juni 1030, med detaljer från Snorre Sturlassons berättelse
  • Olofs helgonförklaring den 3 augusti 1030, med bilder av de under som inträffade efter kungens död och bild av själva helhonförklaringen.

Källor

Vidare läsning

  • Gunnar Danbolt: Bilde som tale, St. Olavs-antemensalet i Nidarosdomen i Kunst og kultur 71, 1988, sidorna 138–158
  • Anne Lidén: Olav den helige i medeltida bildkonst. Legendmotiv och attribut, Doktorsavhandling i konstvetenskap vid Stockholms universitet, Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitetsakademiens skriftserie Monographs, Stockholm 1999, ISBN 91-7402-298-9

Externa länkar

Media som används på denna webbplats