Olav V av Norge
Olav V | |
---|---|
Foto av Olav V. | |
Regeringstid | 21 september 1957–17 januari 1991 (33 år och 118 dagar) |
Kröning | Signad 22 juni 1958 i Nidarosdomen |
Företrädare | Håkon VII |
Efterträdare | Harald V |
Valspråk | Alt for Norge |
Gemål | Märtha av Sverige |
Barn | Ragnhild Astrid Harald V |
Personnamn | Olav |
Ätt | Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg |
Far | Håkon VII |
Mor | Maud av Storbritannien |
Född | 2 juli 1903 Sandringham, Norfolk, England, Storbritannien |
Namnteckning | |
Död | 17 januari 1991 (87 år och 199 dagar) Holmenkollen, Oslo, Norge |
Begravd | 30 januari 1991 Kungliga mausoleet på Akershus fästning i Oslo |
Olav V, född som Alexander Edward Christian Frederik den 2 juli 1903 på Appleton House nära Sandringham i Norfolk, Storbritannien, död 17 januari 1991 i Holmenkollen utanför Oslo, var född prins av Danmark, men genom faderns trontillträde som norsk kung 1905 förlorade han sin danska titel, för att i stället växa upp som Norges kronprins. Han tillträdde som Norges kung den 21 september 1957.
I sin ungdom var Olav V seglare på elitnivå. I samband med den tyska ockupationen av Norge under andra världskriget lämnade kungafamiljen landet, men kom att spela en betydande roll för det norska folkets motståndsvilja. Inte minst den dåvarande kronprins Olav intog en viktig roll i motståndet och under en tid var kronprinsen Norges försvarschef. När ockupationsmakten kapitulerat var kronprinsen den första medlemmen av kungahuset som återvände till Norge.
Olav var gift med sin kusin och syssling prinsessan Märtha av Sverige, med vilken han fick tre barn. Hans insatser under krigsåren och prinsessan Märthas tidiga bortgång var två viktiga faktorer för den respekt och det förtroende som Olav V åtnjöt hos det norska folket. Han avled den 17 januari 1991 och efterträddes som norsk kung 1991 av sin ende son, Harald V.
Biografi
Barndom och utbildning
Alexander Edward Christian Frederik föddes på Appleton House, beläget på ägorna till det brittiska kungliga slottet Sandringham House i Sandringham, Norfolk, England. Han var första och enda barn till prins Carl av Danmark och prinsessan Maud av Storbritannien. Han kallades prins Alexander av Danmark tills hans far 1905 valdes till ny kung av Norge. När fadern antog kunganamnet Håkon VII av Norge gav han också sin då två år gamla son ytterligare ett namn, nämligen Olav, och sonen kallades därefter Olav, kronprins av Norge.
Kronprins Olav följde med sina föräldrar till Norge och blev därmed den första norska prinsen som växte upp i landet sedan senmedeltiden. Han tog Examen Artium (ungefär studentexamen) på reallinjen vid Halling skola i Oslo 1921. Kronprinsen studerade därefter vid Krigsskolen, den norska arméns officersskola, där han tog examen 1924. Senare studerade han även statsvetenskap, historia och nationalekonomi vid Oxfords universitet (Balliol College).
Giftermål, familj och kronprinsgården Skaugum
Den 15 januari 1929 eklaterades förlovningen mellan kronprins Olav och prinsessan Märtha av Sverige, hans kusin på fädernet. Förlovningen mottogs väl i både Sverige och Norge. Prinsessan Märtha var sondotter till svenske kung Oscar II, som även varit Norges kung fram till unionsupplösningen 1905. Förlovningen togs därför som ett tecken på att såren efter unionsupplösningen nu var läkta.
Två månader senare, den 21 mars 1929, gifte sig paret i Vår Frelsers kirke i Oslo. Diplomaten och adelsmannen Fredrik Wedel-Jarlsberg gav kronprinsparet gården Skaugum i Asker strax utanför Oslo som bröllopsgåva. Med undantag för åren 1930–1932, då huvudbyggnaden brann ned och återuppbyggdes, samt ockupationstiden under andra världskriget, har Skaugum varit det norska kronprinsparets residens.
Olav och Märtha fick tre barn. Prinsessan Ragnhild Alexandra föddes den 9 juni 1930 på Kungliga Slottet i Oslo och prinsessan Astrid Maud Ingeborg den 12 februari 1932 i Villa Solbakken vid Skøyen, Oslo. Prins Harald, född 21 februari 1937 på Skaugum, var den första norska tronarvingen som fötts i Norge på 567 år.
Andra världskriget
Den 9 april 1940 anfölls Norge av Nazi-Tyskland. Kungafamiljen, regeringen och flertalet stortingsrepresentanter hann lämna Oslo med tåg och stortinget sammanträdde i Hamar samma dag. Tyskarnas snabba framfart tvingade dem dock att fly till Elverum. Från Elverum fortsatte kronprinsessan Märtha och hennes tre barn till vidare till gränsen mot Sverige, medan kronprins Olav fortsatte att stå vid sin fars sida.
Kungen, kronprinsen och deras följe fortsatte i rask takt norrut och nådde så småningom Tromsø där en tillfällig huvudstad upprättades den 1 maj 1940. Kronprinsen och kungen inkvarterades i en skogsstuga vid Målselvdalen och skyddades av den lokala skytteföreningen. Den 7 juni evakuerades hela sällskapet till London ombord på den brittiska kryssaren HMS Devonshire i konvoj med HMS Glorious, HMS Acasta och HMS Ardent. Kungen och kronprins Olav bodde först i Rotherhithe i London, ett område med stark koppling till de skandinaviska länderna och där Den Norske Sjømannskirken var belägen. Senare flyttade exilregeringen till Foliejon Park i Winkfield, nära Windsor.
Kronprinsparet hade 1939 gjort en längre resa till USA och där lärt känna USA:s president Franklin D. Roosevelt och hans hustru Eleanor. Det amerikanska presidentparet bjöd nu kronprinsessan Märtha och de tre barnen att komma till USA och den 12 augusti lämnade familjen Sverige. Relationen till den amerikanske presidenten spelade en betydande roll för kronprins Olavs kontakter med den nya världsmakten och gav kronprinsessan en plattform för hennes strävan för Norges sak genom officiella besök och tal men också för hennes engagemang i bistånds- och flyktingarbete. Under 1942 reste också kronprins Olav till USA, för att där genomföra en föreläsningsturné om den norska frihetskampen.
Kronprins Olav tog annars en aktiv roll i exilregeringens arbete i London och den 30 juni 1944 utsågs han till Norges försvarschef. Han övertog ledningen av de norska styrkorna och ansvaret för kontakterna med de allierade, vilket bland annat innebar ett outtröttligt arbete för att säkra stöd till Norge vid en eventuell slutstrid mot ockupationsmakten. Norge var väl befäst och vid krigsslutet fanns flera hundra tusen tyska soldater i landet.
De löften kronprins Olav erhållit om stöd behövde dock aldrig nyttjas. Den 8 maj 1945 kapitulerade Tyskland och den 13 maj anlände kronprins Olav tillsammans med fem statsråd till Norge för att återupprätta regeringen. Till dess kung Håkon och kronprinsens familj återvände den 7 juni fungerade Olav som kronprinsregent. Sitt uppdrag som försvarschef lämnade han den 15 juli 1945.
Trontillträdet
Drottning Maud hade avlidit redan 1938 och kronprinsessan Märtha hade fyllt en del av hennes uppgifter. Efter kriget vacklade kung Håkon VII:s hälsa och kronprinsparet fick allt oftare uppfylla de officiella plikterna. Även kronprins Olav skulle tidigt bli änkling och kronprinsessan Märthas död den 5 april 1954 var ett hårt slag.
Året därpå blev kung Håkon VII så allvarligt sjuk att Olav återigen kom att fungera som kronprinsregent. Kungen avled den 21 september 1957 och kronprinsen tillträdde tronen samma dag. Eftersom kungakröningen strukits ur grundlagen redan 1908 fanns ingen tydlig instruktion för hur tillträdet skulle gå till. Den kristet troende och historieintresserade kungen framförde en önskan om att få motta Guds välsignelse över sin kungagärning till biskopen i Nidaros och anknöt på så sätt till de kröningsceremonier som ordnats sedan 1100-talet.
Kung Olav V skulle senare oftast vara mycket lojal mot var tids sittande regering, men i frågan om kongesigning stod han fast vid sin hållning trots att statsminister Einar Gerhardsen och den socialdemokratiska regeringen helst varit utan ceremonin i Nidarosdomen. Regeringen försökte minska händelsens betydelse genom att begränsa antalet representanter för statsmakten, men biskop Arne Fjellbu bjöd in hela stortinget till gudstjänsten, som även sändes i radio. Samtidigt tog gudstjänsten inte formen av en kröning. I stället knäföll kung Olav framför högaltaret, varefter biskop Arne Fjellbu bad Gud välsigna kungen och hans gärning.
Traditionen har vidmakthållits genom att Olavs son och svärdotter också välsignades i en liknande gudstjänst i samband med deras trontillträde 1991.
Kungen som idrottsman
Kung Håkon VII och drottning Maud beslutade att kronprinsen skulle uppfostras så norskt som möjligt och Olav fick tidigt pröva på skidsporter. Under hela sitt liv uppskattade han skidåkning och som ung prövade han även backhoppning i Holmenkollen.
Sina främsta framgångar nådde han inom segelsporten. Som kronprins deltog Olav i Olympiska Spelen i Amsterdam 1928, där han tävlade tillsammans med Johan Anker i segling och vann guld i 6mR klassen med båten Norna.
Kungen förblev aktiv idrottsutövare under större delen av sitt liv och under 1970-talets oljekriser införde norska regeringen körförbud för personbil under vissa helger och det berättas anekdotiskt att kungen då tog spårvagnen upp till Holmenkollen för att inte gå miste om en möjlig dag i skidspåren.
Utmärkelser
Ordnar och medaljer
- Krigskorset
- Borgerdådsmedaljen
- Sankt Olavs Orden
- Norska förtjänstorden
- St. Olavsmedaljen
- Krigsmedaljen
- Deltagermedaljen
- Forsvarsmedaljen med laurbærgren
- San Martín Befriarens orden
- Leopoldsorden
- Elefantorden (1921)
- Dannebrogsorden (1921/1958)
- Kung Kristian X:s frihetsmedalj
- Salomos orden
- Finlands vita ros
- Hederslegionen
- Croix de guerre 1939–1945
- Médaille militaire
- Grekiska Frälsarens orden
- Sankt Georgs och Sankt Konstantins orden
- Krigskorset 1940
- Piusorden (1967)
- Pahlaviorden
- Grundare av Isländska falkorden (1955/1961)
- Republikens förtjänstorden (1965)
- Krysantemumorden
- Jugoslaviska Stjärnans orden
- Gyllene lejonets orden
- Aztekiska Örnorden
- Nederländska Lejonorden
- Oranienhusorden
- Krigsminneskorset
- Solorden
- Avizorden
- Jakobs Svärdsorden
- Gyllene skinnets orden
- Karl III:s orden
- Strumpebandsorden (1959)
- Tistelorden (1962)
- Bathorden
- Victoriaorden
- Mottagare av Victoriakedjan
- Kung Georg V:s silverjubileumsmedalj
- Kung Georg VI:s kröningsmedalj
- Drottning Elizabeth II:s kröningsmedalj
- Serafimerorden (1926)[1]
- Kung Gustaf V:s jubileumsminnestecken (1928)
- Kung Gustaf V:s jubileumsminnestecken (1948)
- Chakriorden (1960)
- Chula Chom Klao-orden
- Bundesverdienstkreuz
- Sachsiska husorden
- Legion of Merit (Chief Commander)
- Österrikiska förtjänstorden
Militära hedersbeygelser
- Amiral i Storbritanniens flotta (1958), därefter Admiral of the Fleet (1988)
Anfäder
Referenser
- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Olav V of Norway, tidigare version.
- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Olav V, tidigare version.
Noter
- ^ Kungl. Serafimerorden i Sveriges statskalender 1940bih
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Olav V av Norge.
- Officiell webbplats
Media som används på denna webbplats
King Olaf V of Norway, 1957
Royal coat of arms of Norway
Författare/Upphovsman: Gutten på Hemsen, Licens: CC0
Flag of Norway with colors from the previous version on Commons. This file is used to discuss the colors of the Norwegian flag.
The civil ensign and flag of Belgium. It is identical to Image:Flag of Belgium.svg except that it has a 2:3 ratio, instead of 13:15.
Flagga Grekland (1822-1969) och (1974-1978), Årsdag flagga Grekland (1978 - )
Flag of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (1946-1992).
The design (blazon) is defined in Article 4 of the Constitution for the Republic of Yugoslavia (1946). [1]
Flag of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (1946-1992).
The design (blazon) is defined in Article 4 of the Constitution for the Republic of Yugoslavia (1946). [1]
Order of the Sun of Peru - Grand Cross
Flag of Portugal, created by Columbano Bordalo Pinheiro (1857–1929), officially adopted by Portuguese government in June 30th 1911 (in use since about November 1910). Color shades matching the RGB values officially reccomended here. (PMS values should be used for direct ink or textile; CMYK for 4-color offset printing on paper; this is an image for screen display, RGB should be used.)
Flag of England. Saint George's cross (a red cross on a white background), used as the Flag of England, the Italian city of Genoa and various other places.
The national flag of Kingdom of Thailand since September 2017; there are total of 3 colours:
- Red represents the blood spilt to protect Thailand’s independence and often more simply described as representing the nation.
- White represents the religion of Buddhism, the predominant religion of the nation
- Blue represents the monarchy of the nation, which is recognised as the centre of Thai hearts.
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Ribbon for a Knight of the Most Illustrious Order of the Royal House of Chakri (Thailand)
Författare/Upphovsman: MrInfo2012, Licens: CC BY-SA 4.0
Order of Pahlavi Ribbon Bar
The flag of the Ethiopian Empire with the Lion of Judah in the center
Ribbon bar: Ducal Saxe-Ernestiner House Order. Saxon Duchies:
- Saxe-Altenburg (Sachsen-Altenburg)
- Saxe-Coburg-Gotha (Sachsen-Coburg-Gotha)
- Saxe-Meiningen-Hildburghausen (Sachsen-Meiningen-Hildburghausen)
(c) EHDI5YS på engelska Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Ribbon bar of the Order of the Falcon, knight. Iceland.
Ribbon of the Oorlogsherinneringskruis 1940-1945
Författare/Upphovsman: Wiki Romi, Licens: CC0
Order of the Dutch Lion - Grand Cross
Ribbon bar: Order of the Chrysanthemum (Japan).
Författare/Upphovsman: Image sourced from 'Medals of the World' website: http://www.medals.org.uk/index.htm, Licens: CC BY 2.5
Ribbon of the Order of the Bath
The royal family of Norway waving to the welcoming crowds from HMS NORFOLK at Oslo. With them is Crown Prince Olaf (centre) who came on board in a launch. The royal family escaped from Norway just after the German invasion.
Författare/Upphovsman: Borodun, Licens: CC BY 3.0
Ribbon bar: Croix de Guerre 1939-1945 (France)
Författare/Upphovsman: EricSerge, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon bar of King Christian X's Liberty Medal
Kong Haakon VII (tidligere Danske prins Carl) ankommer Norge med Kronprins Olav (tidligere prins Alexander) på armen 1905. Bildet er tatt straks etter at kongen og hans følge har forlatt det danske kongeskipet Danneborg i no:Drøbaksundet og gått over i K/S Heimdal, et kommandofartøy som seinere ble norsk kongeskip, 25. november no:1905. Statsminister Christian Michelsen ønsker velkommen til landet. Heimdal førte så den nye kongefamilien og regjeringa videre inn til Kristiania der følget steig i land ved Akershus festning straks før klokka 13. Tross surt vær og sludd hadde en stor folkemengde møtt fram for å hylle den nye nasjonens folkevalgte regent.
NB! Fotografiet er kraftig retusjert. Se [1] for en uretusjert kopi gjengitt med finere punktoppløsning.
English summary: Norwegian prime minister Christian Michelsen greets the new Norwegian King Haakon VII (former Danish Prince Carl) and his son Olaf (former Prince Alexander) as they arrive to Norway on a ship in the Oslo Fjord 25th of November 1905.Författare/Upphovsman: KarlHeintz, Licens: CC BY-SA 4.0
Ribbon bar of the Grand Cross of the Military Order of Aviz
Författare/Upphovsman: Den här vektoriserade bilden innehåller hämtade eller omarbetade delar av den här filen:, Licens: CC BY-SA 4.0
Serafimerorden Olav V av Norge vapen
Order of the Aztec Eagle 1Class Ribbon
Ribbon of the Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau
Grand Cordon of the Ordre de Leopold
Författare/Upphovsman: Okänd , Licens: CC0
Flag of the Vatican City, as described in the 2000 w:en:Fundamental Law of Vatican City State (which took effect in Feb. 2001), Article 20, Attachment A. See here and here.
Författare/Upphovsman: Ordensherre, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of Medal for Outstanding Civic Achievement, Norwegian: Medaljen for borgerdåd (Borgerdådsmedaljen), Norwegian civilian medal.
Författare/Upphovsman: Mimich, Licens: CC0
Sash of Collar of Order of Charles III, to be worn when the Collar doesn't suit the occasion
Författare/Upphovsman: Boroduntalk, Licens: CC BY 4.0
War Cross 1940/1974/2003 ribbon bar. Greece.
Författare/Upphovsman: http://www.phalerae.org/Accueil.htm, Licens: CC BY 3.0
Планка ордена Золотого руна
Ribbon bar (Netherlands):
– Grand Cross of the Order of the House of Orange (1905-nowadays).
Författare/Upphovsman: Boroduntalk, Licens: CC BY 4.0
King George VI Coronation Medal ribbon bar. United Kingdom.
Författare/Upphovsman: Ordensherre, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of War Cross with Sword, Norwegian: Krigskorset med sverd, Norwegian military medal.
Författare/Upphovsman: Borodun, Licens: CC BY 3.0
Släpspänne för Serafimerorden.
Författare/Upphovsman: Orem (wiki-pl: Orem, commons: Orem), Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon bar: Legion of Honour, Grand Cross rank
Författare/Upphovsman: Col André Kritzinger, Licens: CC0
The Queen Elizabeth II Coronation Medal ribbon, 32 millimetres wide and maroon with a 2 millimetres wide white band, a 10.5 millimetres wide maroon band and a 3 millimetres wide royal blue band, repeated in reverse order and separated by a 1 millimetre wide maroon band in the centre. (Dimensions deduced from this photograph of the medal and ribbon.)
Författare/Upphovsman: Boroduntalk, Licens: CC BY 3.0
Ribbon bar: La médaille militaire (France)
Flag of the Kingdom of Saxony; Ratio (2:3)
Flag of Iran. The tricolor flag was introduced in 1906, but after the Islamic Revolution of 1979 the Arabic words 'Allahu akbar' ('God is great'), written in the Kufic script of the Qur'an and repeated 22 times, were added to the red and green strips where they border the white central strip and in the middle is the emblem of Iran (which is a stylized Persian alphabet of the Arabic word Allah ("God")).
The official ISIRI standard (translation at FotW) gives two slightly different methods of construction for the flag: a compass-and-straightedge construction used for File:Flag of Iran (official).svg, and a "simplified" construction sheet with rational numbers used for this file.
Ribbon bar: Order of Pius IX (Vatican).
Författare/Upphovsman:
User:Xiengyod~commonswiki (File:Royal monogram of Chulalongkorn - จจจ (from the Order of Chulachomklao).svg, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon for the Special Class of the Most Illustrious Order of Chula Chom Klao (Thailand)
Grand Star of the Decoration of Honour for Services to the Republic of Austria
Författare/Upphovsman: Gonçalo Veiga, Licens: CC BY-SA 4.0
Denna bild (eller alla bilder i denna artikel eller kategori) bör återskapas med hjälp av vektorgrafik som en SVG-fil. Detta har flera fördelar; se Commons:Media for cleanup för mer information. Om det redan existerar en SVG-version av denna bild, var vänlig och lägg upp den. Efter att en SVG-version lagts upp, ersätt denna mall med {{vector version available|nytt bildnamn.svg}} på denna sida.
Författare/Upphovsman: Boroduntalk, Licens: CC BY 4.0
Ribbon of an honorary member of the Royal Victorian Order. United Kingdom.
Författare/Upphovsman: Cplakidas, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of the abolished Greek Royal order of Saints George and Constantine
Författare/Upphovsman: Image sourced from 'Medals of the World' website: http://www.medals.org.uk/index.htm, Licens: CC BY-SA 3.0
Royal Victorian Chain Ribbon
Författare/Upphovsman: Glasshouse, Licens: CC BY 3.0
Royal Monogram of King Olav V of Norway
Order of the Liberator San Martin - Grand Cross
Författare/Upphovsman: Image sourced from 'Medals of the World' website: http://www.medals.org.uk/index.htm, Licens: CC BY-SA 2.5
Ribbon of the Order of the Garter
Signature of Olav V
Ribbon Order Redeemer 5Class (Greece)
Författare/Upphovsman: Portunes, Licens: CC BY 4.0
Ribbon bar of the Danish Order of the Elephant
Författare/Upphovsman: Ordensherre, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of knight of the Order of St. Olav, Norwegian: Ridder av St. Olavs Orden. Note: The ribbon bar is identical to that of the St. Olavsmedaljen, which is a separate award.
Författare/Upphovsman: Ordensherre, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of War Medal, military medal of Norway. Norwegian name: Krigsmedaljen.
Författare/Upphovsman: Ordensherre, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of Participation Medal with Rosette, Norwegian World War II medal. Norwegian name: Deltagermedaljen med rosett.
Ribbon bar: Order of Merit of the Federal Republic of Germany – Special class of the Grand Cross.
Författare/Upphovsman: Ordensherre, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of Grand Cross of the Royal Norwegian Order of Merit. Norwegian: Stripe for storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden
Författare/Upphovsman: Borodun, Licens: CC BY 4.0
King George V Silver Jubilee Medal ribbon bar. United Kingdom.
Författare/Upphovsman: Ordensherre, Licens: CC BY-SA 3.0
Ribbon of Defence Medal with laurel Branch, Norwegian defence medal of merit. Norwegian name: Forsvarsmedaljen med laurbærgren.
Order of Solomon
Författare/Upphovsman:
Military Order of Aviz - Knight
Baretka Orderu św. Olafa 1 kl.
Ribbon of Order of the Yugoslavian Great Star
Författare/Upphovsman: Orem (wiki-pl: Orem, commons: Orem), Licens: CC BY-SA 3.0
Den här W3C-overifiera vektorbilden skapades med Inkscape .
nastrino della medaglia di cavaliere di gran Croce decorato di gran cordone dell'ordine al merito della Repubblica Italiana
Order of the White Rose Grand Cross