Nymble

Nymble, alternativt Nymble Corpsen, är Tekniska Högskolans Studentkårs kårhusDrottning Kristinas väg 15 på Norra Djurgården i Stockholm.

Huset ritades av Sven Markelius och Uno Åhrén och uppfördes 1928-1930. Det är ett av de främsta exemplen på funktionalism i Sverige och delar av huset är kulturminnesmärkt. På 1970-talet gjordes en betydande tillbyggnad med Bengt Lindroos som arkitekt. I slutet av 1990-talet stod arkitekterna Rolf Eppens och Christer Pettersson för en genomgripande ombyggnad av fastigheten. Idag är Eppens Arkitektur AB på Kungsholmen Nymbles husarkiteter.[1]

Då arbetet med ett nytt kårhus kom det gamla kårhuset att kallas Gamble, helt enkelt ordet "gammal" i en skämtsamt ålderdomlig stavning. Då det nya kårhuset byggdes gavs det i studentikos analogi namnet "Nymble".

Huset var när det byggdes, med sina utanpåliggande trappor och terrasser, tänkt att efterlikna de klassiska atlantångarna. Den ursprungliga byggnaden hade medvetet inga fönster på väggarna mot Kungliga Tekniska högskolan.

Bilder

Bilder på huset från juni 2011.

Se även

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Kungliga tekniska högskolans kårhus (Nymble)b.jpg
Författare/Upphovsman: Ankara, Licens: CC BY-SA 3.0
Kungliga tekniska högskolans kårhus
Nymble 22072006.jpg
Kårhuset, KTH, Stockholm
Kungliga tekniska högskolans kårhus (Nymble)c.jpg
Författare/Upphovsman: Ankara, Licens: CC BY-SA 3.0
Kungliga tekniska högskolans kårhus (Nymble)
Eurocon 2011c.jpg
Författare/Upphovsman: Ankara, Licens: CC BY 3.0
Eurocon 2011, Stockholm.