Norska utställningen 1943

Utställningsaffischen.

Den norska utställningen arrangerades av den Svensk-norska föreningen i ThulehusetSveavägen i Stockholm den 10 mars till den 27 april 1943.

Utställningen öppnades i närvaro av prinsessan Ingeborg, prins Eugen, utrikesminister Christian Günther, den norske ministern Jens Bull, diplomater från de allierade länderna och en rad representanter från Stockholms stad.

Den högtidliga invigningen den 10 mars utfördes av prins Eugen, och tal hölls av föreningens ordförande borgarrådet Yngve Larsson. På morgonen den 9 april, hölls en minneshögtid vid utställningen för de norrmän som hade offrat sina liv under ockupationen. Utställningskommitténs ordförande var Hans Ahlmann.[1]

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Stockh 1930 1.gif
Författare/Upphovsman: Sigurd Lewerentz / Svensk Form, Licens: CC BY-SA 3.0
Stockholmsutställningen Plakat
Norsk utstilling I Stockholm (6993763310) crop.jpg
Författare/Upphovsman: Riksarkivet (National Archives of Norway) from Oslo, Norway, Licens: No restrictions
Norsk utstilling I Stockholm.

Den 10. mars i år (1943) ble det åpnet en norsk utstilling i Stockholm i nærvær av prinsesse Ingeborg, prins Eugen, utenriksminister Günther, den norske sendemann Jens Bull og sendemenn for de allierte nasjoner. En rekke representanter for den svenske hovedstad var også til stede ved innvielsen. Utstillingslokalene befinner seg i Thulehuset i Sveavegen. Den høytidelige åpning ble foretatt av prins Eugen. Formann i svensk-norsk forening, borgarrådet Ynge Larsson taler ved åpningen av norgesutstillingen i Stockholm 10. mars 1943.

RA/PA-1209/Uc/66/4/S 339
Minnehøytideligheter og markeringer (6993774554).jpg
Författare/Upphovsman: Riksarkivet (National Archives of Norway) from Oslo, Norway, Licens: No restrictions
Kopiert fra Riksarkivets Flickr-album «9. Minnehøytideligheter og markeringer», fotografier valgt ut fra «NTBs krigsarkiv - bilder av nordmenn i Sverige under 2. verdenskrig»: «Det norske flyktningesamfunnet feiret viktige høytids- og minnedager. 17. mai og 9. april var blant de store begivenheter. 17. mai ble markert som en stor og betydningsfull festdag med håp for det frie Norge, mens 9. april var viet sorgen og minnene og ble markert til ære for dem som ga sitt liv for Norges sak. Hvert år denne dagen ble det holdt store offisielle minnegudstjenester med svensk deltagelse. Frihetsforkjempere som Nordahl Grieg, Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm ble minnet og hedret med særskilte arrangementer. Fra 1943, da svensk opinion hadde snudd til fordel for Norge, kom det mange norsk-svenske fellesarrangementer. I Stockholm ble det dette året arrangert tre store sammenkomster med norske og svenske talere som hyllet norsk frihetskamp.» (Alle bildene i albumet er merket med No known copyright restrictions.)
Kulturmønstringer (6993514708).jpg
Författare/Upphovsman: Riksarkivet (National Archives of Norway) from Oslo, Norway, Licens: No restrictions
Kopiert fra Riksarkivets Flickr-album «7. Kulturmønstringer og solidaritetsarrangementer», fotografier valgt ut fra «NTBs krigsarkiv - bilder av nordmenn i Sverige under 2. verdenskrig»: Mange arbeidet iherdig for å fremme Norges sak. Det ble informert og undervist i svenske skoler om Norge og norske forhold, arrangert samlinger og kulturkvelder med foredrag om norsk historie, litteratur, teater og musikk. Utstillingen Norsk uke, som ble åpnet i Stockholm våren 1943 og deretter videresendt til Göteborg, ga et levende bilde av det frie og det okkuperte Norge. Norsk-svenske vennskapsforeninger og humanitære sammenslutninger virket for god forståelse mellom landene, arrangerte solidaritetsmarkeringer og folkemøter og bidro med materiell hjelp. (Alle bildene i albumet er merket med No known copyright restrictions.)
Utställning Thulehuset.jpg
Utställningsaffisch för Norska utställningen 1943