Nils Olof Bonnier
Nils Olof Bonnier, född 1945 i Göteborg, död 1969[1][2], var en svensk konceptuell konstnär och skribent, verksam under en kort men intensiv period på 1960-talet.
Som barn målade Bonnier sammetstavlor som han sålde till familjens grannar.
Bonnier utbildade sig på Slöjdföreningens skola i Göteborg, Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm och slutligen på Valands konstskola i Göteborg. Med ett antal elever på Valand bildade han gruppen Björnligan som snabbt blev uppmärksammad i svenskt konstliv.
Han hann med ett antal separatutställningar, bland annat på Galleri AE i Göteborg och Galleri Bleue i Stockholm, gav ut artists' books och skrev konstkritik för bland annat Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Det finns även en offentlig skulptur av honom i grönt lackerad stål, placerad 1968 på Askims Pilegårdsväg.[3]
Strax efter midnatt den 22 maj 1969, på båten Birger Jarl mellan Helsingfors och Stockholm, efter en skolresa med konstskolan Valand till Leningrad, försvann Bonnier spårlöst.[4] Det har spekulerats om han att han haft en olyckshändelse, försvann frivilligt, begick självmord eller rentav blev mördad. I april 1986 ansökte man vid Göteborgs tingsrätt om att dödförklara Bonnier.[5]
Bonnier efterlämnade sig en sambo och en son.
Nils Olof Bonnier finns representerad på Moderna Museet[6] och Göteborgs konstmuseum[1].
Filmen Konstnären som försvann från 2012, av Johan von Sydow avhandlar Bonniers konstnärskap och försvinnande.
Boken "Farlig Hamn" av Tom Paxal behandlar också händelsen. Paxal var matros på s/s Birger Jarl och tros vara en av dom sista som såg Bonnier i livet.
Noter
- ^ [a b] Göteborgs konstmuseum, Variabel kvadrat 1967
- ^ Moderna Museet, The great day when I got catchup from an empty catchupbottle, u.å.
- ^ Göteborg konst, Okänd titel
- ^ Lisbeth Brattberg (1971-04-18) Hur försvann vår Nils-Olof?, GT
- ^ Göteborgs-Posten (1986-04-05) Ansökan om dödförklaring, sid:23
- ^ Moderna Museet, Nils Olof Bonnier