Nicolas Régnier
Nicolas Regnier | |
Självporträtt mellan 1623 och 1624. | |
Född | 1588 (cirka)[1] eller 1590[2] Maubeuge, Frankrike |
---|---|
Död | 20 november 1667[3][4][5] Venedig |
Medborgare i | Grevskapet Flandern[6] |
Sysselsättning | Målare[7][8], köpman[9] |
Barn | Anna Regnier Angelica Regnier Lucretia Régnier Clorinda Regnier (f. 1650 och 1627)[10] |
Redigera Wikidata |
Nicolas Régnier, född 1588 eller 1591 i Maubeuge, död 20 november 1667 i Venedig, var en flamländsk målare och konstsamlare.
Han föddes i den franskspråkiga delen av Spanska Nederländerna och utbildades i Antwerpen. Under sin tid som konstnär var han främst verksam i Rom och Venedig i Italien där han kallades Niccolò Renieri. Hans konst har därför snarare kommit att betraktas som italiensk än som flamländsk. I Italien kom Régnier i kontakt med traditionen efter Caravaggio. Detta måleri kännetecknas av känsloutspel som förstärks av kraftfulla ljuseffekter (chiaroscuro) och djupa färger.
Régnier är representerad vid Nationalmuseum.[11]
Referenser
- ^ bok.[källa från Wikidata]
- ^ läs online, www.biografiasyvidas.com .[källa från Wikidata]
- ^ RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, läs online.[källa från Wikidata]
- ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
- ^ Nicolas Régnier, RKDartists (på engelska), läs online.[källa från Wikidata]
- ^ Konstnärslistan (Nationalmuseum), 12 februari 2016, licens: CC0.[källa från Wikidata]
- ^ Web umenia, läs online, läst: 7 april 2018.[källa från Wikidata]
- ^ Archive of Fine Arts, läs online, läst: 1 april 2021.[källa från Wikidata]
- ^ Tjeckiska nationalbibliotekets databas, läst: 19 december 2022.[källa från Wikidata]
- ^ Union List of Artist Names, 9 augusti 2021, läs online, läst: 7 februari 2024.[källa från Wikidata]
- ^ Nationalmuseums webbplats
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Nicolas Regnier.
Media som används på denna webbplats
En komedi spelas upp för betraktaren som vore det en tableau vivant. Avbildade efter levande modeller som poserat i skumrasket i konstnärens ateljé, utstrålar figurerna en stark kroppslig och känslomässig närvaro. En legoknekt har slumrat till under kortspel, efter en natt av utsvävningar i ett romerskt värdshus, och en skälmsk ung prostituerad gör sig redo att spela honom ett spratt. Ett häftigt ljussken lyser upp de båda gestalterna och ger upphov till ett skuggspel som förstärker dramatiken. Historien berättas genom en pantomim som återspeglar komediantens rika repertoar. Mannen skall strax få sig en läxa – han kommer att bränna sig på den tända rullen av tobakspapper som kvinnan för upp under hans näsa, en handling med stark erotisk laddning. Med en tydlig gest som uppmanar till tystnad, bjuder oss upptågsmakaren att göra narr av den intet ont anande ynglingen. Rollfigurerna från den folkliga teatern och de populära pikareskromanerna var välbekanta för samtida betraktare. Som sinnebilder för omåttlighet och dåraktighet framställdes legoknektar ofta i liknande dubiösa situationer. Grovt karikerade figurer och en rättfram handling ansågs passande för sådana genrescener där de lägre samhällsskikten framställs i humoristiska situationer med moraliserande underton. Vi häpnar över målningens bedrägligt verklighetstrogna yta med dess illusionistiskt återgivna detaljer såsom det sönderrivna spelkortet och ljusstakens rester av nedbrunnet vaxljus.
Månadens nyförvärv, November 2011 Sovande yngling som väcks av ung kvinna med eld, av Nicolas Régnier
Nicolas Régnier var en flamländsk konstnär som levde cirka 1591–1667. Under sin tid som konstnär var han främst verksam i Rom och Venedig i Italien. Hans konst har därför snarare kommit att betraktas som italiensk än som flamländsk.
I Italien kom Régnier i kontakt med traditionen efter den store konstnären Caravaggio. Detta måleri kännetecknas av känsloutspel som förstärks av kraftfulla ljuseffekter och djupa färger.
Målningen Sovande yngling som väcks av ung kvinna med eld är målad under Régniers romerska period. Den är en del i en svit om tre verk med samma tema. Målningen räknas som ett av Régniers främsta verk, fyllt av utsökta detaljer såsom de sönderrivna korten, vaxet som runnit längs ljusstaken och skuggan från den unge mannens ögonfransar. Den unga kvinnan som är avbildad i målningen bjuder in betraktaren att ta del i skämtet som den sovande mannen utsätts för.
Régniers målning är en gåva till Nationalmuseum från föreningen Nationalmusei Vänner. I samband med att föreningen inledde sitt 100-årsfirande under 2011 startades en jubileumsinsamling. Gåvan överlämnades till Nationalmuseum under firandets finalkväll i slutet av november 2011. Målningen kompletterar museets samling av italienskt 1600-talsmåleri.