Neoplasticism

Neoplasticism (fr. néo-plasticisme, från holl. nieuwe-beelding "nyformande") är en konstteori som förändrade estetiken. Den lades fram av De Stijl, en grupp av konstnärer, bland dem Piet Mondrian och Theo van Doesburg.

Neoplasticismens principer var att konsten skulle vara helt och hållet abstrakt. De förespråkade en användning av elementära former i konsten, i synnerhet kuber, vertikaler och horisontaler. Endast räta hörn i horisontella eller vertikala lägen fick användas, och färgerna skulle vara de enkla elementarfärgerna, med tillägg av vitt, svart och grått.

Piet Mondrian var även inspirerad av teosofin och hans måleri var ett sökande efter den ordning som rådde bortom "det för ögonen givna". De vertikala linjerna kan tolkas som det teosoferna kallar "maskulina konstruktiva" och de horisontella som det "feminina passiva". Därför är det möjligt att se hans måleri som ett slags sökande efter balans och harmoni i djupare mening.

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Camera-photo.svg
Camera icon
Nuvola apps package graphics.svg
Författare/Upphovsman: Vektorisering: Bobarino, Licens: LGPL
Painting palette icon
Icon is used on English Wikipedia by the Arts and Entertainment Work Group of Wikipedia:WikiProject Biography.