Nederländernas herrlandslag i fotboll

Nederländernas herrlandslag i fotboll
NederländernaFIFA-landskod
NED
FotbollsförbundKoninklijke Nederlandse Voetbalbond
FörbundskaptenNederländerna Ronald Koeman
LagkaptenVirgil van Dijk
FIFA-rankning6 (15 februari 2024)[1]
Flest landskamperWesley Sneijder (134)
Flest målRobin van Persie (50)
Första landskamp
Belgien Belgien 1–4 Nederländerna Nederländerna
(Antwerpen, Belgien, 30 april 1905)
Största vinst
Nederländerna Nederländerna 11–0 San Marino San Marino
(Eindhoven, Nederländerna, 2 september 2011)
Största förlust
Nederländerna Nederländerna 1–7 Englands amatörlandslag England
(Haag, Nederländerna, 1 april 1907)
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap11
  Silver3 (1974, 1978, 2010)
  Brons1 (2014)
Olympiska spelen
 Spelade turneringar7 (1908, 1912, 1920, 1924, 1928, 1948, 1952)
  Brons3 (1908, 1912, 1920)
Europamästerskapet
 Spelade turneringar10
  Guld1 (1988)
  Brons1 (1976)

Nederländernas herrlandslag i fotboll, även känt som Oranje (eller Clockwork Orange under sin storhetstid 1974–1978), ofta felaktigt benämnt Hollands herrlandslag i fotboll, representerar Nederländerna i fotboll på herrsidan och kontrolleras av det nederländska fotbollförbundet Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).

Tidig historia

Den första landslagsuppställningen 1905.

Nederländsk fotboll hade en tidig storhetstid i de första olympiska fotbollsturneringarna men kom sedan att ta lång tid före en ny storhetstid. Första landskampen spelades mot grannlandet Belgien 1905 och resulterade i vinst med 4–1. I den olympiska fotbollen 1908 i London vann Nederländerna brons efter först en walkover från kvartsfinalen mot Ungern, som dock drog sig ur p.g.a. ekonomiska skäl, till semifinalen mot blivande olympiska mästarna, tillika värdarna, Storbritannien och sedan efter förlust i semifinal vinst i matchen om tredjepris som skulle ha spelats mot Frankrike, som dock drog sig ur efter en chockförlust med hela 1–17 mot blivande finalisterna Danmark, och då överlät sin plats i bronsmatchen till Sverige, som slogs stort i kvartsfinalen av Storbritannien med hela 12–1 (och i bronsmatchen med 2–0 av Nederländerna).

1920 vann Nederländerna, då med Jan de Natris som en av de framträdande spelarna, sitt tredje olympiska brons i rad i Antwerpen, efter en förlust i semifinalen mot värdarna och blivande olympiska mästarna Belgien, som ledde till spel i så kallad tröstturnering, som dock kom att bli ett spel om silver- och bronsmedalj efter diskvalifikationen av finalisterna Tjeckoslovakien, och Nederländerna gick till spelfinalen på walkover sedan Frankrike som skulle ha spelat semifinalen redan hade rest hem och därför inte kunde spela, men förlorade mot Spanien som därmed vann silvret. I följande olympiska spel 1924 i Paris missade Nederländerna medalj efter att, liksom i åttondelsfinalen i följande olympiska spel 1928 hemma i Amsterdam, ha förlorat mot blivande olympiska mästarna Uruguay i semifinalen, och sedan även mot blivande bronsmedaljörerna Sverige i matchen om tredjepris (efter omspel). 1934, då Nederländerna liksom flera andra europeiska landslag VM-debuterade, och 1938, både rena utslags-VM (utan föregående gruppspel), gick Nederländerna inte vidare från åttondels- till kvartsfinal.

Nederländsk fotbolls renässans

(c) Bundesarchiv, Bild 183-N0716-0314 / Mittelstädt, Rainer / CC-BY-SA 3.0
Lagkaptenen Johan Cruijff (till höger i bild) med västtysken Berti Vogts i VM-finalen 1974 (Cruijff lämnade landslaget inför Argentina-VM 1978).

Nederländsk klubbfotboll fick fart under 1960-talet genom Feyenoord och AFC Ajax, den förstnämnda vann Europacupen för mästarlag 1970 och den sistnämnda kom efter en finalplats 1969 att dominera samma turnering med tre raka titlar 1971–1973. Den nederländska fotbollens golden boy Johan Cruyff blev symbolen för den nederländska fotbollens frammarsch. Men det fanns givetvis även andra storspelare: Robert Rensenbrink, Willem van Hanegem och Johan Neeskens. I takt med klubbarnas framgångar utvecklades även landslaget vilket, med en stomme av Feyenoord- och Ajax-spelare, och med Rinus Michels som förbundskapten och hans införda system med Totalfotboll, kvalificerade sig till sitt på 36 år första VM 1974, i vilket Nederländerna blev publikfavoriter med sitt kända offensiva spel och vann före finalen mot värdarna och blivande världsmästarna Västtyskland varje match, utom den mållösa matchen mot Sverige, med blott ett insläppt mål, i matchen mot Bulgarien som slutade 4–1 efter ett självmål av Ruud Krol, medan finalen slutade med västtysk vinst efter en vändning av en tidig nederländsk ledning på straffmål av Johan Neeskens, som slutade på delad andraplats i skytteligan. Följande Argentina-VM 1978, då med österrikaren Ernst Happel som nederländsk förbundskapten, slutade också med finalförlust mot värdlandet, denna gång Argentina som vann efter förlängning med 3–1, efter ett avgörande ledningsmål i slutet av första halvlek av förlängningen av skyttekungen Mario Kempes, som gav Argentina en ledning i första halvlek före en sen kvittering av Dick Nanninga, och ytterligare ett ledningsmål under mitten av andra halvlek av förlängningen. I mellanliggande Europamästerskap 1976 hade Nederländerna, då under ledning av George Knobel, vunnit brons efter förlust i semifinalen mot blivande Europamästarna Tjeckoslovakien efter förlängning följt av vinst efter förlängning i matchen om tredjepris mot värdarna Jugoslavien.

1980 deltog Nederländerna i EM-slutspelet och slutade på tredje plats i sin grupp. Kees Rijvers sparkades som förbundskapten sedan Nederländerna inte lyckats kvalificera sig för EM-slutspelet 1984 och ersattes av Rinus Michels.

Framgångar i Europamästerskap

Gullit Koeman Rijkaard

Efter misslyckandet att kvalificera sig till Europamästerskapet i fotboll 1984 avskedades och ersattes dåvarande förbundskapten Kees Rijvers av Rinus Michels, som tidigare vann VM-silver med landslaget 1974, och som ledde laget till första Europamästartiteln 1988 och fyra år senare även till EM-semifinal i Sverige. I mellanliggande Italien-VM 1990, med Leo Beenhakker som förbundskapten, förlorade Nederländerna, efter oavgjort resultat i varje gruppspelsmatch, mot blivande världsmästarna Västtyskland i åttondelsfinalen, mest ihågkommen för bråk med spottloskor mellan Frank Rijkaard och Rudi Völler vilka båda fick en utvisning. Följande USA-VM 1994 slutade med kvartsfinal för Nederländerna, som före kvartsfinalen endast förlorade en match, mot Belgien, och i kvartsfinalen mot blivande världsmästarna Brasilien, som återigen slog Nederländerna i följande VM-semifinal 1998 då Nederländerna, som tidigare vunnit knappt mot FR Jugoslavien i åttondels- och Argentina i kvartsfinal, missade sina sista två straffsparkar i straffläggningen, och därefter förlorade mot VM-debutanterna och blivande bronsmedaljörerna Kroatien i matchen om tredjepris.

Skottland möter Nederländerna i EM-gruppspelet 1996 i England.

Efter att ha nått EM-kvartsfinal i England 1996 lyckades Nederländerna i följande hemma-EM 2000, under Frank Rijkaards ledning, nå semifinal, som dock slutade med mållöst resultat, dock efter två missade straffsparkar under ordinarie tid, och sedan förlust mot Italien efter tre missade straffsparkar och, efter misslyckande att kvalificera sig till Världsmästerskapet i fotboll 2002 i Japan och Sydkorea, en andra EM-semifinal i rad 2004 som slutade med förlust mot värdlandet Portugal, efter tidigare vinst mot Sverige i den mållösa kvartsfinalen, som avgjordes i straffsparksläggningen av Arjen Robben efter 4 av 5 straffmål var, då ordinarie straffomgång gick till golden goal-omgång där Olof Mellberg missade Sveriges extra-straffspark.

Arjen Robben och Robin van Persie i landslagsdressen.

Efter EM 2004 tillträdde före detta storstjärnan Marco van Basten som förbundskapten, som genomförde en stor generationsväxling genom att peta spelare som Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Jaap Stam och Roy Makaay. Han förespådde en anfallsfotboll och flera av de nya spelarna kom från klubben AZ Alkmaar: Denny Landzaat, Barry Opdam, Jan Kromkamp, Joris Mathijsen, Khalid Boulahrouz, Ryan Babel, Romeo Castelen, Dirk Kuyt och Robin van Persie. Ruud van Nistelrooy och Mark van Bommel vägrade att spela vidare efter VM 2006. Det nya landslaget kvalade in till Världsmästerskapet i fotboll 2006 i Tyskland, och förlorade där återigen mot Portugal i en stökig åttondelsfinal på Frankenstadion, känd som Slaget i Nürnberg, som slutade med 4 utvisningar och 16 gula kort, och portugisisk vinst efter ett avgörande mål i första halvlek. I följande EM 2008 i Schweiz och Österrike gick Nederländerna som gruppvinnare till kvartsfinal, som dock slutade med förlust mot Ryssland efter förlängning.

VM-framgångar och misslyckanden under 2010-talet

Landslaget 2011

Nederländerna kvalificerade sig, efter ett misslyckat VM i Tyskland, till följande Sydafrika-VM 2010 och omtalades som en av favoriterna med spelare som Arjen Robben, Wesley Sneijder och Robin van Persie, och vann varje match inom ordinarie speltid före den oavgjorda finalen mot regerande Europamästarna, tillika blivande världsmästarna, Spanien, som emellertid vann efter ett avgörande ledningsmål sent i förlängningen. Trots VM-silver fick landslaget kritik för att ha spelat hårt och stängt. I följande Brasilien-VM 2014 vann Nederländerna VM-brons efter vinst i varje match, varav en match, kvartsfinalen mot Costa Rica, efter straffsparksläggning, utom semifinalen mot Argentina som liksom kvartsfinalen, efter mållöst resultat, gick till straffsparksläggning, som denna gång resulterade i två straffsparkar räddade av argentinske målvakten Sergio Romero, och därigenom förlust för Nederländerna, som dock vann matchen om tredjepris med hela 3–0 mot värdarna Brasilien (som i sin tur åkte på en storförlust i sin semifinal mot blivande världsmästarna Tyskland).

Efter ett misslyckat EM 2012 i Ukraina missade Nederländerna följande EM 2016 och, efter VM-brons 2014, det följande Världsmästerskapet i fotboll 2018 i Ryssland, efter att i VM-kvalspelet ha slutat bakom gruppvinnaren och blivande världsmästaren Frankrike och blivande playoff-vinnaren Sverige. 2022 var Nederländerna tillbaka i VM i Qatar där de nådde kvartsfinal genom att vinna varje match inklusive den mot värdlandet Qatar, utom den oavgjorda mot Ecuador, före kvartsfinalen som blev oavgjord efter både en senare reducering och sen kvittering till 2–2 av Wout Weghorst, men blivande semifinalisterna Argentina vann senare straffsparksläggningen genom två nederländska straffsparkar räddade av Emiliano Martínez.

Statistik

Förbundskaptener ("Bondscoach")

NamnTränarperiod(er)Landskamper
1Bob Glendenning1923, 1925–194087
2Dick Advocaat1992–1994, 2002–2004, 201764
3Rinus Michels1974, 1984, 1986–1988, 1990–199253
4Marco van Basten2004–200852
5Elek Schwartz1957–196449
6Bert van Marwijk2008–201246
7Guus Hiddink1995–1998, 2014–201549
8Jaap van der Leck1949–195429
9Jan Zwartkruis1976–1977, 1977, 1978–198128
-Georg Kessler1966–197028
  Fortfarande aktiv

Senast uppdaterad: 2 september 2023 Från engelska wikipedia.


Andra tränare


Flest landskamper

NamnKarriärLandskamperMål
1Wesley Sneijder2003 - 201813431
2Edwin van der Sar1995 - 20081300
3Frank de Boer1990 - 200411213
4Rafael van der Vaart2001 - 201310925
5Giovanni van Bronckhorst1996 - 20101066
6Dirk Kuyt2004 - 201410424
7Robin van Persie2005 - 201710250
8Phillip Cocu1996 - 200610110
8Robin van Persie2005 - 20179849
9Arjen Robben2003 - 20179637
10Daley Blind2013 -942
11Clarence Seedorf1994 - 20088711
John Heitinga2004 - 2013877
  Fortfarande aktiv

Senast uppdaterad: 24 oktober 2022


Flest mål

NamnKarriärMålLandskamper
1Robin van Persie2004 - 20194998
2Klaas-Jan Huntelaar2006 - aktiv4173
3Patrick Kluivert1994 - 20044079
4Dennis Bergkamp1990 - 20003779
5Faas Wilkes1946 - 19613538
Ruud van Nistelrooy1998 - 20123570
7Abe Lenstra1940 - 19593347
Johan Cruijff1966 - 19773348
9Beb Bakhuys1925 - 19372823
Wesley Sneijder2003 - 201928115
Arjen Robben2003 - 20192886
  Fortfarande aktiv

Senast uppdaterad: 14 augusti 2015 Från nederländska wikipedia.

Fotbollsdräktens historia

Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
1974
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
1978
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
1988
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
1990
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
1994
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
1998
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
2000
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
2006, 2014

Laguppställning

Följande spelare blev kallade till Uefa Nations League-matcherna mot Belgien, Wales och Polen den 3-14 juni 2022.

Antalet landskamper och mål är uppdaterade efter matchen mot Belgien den 3 juni 2022.

NrPos.NamnFödelsedatum (ålder)MatcherMålKlubb
1MVJasper Cillessen22 april 1989620SpanienValencia
13MVMark Flekken13 juni 199320TysklandSC Freiburg
MVKjell Scherpen23 januari 200000BelgienOostende
2FJurriën Timber17 juni 200170NederländernaAjax
3FMatthijs de Ligt12 augusti 1999362ItalienJuventus
4FVirgil van Dijk 8 juli 1991475EnglandLiverpool
5FNathan Aké18 februari 1995263EnglandManchester City
6FStefan de Vrij5 februari 1992553ItalienInter
15FHans Hateboer9 januari 1994110ItalienAtalanta
16FTyrell Malacia17 september 199930NederländernaFeyenoord
17FDaley Blind9 mars 1990912NederländernaAjax
18FJordan Teze30 september 199900NederländernaPSV
22FDenzel Dumfries18 april 1996334ItalienInter
FBruno Martins Indi8 februari 1992342NederländernaAZ
8MFGuus Til22 december 199741NederländernaFeyenoord
11MFSteven Berghuis19 december 1991362NederländernaAjax
14MFDavy Klaassen21 februari 1993338NederländernaAjax
20MFTeun Koopmeiners28 februari 199860ItalienAtalanta
21MFFrenkie de Jong12 maj 1997411SpanienBarcelona
MFJerdy Schouten12 januari 199700ItalienBologna
7ASteven Bergwijn8 oktober 1997206EnglandTottenham Hotspur
9ACody Gakpo7 maj 199941NederländernaPSV
10AMemphis Depay13 februari 19947841SpanienBarcelona
12ANoa Lang17 juni 199930BelgienClub Brugge
19AWout Weghorst7 augusti 1992122EnglandBurnley
AVincent Janssen15 juni 1994177MexikoMonterrey

Se även

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Flag of Belgium (civil).svg
The civil ensign and flag of Belgium. It is identical to Image:Flag of Belgium.svg except that it has a 2:3 ratio, instead of 13:15.
Flag of England.svg
Flag of England. Saint George's cross (a red cross on a white background), used as the Flag of England, the Italian city of Genoa and various other places.
Kit left arm.svg
Part of football kit based on Kit body.svg.
Kit body.svg

Complete kit:







Kit left arm shoulder stripes white stripes alt.png
shoulder stripes, transparent fields white stripes
Kit body netherlands2000h.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Home Kit Netherlands national football team (Euro 2000)
Kit body Ned1988.png
Författare/Upphovsman: Sensini, Licens: CC BY-SA 3.0
Nederlands elftal EK 1988
Kit body blackcollar.png
Body kit with black collar.
Kit shorts adidasonwhite.png
Kit for football kit templates
Kit left arm neder18a.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Voetbaluitrusting Nederlands elftal 2018
Kit right arm shoulder stripes black stripes alt.png
Kit right arm shoulder stripes black stripes alt
Kit socks band black.png
Författare/Upphovsman: Bruno-ban, Licens: CC BY-SA 3.0
Meia com borda preta.
Gullit Koeman Rijkaard.jpg
Författare/Upphovsman: Nationaal Archief, Licens: CC BY-SA 3.0 nl
Nederlands Elftal op Papendal; vlnr Ruud Gullit, Ronald Koeman en Frank Rijkaard
Kit body neder18a.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Voetbaluitrusting Nederlands elftal 2018
Kit socks color 3 stripes white.png
Kit socks color 3 stripes white
Kit right arm whiteborder.png
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Kit shorts neder18a.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Voetbaluitrusting Nederlands elftal 2018
Kit body collarwhite.png
Kit shorts neder18h.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Voetbaluitrusting Nederlands elftal 2018
Kit left arm Ned1988.png
Författare/Upphovsman: Sensini, Licens: CC BY-SA 3.0
Nederlands elftal EK 1988
Kit shorts white stripes.png
Författare/Upphovsman: Chandler, Licens: CC BY-SA 3.0
white stripes
Kit shorts black stripes.png
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: GFDL
Kit socks ned18H.png
Författare/Upphovsman: Flix11, Licens: CC BY-SA 4.0
Netherlands 2018-2020 home socks (right config)
Kit left arm netherlands1998h.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Home Kit Netherlands national football team FIFA World Cup 1998
Kit body ned94.png
Författare/Upphovsman: JuanPabloPerezA, Licens: CC0
Kit body
Kit right arm neder18a.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Voetbaluitrusting Nederlands elftal 2018
Kit left arm blackborder.png
Football Kit Template
Kit left arm shoulder stripes black stripes alt.png
Kit left arm shoulder stripes black stripes alt
Kit right arm Ned1988.png
Författare/Upphovsman: Sensini, Licens: CC BY-SA 3.0
Nederlands elftal EK 1988
Kit left arm ned18h.png
Författare/Upphovsman: JonasBR, Licens: CC BY-SA 4.0
Holanda 2018
Kit right arm shoulder stripes white stripes alt.png
shoulder stripes, transparent fields white stripes
Nederlands elftal 1905.jpg
Foto van het Nederlands elftal voorafgaand aan zijn eerste interland, uit tegen België op 30 april 1905. Achterste rij: trainer Kees van Hasselt, Bok de Korver, Guus Lutjens, de Belgische official Paul Havenith, Ben Stom, Dolf Kessler, Peet Stol, Eddy de Neve, grensrechter Bep Willing. Voorste rij: Reinier Beeuwkes, Karel Gleenewinkel Kamperdijk, Rein Boomsma, Dirk Lotsy, Willy de Vos.
Kit left arm black.png
Manga de una camiseta de fútbol
Kit right arm blackborder.png
Football Kit Template
Kit right arm netherlands1998h.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Home Kit Netherlands national football team FIFA World Cup 1998
Kit body ned18h.png
Författare/Upphovsman: JonasBR, Licens: CC BY-SA 4.0
Holanda 2018
Bundesarchiv Bild 183-N0716-0314, Fußball-WM, BRD - Niederlande 2-1.jpg
(c) Bundesarchiv, Bild 183-N0716-0314 / Mittelstädt, Rainer / CC-BY-SA 3.0
Det tyska riksarkivet (Bundesarchiv) använder ofta originalbeskrivningen på sina bilder. Det kan förekomma att dessa texter är felaktiga, tendentiösa, föråldrade eller politiskt extrema.
ADN-ZB-Mittelstädt-16.7.74-wen-München: X. Fußball-Weltmeisterschaft- Endspiel BRD gegen Niederlande 2:1 am 7.7.74- Johannes Cruyff (Niederlande, Mitte) setzt sich hier gegen die beiden BRD-Spieler Berti Vogts (2.von links) und Uli Hoeness (rechts) durch.
Scotland-holland euro 96.jpg
Författare/Upphovsman: https://www.flickr.com/photos/34517490@N00/, Licens: CC BY 2.0
Scotland versus Holland match at the 1996 European Championships, played at Villa Park
Kit socks ned18A.png
Författare/Upphovsman: Flix11, Licens: CC BY-SA 4.0
Netherlands 2018-2020 away socks (right config)
Oranje 2011.jpg
Författare/Upphovsman: Jimmy Baikovicius, Licens: CC BY-SA 2.0
Dutch national football team
Kit left arm whiteborder.png
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Kit socks color 3 stripes black.png
Författare/Upphovsman: Bruno-ban, Licens: CC BY-SA 3.0
Meia com listras pretas.
Robben van Persie.jpg
Författare/Upphovsman: Tsutomu Takasu, Licens: CC BY 2.0
SEPTEMBER 5, 2009 - Football : Arien Robben and Robin Van Persie of Netherlands before the international friendly match between Netherlands and Japan at FC Twente Stadium on September 5, 2009 in Enschede, Netherlands. (Photo by Tsutomu Takasu)
Kit body netherlands1998h.png
Författare/Upphovsman: Zotteteen1, Licens: CC BY-SA 4.0
Home Kit Netherlands national football team FIFA World Cup 1998
Kit right arm ned18h.png
Författare/Upphovsman: JonasBR, Licens: CC BY-SA 4.0
Holanda 2018