Nataldvärgbarbett

Nataldvärgbarbett
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHackspettartade fåglar
Piciformes
FamiljAfrikanska barbetter
Lybiidae
SläktePogoniulus
ArtNataldvärgbarbett
P. pusillus
Vetenskapligt namn
§ Pogoniulus pusillus
Auktor(Dumont, 1816)

Nataldvärgbarbett[1] (Pogoniulus pusillus) är en fågel i familjen afrikanska barbetter inom ordningen hackspettartade fåglar.[2]

Kännetecken

Utseende

Nataldvärgbarbett är en liten fågel med en kroppslängd på endast 9-10,5 cm. Den är knubbig med kort hals, stort huvud och kort stjärt. Adulta fågeln har svart ovansida kraftigt streckad i gult och vitt, samt en guldfärgad vingfläck. Huvudet är pregnant tecknat i svart och vitt med en röd fläck på pannan. På undersidan och övergumpen är den citrongul. Könen är lika, men ungfåglarna saknar den röda pannfläcken.

Arten skiljer sig från närbesläktade och liknande nordligare arten gulpannad dvärgbarbett (Pogoniulus chrysoconus) genom generellt mörkare fjäderdräkt, den guldgula vingfläcken och färgen på pannfläcken. Den förväxlas ofta med rödpannad barbett (Tricholaema diademata), men denna är bra mycket större, har brett gult ögonbrynsstreck, kraftigare näbb och saknar svart mustasch.

Läte

Nataldvärgbarbetten låter höra ett snabbt och taktfast "tink-tink-tink..." som upprepas ungefär 100 gånger per minut. På engelska kallas dvärgbarbetterna för just "tinkerbirds".

Utbredning och systematik

Nataldvärgbarbett förekommer från södra Moçambique till östra Sydafrika.[2] Tidigare inkluderades rödpannad dvärgbarbett (P. uropygialis) i arten, men denna urskiljs som egen art baserat på skillnader i genetik och mindre fenotypiska skillnader. I samband med uppdelningen överfördes det svenska trivialnamnet rödpannad dvärgbarbett från pusillus till uropygialis, medan pusillus i begränsad mening fick namnet nataldvärgbarbett. Längre tillbaka behandlades också rödpannad och gulpannad dvärgbarbetten som en och samma art.

Levnadssätt

Nataldvärgbarbett är associerad med enskog och enbuskmarker upp till 2200 meters höjd. Den lever av frukter och bär, framför allt mistel, men tar också insekter. Fågeln häckar i ett trädhål och lägger två till tre ägg. Till skillnad från många andra större barbetter håller sig dvärgbarbetterna gömda i lövverket och hörs oftare än de ses.

Status och hot

IUCN kategoriserar arten som livskraftig, men inkluderar både nataldvärgbarbetten och rödpannad dvärgbarbett i bedömningen. Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling och tros inte vara utsatt för något substantiellt hot.[3] Världspopulationen av de båda har inte uppskattats men den beskrivs som vanlig i större delen av utbredningsområdet.[4]

Referenser

Tryckta källor

  • Sinclair, Hockey and Tarboton, SASOL Birds of Southern Africa, ISBN 1-86872-721-1

Noter

  1. ^ BirdLife Sverige (2024) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter
  2. ^ [a b] Gill F, D Donsker & P Rasmussen  (Eds). 2024. IOC World Bird List (v14.2). doi :  10.14344/IOC.ML.14.2.
  3. ^ Birdlife International 2012 Pogoniulus pusillus Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 1 februari 2016.
  4. ^ del Hoyo, J.; Elliott, A.; Sargatal, J. 2002. Handbook of the Birds of the World, vol. 7: Jacamars to Woodpeckers. Lynx Edicions, Barcelona, Spain.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Tinkerbird Red-fronted 2010 10 08 16 Alan Manson Ithala GR.jpg
Författare/Upphovsman: Alan Manson, Licens: CC BY-SA 3.0
Red-fronted tinkerbird Pogoniulus pusillus at Ntshondwe Camp, Ithala Game Reserve, KwaZulu-Natal, South Africa