Nabotåget

Nabotåget
Ett av nabotågen som trafikerade Östersund-Trondheim
FordonstypBM92
Trafikstart2002
Trafikstopp2007
Operatör(er)BK tåg 2002-2007
Veolia Transport 2007-2007
Antal linjer1
Antal trafikerade stationer20
Turtäthet2 per dag
Trafikerade länJämtlands län
Länder som trafikerasSverige
Norge

Nabotåget (även Nabotågen eller Nabotåg) var namnet på en tågförbindelse som trafikerade den gränsöverskridande trafiken på Mittbanan och Meråkerbanen, mellan Östersund och Trondheim. Det invigdes som Nabopendeln den 22 september 2002[1][2] och fick namnet Nabotåget 2005.[3]

Den 17 juni 2007 tog Veolia Transport över trafiken med Nabotåget inom Sverige och även trafiken på Mittlinjen (Sundsvall-Östersund), det nya namnet för trafiken hela sträckan Trondheim-Sundsvall blev Mittnabotåget (som på grund av att Meråkersbanan inte har eldrift i Norge kör ungefär samma koncept som förut, dieselmotorvagnar Trondheim-Östersund och elmotorvagnar Östersund-Sundsvall). År 2012 försvann även namnet Mittnabotåget, och trafiken på den svenska gavs varumärket Norrtåg och NSB Regiontog på den norska. Dock förekommer fortsatt namnet Nabotåget i Norge.

Bakgrund

Ordet ”Nabo” är norska, och betyder ”granne”. Järnvägsförbindelsen finansierades delvis av Europeiska unionens fond Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Totalt finns det 15 dieselmotorvagnståg av typ BM92 som ägs av Norges statsbaner. Två av dessa användes till Nabotåget, övriga till regionaltågtrafik i Trondheimsregionen.

Allt sedan Östersund fick X2000-förbindelse med Sundsvall och Stockholm har det diskuterats om huruvida det vore möjligt med en snabbtågslinje längs hela banan. Att köra tåg av typ X2 på sträckan är i dagsläget dock inte möjligt, då Meråkerbanen (mellan Storlien och Trondheim) inte är elektrifierad och har mycket låg hastighetsstandard.

Hells station i Norge.

Trafik

Nabotågen hade två avgångar om dagen i vardera riktningen. Viktiga stationer längs banan förutom ändstationerna var Krokom, Järpen, Åre, Storlien, Meråker och Hell. Tågen stannade dock på 20 olika stationer. Västra ändstationen var egentligen Trondheims förort Heimdal.

Se även

Externa länkar

Källhänvisningar

Media som används på denna webbplats

Hell norway sign.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Nabotåg i Östersund 2003.jpg
Författare/Upphovsman: Fotograf: Markus Tellerup, Licens: CC BY-SA 2.5
Nabotåg i Östersund i Jämtland.