Närkes runinskrifter 8

Närkes runinskrifter 8
Närkes runinskrifter 8
Närkes runinskrifter 8
SignumNä 8
RAÄ-nr Kräcklinge 24:1
OmrådeNärke
PlaceringKräcklinge kyrka, Lekebergs kommun
TillkomsttidMedeltiden
Ristad avokänd

Runinskrift Nä 8 är en medeltida[1] runsten av gulröd sandsten som ligger i Kräcklinge kyrkas bogårdsmur i Kräcklinge socken, Lekebergs kommun i Närke.

Stenen

Runstenen beskrevs för första gången av J.G. Hallman 1725 och hans teckning av den kom sedan med i Johan Peringskiölds handskrift Monumenta. När Hallman besökte stenen fanns den i Väsby och fungerade som landsvägsbro men enligt uppgifter från folk i trakten hade den innan dess stått rest på Korsbergsbacken i närheten. På initiativ av Föreningen för Nerikes folkspråk och fornminnen blev stenen därför ditflyttad i början av 1860-talet. På denna nya plats blev den dock utsatt för vandalism 1867. Någon eller några hade vräkt omkull stenen som av fallet splittrades i tre delar. Först i början av 1900-talet lät man laga runstenen och den fördes till sin nuvarande plats vid Kräcklinge kyrka.

Stenens ornamentik är skickligt utförd fastän svårt skadad.[2] Det mesta av inskriften går inte att tolka, men det beror inte bara på att den är dåligt bevarad. Dessutom verkar den ha ristats av någon som inte behärskade runor.[3] Den översatta inskriften lyder enligt nedan:

Inskriften

I translitteration[4]

...nu + etu(r)kn + kn...i + rstui + sitn + -... ... + ... ...--busn... ...--... ...ku...rsau ×

i normalisering[4]

... ... ... ræistu stæin ... ... ... ... ... ...

och i översättning[5]

”... reste stenen ...”

Det enda som med säkerhet går att tyda är alltså den föga upplysande informationen att någon reste stenen.

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Jansson (1975), s.XVI
  2. ^ Se Bild på Nä 8
  3. ^ Jansson (1975), s.22
  4. ^ [a b] Samnordisk runtextdatabas. Version 2008. Databasen hämtades 2009-07-26 från http://www.nordiska.uu.se/forskn/samnord.htm
  5. ^ Jansson (1975), s.20

Tryckta källor

  • Jansson, Sven B.F. (1975). Sveriges Runinskrifter. Band 14:1: Närkes runinskrifter, granskade och tolkade av Jansson, S.B.F.. Stockholm: Vitterhetsakademien. ISBN 91-7192-204-0 

Media som används på denna webbplats

R-runan.svg
The runic letter R. Also commnely used in Sweden to denote Ancient monuments on maps
Nerikes gamla minnen 093.jpg
Närkes runinskrifter 8