Museiparken, Stockholm

Museiparken i maj 2023.

Museiparken är en park på Blasieholmen i Stockholm. Parken ligger norr om Nationalmuseibyggnaden och fick sitt nuvarande namn 1925.

Museiparken anlades på delvis utfylld mark och i samband med Nationalmuseums färdigställande. Fram till 1850-talet fanns här en kanal som skilde Blasieholmen från dess östligaste del som hette Kyrkholmen. Byggnadschefen för Nationalmuseibygget, fortifikationsingenjören Johan af Kleen, fyllde igen kanalen utan att ha tillstånd till det, varpå markägaren, Stockholms stad, länge tvistade om, hur den nyvunna marken kunde användas. Först i mitten på 1860-talet, när Nationalmuseum nästan var färdigbyggt, enades man om att anlägga Museiparken.

I parken finns tre konstverk uppställda: Bältespännarna av skulptören Johan Peter Molin (rest 1867), Yngling med sköldpadda av John Börjeson (rest 1884) och Fosterbröderna av Teodor Lundberg (rest 1891).

Källor

  • Informationstavla på platsen


Media som används på denna webbplats

Kungsträdgården vår 2012aa.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Körsbärsträden blommar i Kungsträdgården
Museiparken Stockholm.jpg
Författare/Upphovsman: Mkallgren, Licens: CC BY-SA 4.0
Museiparken på Blasieholmen i Stockholm, med Nationalmuseum till vänster och Kungliga slottet i fonden. Taget den 23 maj 2023 vid pass klockan 21.
Bååtska palatset 2009.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Bååtska palatset på Blasieholmen i Stockholm