Mjölner

En torshammare av silver funnen i Skåne.
Torshammare på Stenkvistastenen i Södermanland, Sö 111.

Mjölner eller Mjölne[1] (fornnordiska: Mjǫllnir), även Tors hammare, är i fornnordisk mytologi den kortskaftade stridshammare som hör till asen Tor och utgör huvudvapen för denne, således även dennes huvudsymbol.[2] Den har förlänats den egenskapen, att den då den kastas aldrig missar sitt mål och sedan åter söker sig till kastarens hand.

Hammaren var av dvärgasmide och det korta skaftet var resultatet av sabotage utfört av Loke vid hammarens tillverkning. Detta visade sig ej negativt påverka Tors tycke för hammaren och det blev hans personliga vapen.

Mjölner kom att bli en av de främsta religiösa symbolerna för den sentida asatron i fornnordisk historia, som symbol kallad torshammare, och kan ha brukats som en analog till kristendomens kors. Likt kristna kors förekom torshammare som hängsmycke runt halsen och bådadera har återfunnits analogt som gravfynd.

Etymologi

Fornnordiska: Mjǫllnir, en ija-stam, bestående av substantivet mjǫll (”krossat/malet pulver”, samma rot som ”mjöl, mjäll, mjäla samt mala”) med affix som skapar en beteckning för objekt som utför en handling, det vill säga ”Pulveriserare, Pulverbildare, Söndersmulare, Krossare” och dito.

Svenska varianten Mjölner är en arkaisk form som inte följer svenska ljudlagar medan Mjölne är bildad av språkelement som de utvecklats i svenskan och uttalas med grav accent.

Sammansättningen torshammare är belagt redan 23 december 1863 i Jämtlands Tidning (1845–1957) i ett inlägg om upptrappningarna som senare blev det dansk-tyska kriget (1/2 till 30/10 1864), där danmark förlorade Slesvig, Holsten, och Sachsen-Lauenburg till Preussen och Österrike, där författaren uppmanar norrmän och svenskar att ”från nordens fjäll slunga torshammaren ner på angriparnas huvuden”.[3]

Mjölner i mytologin

Mjölner är smidd av dvärgarna Sindre och Brokk efter en vadslagning med Loke som än en gång gjort bort sig bland de stora asagudarna och klippt av Tors hustru Sivs hår. När han möter bröderna slår han med dem ett vad där bröderna ska göra tre gåvor till de tre gudar han blivit bestraffad av. Själv ska även han ordna med tre gåvor och om gudarna väljer Sindre och Brokks gåvor ska bröderna få hans huvud.

Dock blir det fel vid tillverkningen och hammarens skaft blir för kort. Men trots felet väljer gudarna (Oden, Tor och Frej) Sindre och Brokks gåvor. När det så är dags för bröderna att få betalningen i form av Lokes huvud lurar Loke dem genom att säga: "Vadet gällde mitt huvud, men bara mitt huvud och inte min hals. Därigenom får icke halsen min på något sätt komma till skada." Gudarna håller med om detta och Sindre och Brokk är således grundlurade av Loke (Lokes vad). Dvärgarna får dock sin hämnd genom att sy ihop Lokes mun, som ju trots allt är en del av huvudet men inte av halsen.

Hammaren har egenskapen att Tor kan slunga iväg den mot målet, som den alltid träffar, och därefter återvänder den själv till gudens hand. Enligt Snorres Edda, för att bruka hammaren behöver Tor greppa den med sina personliga skyddshandskar som kallas järngrepp (fornnordiska: járngreipr). Snorres Edda berättar även om ett styrkebälte (megingjord) hörande Tor som ökar hans kraft. Dessa: hammaren, handskarna och bältet, utgör Tors tre personliga klenoder i Snorres Edda.

Enligt asatron använder Tor även sin hammare till att slunga den mot molnenhimlen och på så vis skapa åska.[källa behövs] I annan tradition kommer åskan från hammarens slag när Tor är ute och jagar jättar.[källa behövs]

Rungners dråpare är en kenning för Mjölner, Tors hammare som han slagit ihjäl Rungner med, och som förekommer i bland annat Loketrätan.

Torsviggar

Medeltidsmänniskan trodde enligt folktraditionen att om man hittade en stenyxa i jorden så härrörde den från asaguden Tor och hade bildats vid åsknedslag. Dessa så kallade ”Torsviggar” (egentligen neolitiska yxor) upphängdes i takbjälkar som skydd mot åskan, då man trodde att blixten inte skulle slå ner på samma ställe två gånger.

Torshammare

En avbildning av Mjölner kallas torshammare. En sådan avbildning kan vara huggen på en runsten eller bäras i form av ett smycke.

Religiös symbol

Torshammaren är en av de främsta religiösa symbolerna för den senare asatron i fornnordisk historia och kan mot slutet av kristianiseringen i Norden ha brukats som en analog till kristendomens kors av fortlevande asatroende hedningar. Likt kristna kors förekom torshammare som hängsmycke runt halsen, troligen avsett som amulett eller talisman, och gravfynd från bland annat Birka har uppvisat både dito kristet kors och torshammare i samma grav. Torshammare förekommer även som motiv på runstenar och mynt.

Hängsmycken

De äldsta torshamrarna som bars som smycken är från vendeltiden[4], men blev särskilt viktiga som symbol för asatron efter kristendomens införande i Skandinavien. Hammaren blev en symbol för att man höll fast på den gamla tron. De flesta funna torshammare är av silver, men i Uppland har de flesta funna torshammare varit av järn. Torshammare bars av både män och kvinnor. För att bevara sig mot olyckor bar man i forntiden torshammare.[5]

Runstensmotiv

Myntprägling

Torshammare i modern tid

Det finns idag mängder med repliker av historiska fynd av torshammare. Det nytillverkas också torshammare utan historiska förlagor. Torshammare bärs dels som smycken i dekorativt syfte, men också för att markera att bäraren är asatroende. Torshammare kan även bäras som en symbol för nationalromantik.[6]

Se även

  • Vargkorset, ett vikingatida smycke från Island.
  • Vajra, en snarlik artefakt i syd- och ostasiatisk mytologi och religion.
  • Perun

Referenser

Media som används på denna webbplats

Mjöllnir pendant from Birka grave.jpg
Författare/Upphovsman: Ola Myrin, Licens: CC BY 2.5
Silver Thor's hammer (Mjöllnir) pendant from a chamber-grave in Birka, Sweden
Thor's hammer, Skåne.svg
An amulet, "silver strongly gilt", representing the hammer of Thor. Found in 1877 in Skåne, Sweden.
Torshammare av järn fr Södermanland (Montelius, Solgudens yxa (1899) fig 21).jpg
Torshammare av järn från Södermanland, Sverige. Illustration Fig. 21 ur artikeln "Solgudens yxa och Tors hammare" (1899) av Oscar Montelius. Bildtexten lyder: "Fig. 21. Torshammare af järn. Södermanland. 1/1."
Torshammare fr Moheda sn, Småland (KVHoA Akademiens Månadsblad 1875 s033 fig8) Inv501.jpg
Torshammare av silver ur Mohedaskatten, ett depåfynd som hittades 1828 av en soldat på ett soldattorp under Gydingsgård i Horda by, Moheda socken, Allbo härad, Värend, Småland, i modernare indelning Alvesta kommun, Kronobergs län, Sverige. Träsnitt ur Kongl. Vitterhets Historie och Antiqvitets Akademiens Månadsblad 1875 sidan 33 figur 8. Hammaren tillhör Statens Historiska Museum och har inventarienummer SHM 501:3.
Hanning 1 (cropped).jpg
Författare/Upphovsman: Photographer Roberto Fortuna, commisioned by the Danish National Museum, Licens: CC BY-SA 3.0
Foto af Roberto Fortuna
A copy of the Thor's hammer from Skåne - Nachbildung des Thorshammers von Skåne 02.jpg
Författare/Upphovsman: Runologe, Licens: CC BY-SA 4.0
A copy of the Thor's hammer from Skåne (Scania), Sweden. The original Thor's hammer is made of silver. It was created around 1000 AD and found in 1877.
Amulet Ring with Thor's Hammer (Uppland style) CIMG26463.jpg
Författare/Upphovsman: Gunnar Creutz, Licens: CC0
Amulettring med Tors hammare (Mjölner) buren av en svensk utövare av Forn sed och medlem i Samfundet Forn Sed Sverige (f.d. Sveriges Asatrosamfund). Allt gjort i järn (svartsmide). Stilen är typisk för arkeologiska fynd från Uppland och Södermanland i Sverige.
Early Medieval Coin, Penny of Ragnald of York and Dublin (FindID 605901).jpg
(c) The Portable Antiquities Scheme/ The Trustees of the British Museum, CC BY-SA 2.0
Early Medieval silver penny of Regnald I, Hiberno-Norse king of York (c.919-921), hammer / bow and arrow type (North 532). Probably minted at York. Ref: North 1994: 113; Blunt and Stewart 1983 (esp. nos. 20 and 21).

Obverse description: Hammer surmounted by three pellets, initial cross pattee.

Reverse description: Drawn bow right; initial cross pattee (of four triangles)

Diameter: 19.3mm, Weight: 1.14gms, die axis: possibly 1 (using cross to orientate coin)

Torshammare av silver fr Skåne (Montelius 1873 sid 107 fig 93).jpg
Torshammare av silver från Pålstorp, Raus socken, Luggude härad, Helsingborgs kommun, Skåne, Sverige. Bilden är figur 93 på sidan 107 i första upplagan av Om lifvet i Sverige under hednatiden (1873) av Oscar Montelius. Bildtexten lyder: "93. Thors-hammare af silfver. Sk. 1/1." Hammaren är 2,8 cm lång och 1,9 cm bred. Inlöstes av Statens Historiska Museum år 1870 och har där inventarienummer SHM 4313.
Amulet Thor's Hammer 2008-08-31.JPG
Författare/Upphovsman: Gunnar Creutz, Licens: CC0
Amulett i form av Tors hammare (Mjölner) buren av en svensk utövare av Forn sed.
Torshammare av silver fr Slottsmöllan, Halmstad, Halland (KVHoA Akademiens Månadsblad 1872 s052 fig27) Inv1603.jpg
Torshammare av silver från Slottsmöllan, Halmstad, Halmstads kommun, Halland, Sverige. Träsnitt ur Kongl. Vitterhets Historie och Antiqvitets Akademiens Månadsblad 1872 sidan 52. Hammaren förvärvades 1850 av Statens Historiska Museum och har där inventarienummer SHM 1603.
Altunastenen U 1161 (Raä-nr Altuna 42-1) Tor detalj 0440.jpg
Författare/Upphovsman: Gunnar Creutz, Licens: CC BY-SA 3.0
Altunastenen U 1161 (RAÄ-nr Altuna 42:1) vid Altuna kyrka, Altuna socken, Simtuna härad, Fjädrundaland, Enköpings kommun, Uppsala län, Uppland, Sverige. Detalj föreställande guden Tors huvud och hans höjda hammare Mjölner.
Torshammare av silver fr Bredsättra, Öland (Montelius 1877 sid 348 fig 405).jpg
Torshammare av silver från Bredsättra socken, Runstens härad, Borgholms kommun, Öland, Kalmar län, Sverige. Illustration nummer 405 på sidan 348 ur Sveriges hednatid, samt medeltid, förra skedet, från år 1060 till år 1350 (1877) av Oscar Montelius. Bildtexten lyder felaktigt: "405. Torshammare af silfver. Östergötland. 1/1."
Torshammare av silver fr Läby, Uppland (Montelius 1877 sid 348 fig 404).jpg
Torshammare av silver från Läby socken, Ulleråkers härad, Uppsala kommun, Uppsala län, Uppland, Sverige. Illustration nummer 404 på sidan 348 ur Sveriges hednatid, samt medeltid, förra skedet, från år 1060 till år 1350 (1877) av Oscar Montelius. Bildtexten lyder: "404. Torshammare af silfver. Upland. 1/1." Hammaren hittades på 1770-talet, tillhör Statens Historiska Museum och har där inventarienummer SHM 131.
Torshammare i silver fr Sandby kyrkogård, Torna hd, Skåne (Antiqvitets Akademiens Månadsblad 1882 s103).jpg
Torshammare i silver från Sandby kyrkogård, Södra Sandby socken, Torna härad, Lunds kommun, Skåne, Sverige. Träsnitt ur Kongl. Vitterhets Historie och Antiqvitets Akademiens Månadsblad (1882) s103. Hans Hildebrand är bladets redaktör.
Vg113 Bjärby Töfta Lärkegapet - KMB - 16000300013931.jpg
(c) Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5
Notera Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen från Riksantikvarieämbetet behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Felaktigheter kan även anmälas till denna sida.
Inskriften lyder: Dag reste denna sten efter Björn, (sin) frände, en mycket god tägn.

Motiv: Vg113 Bjärby Töfta Lärkegapet
Nyckelord: Runor

Kategori: Runristning/runsten
Thor's hammer, Fitjar.jpg
A hammer shaped amulet of silver, found in Fitjar, Hordaland, Norway. Thought to represent the hammer of Thor.
Sö 111, Stenkvista 1916.jpg
Notera Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen från Riksantikvarieämbetet behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Felaktigheter kan även anmälas till denna sida.
RAÄ-nummer Stenkvista 1:1. Inskriften lyder: Helge och Fröger och Torgöt reste med segerrunor prydda minnesvårdar efter Tjudmund, sin fader. Placerad på Stenkvista kyrkogård.
Torshammare av bärnsten.jpg
Författare/Upphovsman: Historiska museet, Licens: CC BY 2.5
Torshammare av bärnsten, 800 - 1099 Björkö.
Torshammare Muller 1888-1895 pl41.jpg
Amulett i form av torshammare (Mjölner). Denna torshammare hittades 1874 i Mandemark, Møn, Danmark.
Thorshammer from Rømersdal (Original Piece).jpg
Författare/Upphovsman: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet, Danmark., Licens: CC BY 2.0
The original archeological find from Rømersdal, Bornholm, Denmark.
Thorshammer, Mjölnir neu.jpg
Författare/Upphovsman: Vulkan , Uwe H. Friese, Bremerhaven, Licens: CC BY-SA 3.0
Modern Mjölnir, Thorshammer
Torshammare av silver fr Gärsnäs säteri, Ö Herrestads sn, Skåne (KVHoA Akademiens Månadsblad 1872 s052 fig26) Inv116.jpg
Torshammare av silver funnen 1729 på Gärsnäs säteri, Östra Herrestads socken, Ingelstads härad, Simrishamns kommun, Skåne, Sverige. Träsnitt ur Kongl. Vitterhets Historie och Antiqvitets Akademiens Månadsblad 1872 sidan 52 figur 26. Hammaren tillhör Statens Historiska Museum och har inventarienummer SHM 116.
Torshammare Ödeshög (Montelius 1906 s309).jpg
Torshammare i förgyllt silver från Erikstorp, Ödeshög socken, Ödeshögs kommun, Östergötland, Sverige.
Sö 86, Åby ägor.png
The runestone Sö 86 from S. Åby ägor. George Stephens lists this stone among those which bear the face of Thor. The inscription reads : asmuhtr : auk : fraybiurn * litu kera : meki * siRun * at * herbiurn * faþur : sin :. In English "Ásmundr and Freybjôrn had the rune-decorated landmark made in memory of Herbjôrn, their father."
Edsring och hammare.jpg
Forn Sed: Edsringen och ceremonihammaren (Mjölner) är viktiga rituella redskap inom forn sed (asatro, nordisk hedendom). Edsringen är smidd i järn, medan hammaren är av koppar. Bilden är tagen i samband med Sveriges Asatrosamfunds vårblot 12:e april 2009 vid Kungshögarna i Gamla Uppsala, Uppland, Sverige.
Læborg-stenen Dmr tgn sa 0657 (cropped).tif
(c) Nationalmuseet, CC BY-SA 3.0
Denne Runesteen, som er af haard Ildslagende Graabierges Art med nogle brunrødagtige og hvidagtige Flækker hist og her indsprængt, ligger nogle hundrede Skrit nordlig fra Læborg Kirke oven ved Kanten af en rund Grube, hvis øverste Aabning eller Diameter er 9 til 10 Alen, og dens Dybde omtrent 4 Alen. Neden i denne Grube, hvor der allevegne rundt omkring fra neden til det øverste sees temmelig store Steen indsatte ligesom i en Brønd, ligger en anden og meget større og lang Steen af en ordentligere Figur omtrent lignende en fleresidet Columne. Paa dens opvendte Sider fandtes aldeles ingen Skrift eller Figur, og det er ikke mueligt at faae den omvæltet eller opreist uden Foranstaltning af Øvrigheden, ved at sammenkalde der til de i Nærheden boende Bønder under en fornuftig Mands Tilsiun, og kiender ieg dertil ingen bedre end Herr Capitain Thelmann paa Endsrupholm, en velstuderet Mand, der har Insigter i adskillige Videnskaber, og som har tilbudet sin Tieneste her ude, om det blev forlangt af ham. S: Abildgaard. 1774 Papir 25 x 38 cm Læborg sogn.