Mixstafett
Mixstafett[1] (ibland stavat mixedstafett[2]) är en stafett där hälften av sträckorna körs av kvinnor och den andra halvan av män. Disciplinen är störst inom skidskytte men förekommer inom flera olika sporter men då ofta bara på juniornivå.
Skidskytte
Inom skidskytte är mixstafetten en disciplin där 2 damer och 2 herrar tävlar i stafett för samma nation. Först ut är de två damerna (2 × 6,0 km) och sedan de två herrarna (2 × 7,5 km). Varje deltagare har två skjutningar, den första liggande och den andra stående. På varje skjutning har man 8 skott (varav 3 är reserv) på sig att träffa de fem målen. För varje mål som man inte får ner blir man tvungen att åka en straffrunda.[3]
Mixstafett var med i världscupen för första gången i januari 2003, 2005 var disciplinen med för första gången i ett världsmästerskap, i Chanty-Mansijsk. Sedan dess har mixstafett varit med i världscupen ytterligare två gånger och i samtliga världsmästerskap. Två världsmästerskap i skidskytte, 2006 och 2010, har arrangerats med mixstafett som enda gren, då övriga avgörs i olympiska vinterspelen.[4]
Inför olympiska vinterspelen 2010 var mixstafett en av flera grenar som ville göra debut, men på IOK:s möte i Kuwait City den 28 november 2006 blev inte mixstafett en sport som valdes in.[5] Vid IOK:s möte i London 2011, beslutades den 6 april att mixstafett i skidskytte skulle bli en del av det olympiska programmet till spelen i Sotji 2014.[6]
Mixstafetter i VM och VC (fram till 2013)
Här följer alla tävlingar i mixstafett som arrangerats i världscupen och världsmästerskapen fram till och med säsongen 2012/2013.[4]
Längdskidåkning
Mixstafett inom världscupen längdskidåkning planerades till säsongerna 1997/1998 och 1998/1999. I slutet av säsongen 1998/1997 planerades en mixstafett köras i samband med avslutningen i Oslo, men detta lopp ställdes in.[7] Nästkommande säsong planerades det också en tävling i mixstafett, denna gång i Finska Lahtis, även detta lopp ställdes in.[8] I december 2002 hölls den senaste mixstafetten i världscupen i längdskidåkning. Den var en del av världscuptävlingarna i Kuusamo, Finland. Finlands förstalag vann, tvåa blev den finska andralaget och Italien blev trea.[9] Dessa tre mixstafetter var alla tänkta att köras med först två sträckor i klassisk stil, den första körd av en man och den andra av en kvinna. Därefter skulle ytterligare en man och en kvinna köra varsin fristilssträcka där mannen körde den tredje och kvinnan den fjärde sträckan.
Övriga sporter
Vid olympiska sommarspelen för ungdomar 2010 hölls flera tävlingar med mixstafett inom sporter som i vanliga fall inte arrangerar den typen av tävlingar. I triathlon, modern femkamp och simning arrangerades det mixstafetter, dessa var öppna för lag som korsade nationsgränsen vilket gjorde att startfälten blev större.
Vid världsmästerskapen i simning (kortbana) infördes mixstafetter på 4 × 50 m fristil samt medley till mästerskapen 2014.
Referenser
- ^ ”Om Skidskytte”. Svenska Skidskytteförbundet. Arkiverad från originalet den 19 februari 2018. https://web.archive.org/web/20180219151049/http://www.skidskytte.se/Forbund/OmSkidskytte/. Läst 19 februari 2018.
- ^ ”Anna Carin Zidek”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/anna-carin-zidek. Läst 19 februari 2018.
- ^ Mixstafett hos IBU
- ^ [a b] Resultat hos IBU Arkiverad 27 juni 2015 hämtat från the Wayback Machine.
- ^ The Curling News - IOC denies Mixed Doubles bid, se; fjärde stycket
- ^ Euronews - Sochi 2014 winter Games to have six new events Arkiverad 8 april 2011 hämtat från the Wayback Machine.
- ^ FIS - Event Calender
- ^ FIS - Event Calender
- ^ Resultat från FIS
Media som används på denna webbplats
The flag of Slovenia.
- "The construction sheet for the coat of arms and flag of the Republic of Slovenia
- is issued in the Official Gazette Uradni list Republike Slovenije #67, 27 October 1994
- as the addendum to the Law on the coat of arms and flag."
Författare/Upphovsman: Gutten på Hemsen, Licens: CC0
Flag of Norway with colors from the previous version on Commons. This file is used to discuss the colors of the Norwegian flag.