Miriam

Mirjam med sin bror Mose.

Mirjam, alternativt Miriam, är ett kvinnonamn med hebreiskt ursprung.

Etymologi

Mirjam kom till svenskan via grekiskans Μαριαμ (Mariam) som i grekiska varit samma namn som Μαρια (Maria). Detta var också det judisk-arameiska namn som Jesu mor hade, som på svenska kallas för Maria. Till arameiskan har namnet kommit från hebreiskans מִרְיָם (Miryam).

Den franska varianten är Marie eller den tyska formen Maria, vilket också män kunnat heta sedan medeltiden.[1] Till de europeiska språken har Maria kommit via latinet som favoriserat formen Maria snarare än Mariam. Mirjam finns också på grund av sina rötter i semitiskt språk och religion också i arabiskans مريم (Maryam), vilket är Koranens version av namnet Maria.

Några föreslagna tolkningar av namnets hebreiska betydelse har varit vacker, hav av bitterhet, rebellisk och efterlängtat barn.[2] Namnet skulle kunna ha kommit från Egypten och i så fall ha kopplingar till orden mry (älskade) och mr (kärlek).[2]

Popularitet i Sverige

Namnet var populärt i Sverige på 1920-talet. På 1990-talet fanns namnet bland de 150 vanligaste tilltalsnamnen, fast då oftare stavat Miriam. Den 31 december 2005 var totalt 5 584 personer folkbokförda i Sverige med namnet Mirjam eller Miriam, varav 3 023 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 91 flickor namnet, varav 54 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.

Namnsdag: 1 juli, (sedan 1993, 1986-1992: 5 juli).

Personer med namnet Mirjam/Miriam

Se även

Externa länkar

Noter

Media som används på denna webbplats

Maryam and Moses painting.jpg
Painting of a Biblical scene