Militärkyrkogård

USA:s största krigskyrkogård i Europa, Meuse-Argonne, Frankrike, med 14 246 stupade från första världskrigets offensiver väster om Verdun

Militärkyrkogårdar, (soldatkyrkogårdar, krigskyrkogårdar) är kyrkogårdar där soldater under olika krig fått sitt sista vilorum. Sådana anläggningar är vanliga i krigsdeltagande länder, där ofta gravdekoren är enhetlig, till exempel i form av vita kors på många amerikanska kyrkogårdar.

Sedvanan med stora soldatkyrkogårdar med individuella gravplatser uppkom mot slutet av 1800-talet och fick sina första stora uttryck i de gravfält som anlades efter första världskriget i Frankrike och Belgien, längs den gamla västfronten.

Finland

Hjältegravarna vid S:t Marie kyrka. Tända ljus inför självständighetsdagens morgongudstjänst.

I Finlands krig på 1900-talet fördes de stupade hem och begravdes i sin hemförsamling. Därför finns vid de flesta finländska kyrkogårdar ett skilt område för dessa så kallade hjältegravar. Det mest kända är hjältegravarna på Sandudds begravningsplats.

Sverige

Tysk soldatgrav på Kvibergs kyrkogård i Göteborg

Specifika krigskyrkogårdar är inte särskilt vanliga i Sverige. De stora svenska krigen ägde rum vid en tid då de döda stjälptes i massgravar utan större åthävor.

I Helsingborg finns två krigskyrkogårdar inom Pålsjö kyrkogårds område. I en vilar tyska sjömän och befäl från en minsvepare som förolyckades i en storm i slutet av andra världskriget. Fartyget avsåg ändra kurs och söka nödhamn i Helsingör, men fartyget fick slagsida och sjönk. De omkomna kom sedan att flyta iland dagarna efter olyckan. Begravningen ägde rum under militära hedersbetygelser och i närvaro av överlevande skeppskamrater som sedermera överfördes till Danmark (då ockuperat av Tyskland).

I den andra delen vilar flygsoldater från det brittiska samväldet, i de flesta fall omkomna i samband med störtningar eller nödlandningar i Sverige, före eller efter bombräder i Tyskland under andra världskriget. De jordfästes under mycket omfattande ceremonier med deltagare från respektive legation i Sverige. En jordfästning kunde samla 3 0003 500 deltagare.

Även på Kvibergs kyrkogård i Göteborg finns gravar med tyska och brittiska soldater, från båda världskrigen.

USA

USA:s mest välkända militärkyrkogård är Arlingtonkyrkogården.

Se även

Media som används på denna webbplats

Kviberg 13, den 5 sept 2005..JPG
Författare/Upphovsman: Harri Blomberg, Licens: CC BY-SA 3.0
De tyska krigsgravarna på Kvibergs kyrkogård i Göteborg.
Sankarihaudat Maaria 6.12.2012.JPG
Författare/Upphovsman: Wikimedia Commons: LPfi, Licens: CC BY-SA 3.0
Hjältegravarna vid S:t Marie kyrka. Ljus har tänts vid gravarna inför självständighetsdagens morgongudstjänst. På monumentet texten Isänmaan puolesta 1939–1944 ("för fosterlandet 1939–1944" – S:t Marie var en finskspråkig kommun). I bakgrunden finska flaggan på en privat flaggstång.
AmericanWWIcemetery.JPG
Författare/Upphovsman: Ingen maskinläsbar skapare angavs. Johsan antaget (baserat på upphovsrättsanspråk)., Licens: CC-BY-SA-3.0
Den amerikanske krigskyrkogården Meuse-Argonne väster om Verdun Foto:Johan S 17:23, 1 December 2006 (UTC)