Militärkamouflage
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2024-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Kamouflering eller maskering syftar inom det militära på metoder till att göra egna enheter och anläggningar svårare att upptäcka för motståndare.
En enkel form av kamouflageteknik är att föremålet som ska döljas (exempelvis en stridsdräkt eller ett stridsfordon) ges samma färg som den dominerande bakgrundsfärgen i fält, exempelvis olivgrön för skogsterräng och beige för öken. För att göra kamouflaget mer effektivt är det vanligt att bryta upp föremålets konturer genom att det förses med ett mönster av flera färger. Mönstren kan se olika ut och innehålla ränder, fläckar eller oregelbundet formade fält.
Snödräkt är ett vinterkamouflage som ska skydda mot upptäckt. Dräkten används flitigt av soldater och prickskyttar, men också av civila jägare. Dräkten är ett överdragsplagg vilket innebär att den inte har någon isolering, men den skyddar dock mot vind, snö och lättare väta.
Historia
Förhistoria
Kamouflage torde ha brukats för konflikt och jakt sedan förhistorisk tid då det ligger nära till hands att skymma saker med grönska. Under medeltiden förekom tanken att bära naturfärger vid jakt för att smälta in i naturen, såsom grönt under sommaren och grått under vintern men det är svårt att säga hur populärt det var att följa denna praxis.[1]
1800-talet
Under napoleonkrigen fanns en brittisk skärmytsarbrigad, Brittiska 95:e fotregementet(en) (engelska: 95th Regiment of Foot), en form av jägarförband med inriktning på tiraljering, flankering och blänkning etc, som i dagligt tal var kända som ”grönjackor” (greenjackets) på grund av deras användning av skogsgröna uniformer i kamouflerande syfte.
Principen om mindre synliga uniformer spred sig under 1800-talet och under amerikanska inbördeskriget introducerade båda nord- och sydstats arméerna gröna uniformer för vissa förband i kamouflerande syfte, exempelvis USA:s 1:a skarpskytteregimente(en) (1st United States Sharpshooters). Även de vanliga blåa och gråa uniformerna som utmärkte var sida gav visst kamouflage och då sydstaterna hade ont om krigsmateriel färgades blåa tillfångatagna nordstatsuniformer om genom att koka de i en lutblandning med färgämne från grå valnöt (engelska: butternut), vilket gav en gulbrun eller grönbrun färg på uniformen som gav visst kamouflage. Av detta fick uniformerna smeknamnet ”butternuts”.[2] Utöver maskeringsfärgade uniformer användes även grönska flitigt för att dölja artilleri och dylikt.
- Skådespelare utklädda till USA:s 1:a skarpskytteregimente med grön uniform.
- Skådespelare i ”butternut”-sydstatsuniform.
Amerikanska inbördeskrigets följdes noga av västvärlden och de militära principer som introducerades under kriget gav stort intryck på det militära väsendet världen över. Enkelfärgade uniformer i nyanser av blått, grått och brunt började ta över som normen i Europa och kontrasterande uniformsdekorationer minskade i antal och storlek.
1900-talet
Under 1900-talets början försvann kontrasterande uniformsdekorationer nästan helt i Europa och uniformer blev helt inriktade på att smälta in användaren mot naturen. En stormakt som stod ut från normen var dock Frankrike, vilka föredrog sina traditionella färgglada röda byxor, kallade pantalon rouge(en), med sin annars blåa uniform. Inför första världskriget försökte franska försvarsministern Adolphe Messimy(en) att förgäves modernisera den franska fältuniformen med en enhetsfärg men fick backa efter motstånd i pressen att det ”strider mot både fransk smak och militär funktion”. De röda byxorna i den franska uniformen bidrog till höga dödsantal i den franska armén under krigets första månader och uniformen byttes raskt ut mot en helblå i december 1914.
I samband med första världskriget fick även maskeringsmönster sitt stora genombrott och blev brukligt på allt från fortifikationer och hjälmar till fartyg, pansarbilar och stridsvagnar med mera. Ett särskilt exempel är dazzle-mönstret, ett marint maskeringsmönster introducerat under första världskriget som består av komplexa mönster av geometriska former i kontrasterande färger som avbröt och korsade varandra, ämnande att vilseleda eller störa motståndarens ögon från att se skeppets färdvinkel och kanonportar etc.
Efter första världskriget fortsatte utvecklingen av maskering. Av kostnadsskäl fortsatte maskeringsmönster att förvisas till bruk på farkoster och fortifikationer. Först under andra världskriget började maskeringsmönster introduceras på uniform. Åren 1940–1941 experimenterade USA med maskeringsmönster på uniform och 1942 introducerades mönstret M1942 Frog Skin(en) (”grodskinn”) i begränsat antal. Nazityskland hade under samma period börjat producera diverse maskeringsmönster.
Följande kriget introducerade fler och fler försvarsmakter maskeringsmönster till uniform.
2000-talet
Sedan kalla krigets slut använder ytterst få försvarsmakter uniform utan maskeringsmönster. En av få försvarsmakter som fortsatte med enkelfärgad uniform in i 2000-talet var Österrike — se avsnittet § Österrikes försvarsmakt.
Sveriges försvarsmakt
Kamouflagemönster
I Sverige experimenterade försvarets forskningsanstalt (FOA) med maskeringsmönster på 1960- och 1970-talet vilket resulterade i ett mönster 1972 som kommit att kallas FOA-kamouflage (även kallat ”Viggen-kamouflage”). FOA-kamouflaget introducerades bara hos fordon och större materiel men ett liknande mönster med ovanlagrade prickformer togs fram av kamouflagenätstillverkaren Barracudaverken AB (idag Saab Barracuda AB) under det senare 1970-talet, sedermera kallat Barracuda-mönster, vilket även utprovades på uniform. Barracudas mönster togs aldrig i utbrett bruk, även om vissa provexemplar såsom kapell hos terrängbilar togs i begränsat bruk. Erfarenheterna från FOA-kamouflaget och Barracuda-mönstret ledde så småningom till mönster M90 under 1990-talet, i stort sett ett nerskalat FOA-mönster i ny färgskala.[3][4]
Stridsvagnskamouflage
Sverige kom först att bruka maskeringsmålning i större skala på stridsvagnar och andra militära fordon från slutet av 1920-talet. Vintern 1927–1928 målades stridsvagn fm/21 med vit krita i streckmönster över den grå grundfärgen. Senare samma år försågs de med en maskeringsmålning i mörkgrönt, brunt och ljus sand i oregelbundna fält som separerades med en svart bård.[5] Detta mönster gavs även till pansarbil fm/26.[6]
- Stridsvagn fm/21 i 1928-års maskeringsmålning.
- Pansarbil fm/26 i 1928-års maskeringsmålning.
Vid införskaffning av senare pansarfordon, såsom pansarbil m/31 och stridsvagn m/31, m/37, m/38, var de till en början helmålade i grå, men kring andra halvan av 1930-talet påbörjades maskeringsmålning som standard. Grundfärgen och bandaggregatet förblev grå, men utvändigt målades annars ett fläckigt mönster i färgerna svart, olivgrönt och brunt. Detta byttes senare mot en grundmålning i olivgrönt med fläckmönster i svart och brunt.
- Stridsvagn m/37 i grå grundfärg.
- Pansarbil m/31 i grå grundfärg med vitt vintermönster.
- Stridsvagn m/38 i grå grundfärg med tretons-fläckmönster utom på bandaggregatet.
- Stormartillerivagn m/43 i grön grundfärg med tretons-fläckmönster.
Under 1950-talet övergick fordonsmålning till enkelfärgat i olivgrönt, med vissa undantag. På vintern målades vagnarna vita eller i vitt mönster. Detta ersattes sedermera med FOA-kamouflage i fyra toner: mörk olivgrön, ljus olivgrön, svart och brunt. FOA-mönstret kom även att kopieras av norska pansarvapnet i en fyr- och tretonsvariant, samt av finska pansarvapnet 1980 i en uppskalad tretonsvariant. Vid introduktion av M90-kamouflage gavs svenska fordon istället en tretonsvariant av denna där det bruna togs bort.
- Stridsvagn 102 i olivgrön grundfärg.
- Pansarbandvagn 302 i FOA-fyrtonsmönster.
- Stridsfordon 9040 i M90-tretonsmönster.
- Norsk NM-142 i kopierat FOA-fyrtonsmönster.
- Norsk NM-116 i kopierat FOA-tretonsmönster med vinterfärg.
Österrikes försvarsmakt
Österrikes försvarsmakt är en av få försvarsmakter som fortsatte med enkelfärgad standarduniform in i 2000-talet, med den så kallade Kampfanzug 03 (”stridsdräkt 2003”) i enkelfärgen RAL 7013, en gråbrun färg introducerad på 1970-talet för Kampfanzug 75 (”stridsdräkt 1975”).[7][8] [9][10] Åren 2011–2014 introducerade Österrikes försvarsdepartement två digitalmönster i mindre utsträckning: ökenmönstret Tarndruck Beige PXL för utlandstjänst och multimiljömönstret Tarndruck SEK PXL för specialförband.[11][12][8] År 2017 introducerades två nya mönster ämnade för hela försvaret: multimiljömönstret Tarnanzug ÖBH respektive ökenmönstret Tarnanzug Beige ÖBH, vilka periodiskt ska ersätta de äldre uniformerna.[13][14][15][8]
- Österrikiska soldater i RAL 7013-enkelfärgade Kampfanzug 03-uniform.
- Österrikiskt ökenmönster för utlandstjänst, typ Tarndruck Beige PXL.
- Österrikiskt multimiljömönster för specialförband, typ Tarndruck SEK PXL.
- Österrikiskt multimiljömönster för reguljära förband, typ Tarnanzug ÖBH.
- Österrikiskt ökenmönster för reguljära förband, typ Tarnanzug Beige ÖBH.
Typer
Maskeringsmönster
inkomplett lista
- Dazzle-kamouflage
- Digitalt kamouflagemönster(en)
- Splinter-kamouflage(en)
Svenska maskeringsmönster
- 1972 – FOA-mönster
- 1979 – Barracuda-mönster
- 1990 – M90-mönster
Se även
Referenser
- ^ ”A hunter in Green” (på engelska). themedievalhunt.com. https://themedievalhunt.com/tag/medieval-camouflage/. Läst 23 september 2024.
- ^ ”Reenactment Confederate Soldier in "Butternut" Uniform”. https://www.ncpedia.org/media/confederate-soldier. Läst 23 september 2026.
- ^ ”The History of The Swedish M90 "Splinter" Camouflage Family | Uniform History” (på engelska). Uniform History. youtube.com. https://www.youtube.com/watch?v=6cO12W-SoHQ. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”En klädsam historia”. forsvarsmakten.se. https://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/var-historia/artiklar/en-kladsam-historia/. Läst 1 oktober 2024.
- ^ Rickard O. Lindström. ”Strv m/21”. ointres.se. https://www.ointres.se/strv_m_21.htm. Läst 17 oktober 2024.
- ^ Rickard O. Lindström. ”Pansarbil fm/25 & fm/26”. ointres.se. https://www.ointres.se/pansarbil_m25.htm. Läst 17 oktober 2024.
- ^ ”RAL 7013 – BUNDESHEER DATENBANK”. doppeladler.com. https://www.doppeladler.com/da/ral-7013/. Läst 1 oktober 2024.
- ^ [a b c] ”Why is the Austrian Army Leaving Behind Their Classic Uniform? | ADVENTURES IN MILSURP” (på engelska). BLRD G&G. youtube.com. 21 september 2021. https://www.youtube.com/watch?v=QgiixBYPDA8. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”6.2 Anzug 03 (Grundmodul) | AUSSTATTUNG – ANZUG 03” (på tyska). jgbw2.at. https://www.jgbw2.at/wp-content/uploads/2019/01/Packordnung_KAz03_5.pdf. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”td2003_Heft6_Der_neue_Kampfanzug.pdf” (på tyska). truppendienst.com. https://www.truppendienst.com/fileadmin/user_upload/pdf/2003/td2003_Heft6_Der_neue_Kampfanzug.pdf. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”Austrian Desert Camouflage – Tarnanzug Beige” (på engelska). pinesurvey.com. https://pinesurvey.com/austrian-camouflage-tarnanzug-beige/. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”Digital-Tarnung: Jagdkommando erhält neue Kampfanzüge” (på tyska). bmlv.gv.at. https://www.bmlv.gv.at/cms/artikel.php?ID=5711. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”Der Tarnanzug” (på tyska). bmlv.gv.at. https://www.bmlv.gv.at/abzeichen/tarnanzug.shtml. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”New Camouflage Uniforms for the Armed Forces” (på engelska). bmlv.gv.at. https://www.bmlv.gv.at/english/dynmod/artikel.php?id=5343. Läst 1 oktober 2024.
- ^ ”Verteidigungsministerin Klaudia Tanner übergibt neue Tarnuniformen an Rieder Truppe” (på tyska). bmlv.gv.at. https://www.bmlv.gv.at/cms/artikel.php?ID=10431. Läst 1 oktober 2024.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Författare/Upphovsman: Janee, Licens: CC BY-SA 3.0
Stridsvagn m/37
vikt 4.5 ton Besättning 2 man Pansar 6 - 15mm Motor Volvo FC-CKD, 85hk Maxfart 60 km/h Beväpning 2 x 8mm ksp m/36 strv V+H Byggår 1938-39
Antal i tjänst 48 stFrom left to right: officer of the British 95th Rifle Regiment, soldier of the 95th Rifle Regiment and soldier of the British-Canadian 60th Rifle Regiment.
Författare/Upphovsman: Jorchr, Licens: CC BY-SA 3.0
Stridsfordon 9040 Revinge 2015
Författare/Upphovsman: Walter from Tampa/St Petersburg, Florida, Licens: CC BY 2.0
The Brooksville Raid was an incursion that Union troops launched into Hernando County, Florida, during the Civil War. It is commemorated annually by what is called the largest Civil War reenactment in Florida.
Författare/Upphovsman: Bene Riobó, Licens: CC BY-SA 4.0
Pansarbandvagn 302A no Gotlands försvarsmuseum en Tingstäde, Gotland.
Författare/Upphovsman: 7th Army Joint Multinational Training Command from Grafenwoehr, Germany, Licens: CC BY 2.0
Soldiers from the 1st Austrian Sword COY, 2nd Platoon, operate under the watchful eye of U.S. Army Observer/Coach-Trainers from the Joint Multinational Readiness Center at the Hohenfels Training Area in southeastern Germany, May 19, 2014. The soldiers are participating in Combined Resolve II, a 15-nation ground-forces exercise at the U.S. Army's Grafenwoehr and Hohenfels Training area the includes more than 4,000 participants from NATO and European partner nations, May 15-Jun. 30, 2014 (U.S. Army photo by Staff Sgt. Caleb Barrieau)
Författare/Upphovsman: Bundesheer Fotos, Licens: CC BY-SA 2.0
Jagdkommando-Soldaten unterwegs am Heldenplatz.
NM142 x 3
Författare/Upphovsman: Carsten Krüger Wassen, Licens: CC BY 3.0
Stridsvagn m/38 i Arsenalen Strängnäs 12.08.2011
Författare/Upphovsman: Bill Jamieson, Licens: OGL v1.0
A British sniper from 5 SCOTS (centre) and French snipers of the 8th Marine Infantry Parachute Regiment train together at Exercise Boar's Head, Otterburn Training Area, Northumberland. Exercise Boars Head was a company level live firing exercise which took place at Otterburn Training Area involving a British Army infantry company from 5 SCOTS, a unit of 16 Air Assault Brigade; and a company from 8th Marine Infantry Parachute Regiment a unit of the French 11th Parachute Brigade. The exercise was part of the continuing relationship between French and British Army units following the signing of the Defence and Security Co-operation Treaty by Prime Minister David Cameron and French President Nicolas Sarkozy in November 2010. The fancy scope of the left-most sniper is a "Sagem Sword Sniper" 3-in-1 sight.
Författare/Upphovsman: Carsten Krüger Wassen, Licens: CC BY 3.0
Stridsvagn m/21 i Arsenalen (Sveriges Försvarsfordonsmuseum - Strängnäs) 12.08.2011
Författare/Upphovsman: Walter from Tampa/St Petersburg, Florida, Licens: CC BY 2.0
1st United States Sharpshooters. The Brooksville Raid was an incursion that Union troops launched into Hernando County, Florida, during the Civil War. It is commemorated annually by what is called the largest Civil War reenactment in Florida.
Författare/Upphovsman: Jorchr, Licens: CC BY-SA 3.0
Stridsvagn 102 vid Regementets Dag på P7 Revingehed
Navy SEALs demonstrate winter warfare capabilities.
Pansarbil m/31 variant beväpnad med 37 mm marinkanon m/98B, en så kallad "kanon" (jämte "kulsprutebil" med 8 mm kulspruta m/36).
Författare/Upphovsman: Balcer~commonswiki, Licens: CC BY 2.5
Soviet-manufactured Finnish BMP-1 IFV, displayed at Parola Tank Museum. Photo taken on July 14, 2006.
Source: Photo by me, User:Balcer.Författare/Upphovsman: Fabrice Ram, Licens: CC0
Colours used, grey, dark olive, medium olive, lichen green, khaki, and sand Organic, non-pixelated pattern
Författare/Upphovsman: Fabrice Ram, Licens: CC BY-SA 4.0
Camo for local and foreign use
Författare/Upphovsman: Fabrice Ram, Licens: CC0
Arid / desert camo for Austrian Army. Used in international mission such as in Lebanon, with the UNIFIL troops, replacing the solid color sand/tan uniforms used until then. Being replaced by Tarnanzug Beige as standard desert camo and by MultiCam Arid for the special forces
Författare/Upphovsman: ElectroCount, Licens: CC BY-SA 4.0
Norwegian Army NM-116 in the Armed_Forces_Museum_(Norway)
Författare/Upphovsman: Wassen, Licens: CC BY-SA 3.0
Stormartillerivagn m43 finns det i Arsenalen (Sveriges Försvarsfordonsmuseum - Strängnäs) 12.08.2011
Författare/Upphovsman: Jorchr, Licens: CC BY-SA 4.0
Stridsfordon 90
Swedish Pbil m/26 armoured car