Max Planck-sällskapet

Ingången till MPG:s förvaltningsbyggnad i München. Sällskapets centrala administration är förlagd hit.

Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e.V. (’Max Planck-sällskapet för vetenskapens främjande’), som brukar förkortas MPG, är en oberoende icke-vinstinriktad forskningsorganisation med säte i Berlin i Tyskland. Den finansieras främst av de tyska delstaterna och den federala regeringen.

Max Planck-sällskapet driver ett 80-tal forskningsinstitut, med år 2007 totalt cirka 23 000 verksamma personer.[1] Instituten, vilka vanligen bär namnet ”Max Planck-institutet för ...” (tyska: Max-Planck-Institut),[1] finns över hela Tyskland och i vissa fall i andra europeiska länder. Forskningen inriktar sig främst på naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.

Organisationen hade en föregångare i Kaiser Wilhelm-sällskapet som grundades 1911. När forskningsväsendet återuppbyggdes efter andra världskriget, grundades Max Planck-sällskapet 1948 i Göttingen i den brittiska zonen av vad som skulle bli Västtyskland. I november 1949 anslöt sig även den franska zonen och sedermera även den amerikanska. Östtyskland var aldrig inblandat, men efter den tyska återföreningen har ett antal institut upprättats i de nya delstaterna, bland annat Max Planck-institutitet för evolutionär antropologi i Leipzig, där den svenske genetikern och Nobelpristagaren Svante Pääbo är verksam. Organisationen är uppkallad efter vetenskapsmannen och Nobelpristagaren Max Planck.

Se även

Källhänvisningar

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

München - Max-Planck-Gesellschaft.JPG
Författare/Upphovsman: Maximilian Dörrbecker, Licens: CC BY-SA 2.5
München - Der Eingang zum Hauptsitz der Max-Planck-Gesellschaft