Matematik B
Svenska gymnasiala matematikkurser
Matematik B var en kurs på gymnasieskolan i Sverige, men den var inte ett kärnämne och därför inte obligatorisk på alla program. Kursen var obligatorisk på bland annat det estetiska, naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och tekniska programmet. De som läste mot installationselektriker, elektronik eller industrielektriker på elprogrammet fick automatiskt lära sig matematik B då ellära, trefas m.fl. innehåller detta. Matematik B har fått tre nya kurser efter sig enligt läroplanen 2011, och de tre kurserna har tre olika svårighetsgrader som riktar sig mot sina program på gymnasiet. De nya kurserna heter Matematik 2a, Matematik 2b och Matematik 2c. 2a är den lättaste och 2c är den svåraste. De nya kurserna motsvarar 100 poäng istället för 50 poäng.
Kursinnehåll
Geometriska satser, till exempel
Sannolikhetslära
- Enkla slumpförsök
- Slumpförsök i flera steg
- Relativa frekvenser
Statistik
- Läges- och spridningsmått
- Statistiska undersökningar
Linjära modeller
- Räta linjens ekvation
- Linjära ekvationssystem
- Lösning av linjära olikheter och ekvationssystem med grafiska och algebraiska metoder.[1]
- Vissa icke-linjära funktioner.
Algebra och funktionslära
- Funktionsbegreppet
- Kvadreringsreglerna och konjugatregeln
- Andragradsfunktioner och andragradsekvationer
Kommentarer
Kvadreringsreglerna ingick tidigare i särskild kurs under grundskolans skolår 8. Numera har detta moment alltså flyttats till Matematik B, som de flesta elever läser under andra året i gymnasiet.
Externa länkar
- Matematik B på Wikibooks.
- Kursplan Matematik B Kursinformationssystemet, Skolverket
Referenser
- ^ ”MA1202 - Matematik B”. Arkiverad från originalet den 21 november 2007. https://web.archive.org/web/20071121052737/http://www3.skolverket.se/ki03/front.aspx?sprak=SV&ar=0708&infotyp=5&skolform=21&id=3209&extraId=. Läst 5 november 2009. 2009-11-05 skolverket.se