Margareta Hennix

Margareta Hennix
Kometen i Hällefors
Född17 juli 1941
Engelbrekts församling[1]
Konstnärskap
FältFormgivning, måleri
UtbildningKonstfack i Stockholm
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)
Tecken i Hällefors

Ingrid Margareta Hennix, folkbokförd Valenzuela, född 17 juli 1941, är en svensk formgivare och konstnär.

Biografi

Margareta Hennix utbildade sig i facket för keramik och glas på Konstfack i Stockholm 1959–1963, med bland andra Stig Lindberg som lärare. Hon arbetade 1965–1967 med som formgivare på Johansfors glasbruk. Hon började 1967 som dekorritare på Gustavsbergs porslinsfabrik, där hon bland annat formgav pottan Heja Sverige 1967 och porslinsserierna Tussilago, Änglafia och Aramis och plastkrukorna Felicia i rött, orange och gult. Hon arbetade som designer på Gustavsbergs porslinsfabrik under 20 år, och därefter 1989 en kort period med vaser och ljusstakar i keramik på Guldkrokens kakelugnsfabrik i Hjo.

Hon har arbetat med olika material och tekniker, som keramik, porslin, glas, plast och måleri. Från 1990 formgav hon glas, först på Pukebergs glasbruk 1990–1992, och 1993–1996 på Reijmyre glasbruk, där hon bland annat formgav Basic-serien.

Hon är sedan början av 2000-talet åter knuten till Rejmyre glasbruk.[2]

Offentlig konst i urval

Priser

  • 1994 Svensk Form för glasservicen Basic för Rejmyre glasbruk
  • 2003 Formex designpris i kategorin glas, lera, sten för stengodsserien Format för Gustavsbergs porslinsfabrik

Källor

Noter

  1. ^ Sveriges befolkning 2000, Sveriges Släktforskarförbund, 2020, omnämnd som: Valenzuela, Ingrid Margareta, läst: 15 mars 2022.[källa från Wikidata]
  2. ^ Våra formgivare i Rejmyre på Rejmyre glasbruks webbplats Arkiverad 25 februari 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Frälsarkransen. Via Sacra. Pearls of Life. på Linköpings domkyrkas webbplats Arkiverad 1 februari 2016 hämtat från the Wayback Machine.

Media som används på denna webbplats

Margareta Hennix Tecken.JPG
Författare/Upphovsman: Bengt Oberger, Licens: CC BY-SA 3.0
Det är oklart om den här bilden omfattas av panoramafrihet.

Detta är en avbildning av en byggnad eller ett konstverk i Sverige. Det avbildade verket är troligtvis upphovsrättsligt skyddat. 24 § Lagen om upphovsrätt säger att "konstverk får avbildas om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus" och "Byggnader får fritt avbildas." Det har allmänt tolkats som att spridning av avbildningar som denna är tillåten.

Den 4 april 2016 meddelade dock Högsta domstolen ett beslut att första stycket i § 24 inte omfattar publicering i databaser på Internet, och den 6 juli 2017 meddelade en lägre instans att länkning till avbildningar av upphovsrättsligt skyddade konstverk som tillhandahålls av Commons utgör upphovsrättsintrång. Se COM:CRT/Sweden#Freedom of panorama (på engelska) för mer information.

Paragrafens andra stycke, om byggnader, berördes inte i besluten.

Hur Commons möjligheter till fortsatt spridning av denna och andra avbildningar påverkas av dessa beslut analyseras för närvarande.


Att använda eller länka till denna fil kan få juridiska följder. Du är ensamt ansvarig för att försäkra dig om att du inte gör intrång på någon annans upphovsrätt. Se vidare allmänt förbehåll.