Mantelrörelse
Mantelrörelse (att mantla) är en traditionell vapenterm för att låta slutstycket hos ett magasinmatat handeldvapen föra in en patron i patronläget.
Etymologi
Mantelrörelse har två generella etymologiska betydelser.
Pistolmantel
Mantelrörelse brukar vanligast beskriva rörelsen för att manuellt mata patroner hos de flesta automatpistoler. Majoriteten av automatpistoler är försedda med ett rörligt hölje som omger vapnets pipa, så kallad mantel, vilken ligger i ett spår med fjädring och agerar grepp för att manuellt dra tillbaka vapnets slutstycket när den första patronen ska matas in i patronläget från ett nyladdat magasin eller från magasin i användning vid eldavbrott. Mantelrörelse innebär här bakåtdragning av pistolens mantel och dess återföring till normalläge medelst en fjäder för att frammata den första patronen i patronläget.[1]
Cylinderrepeter
Mantelrörelse kallas ibland slutstycksrörelsen hos cylinderrepetergevär. Detta kommer bland annat från hur slutstycket manipuleras för att kasta ut föregående tomhylsa och föra in en ny patron i patronläget. Stycket roteras upp några grader, dras bakåt, förs sedan framåt och roteras sedan ner igen. Mantelrörelse syftar här på hur denna rörelse speglar rörelsen för en person som slänger på sig en mantel, det vill säga genom att föra upp ena mantelfästet in över huvudet, sedan in bakom nacken och sist in över axlarna (uppåt, bakåt, inåt, neråt, etc).
Denna rörelse speglas även på andra vapentyper, till exempel den sovjetiska skafthandgranaten RGD-33(en) som armeras genom att göra en mantelrörelse med skaftet (skaftet dras ut, roteras några grader och förs in igen).
Referenser
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Mikael Tham, Licens: CC BY 3.0
Swedish hunter firing in standing unsupported firing position on a shooting range in Sweden (with watermarks)
(c) Jon 'ShakataGaNai' Davis, CC BY-SA 3.0
Running the slide action of a Walther P99
Slide retido