Maltos

(I) Molekylmodell; (II) strukturformel.

Maltos, även kallat maltsocker,[1] är ett lätt förjäsbart socker som förekommer i malt (mältade sädeskorn[1]). Maltsocker är en sammansatt sockerart, en disackarid. I människans matspjälkningskanal spjälkas maltos till monosackariden glukos.

Molekylform

Maltosmolekyler är två[1] glukosmolekyler förenade med en 1,4-glykosidbindning. "1,4" betyder att bindningen är mellan mellan kolatom nummer 1 på den ena molekylen och nummer 4 på den andra. Maltos bildas av -glukosmolekyler, och därför kan man säga att glykosidbindningen i maltos är en -1,4-glykosbindning.

(c) www.aziatische-ingredienten.nl, CC BY-SA 2.0
Maltossirap.

Framställning

Då sädeskorn blötläggs börjar de gro och stärkelsen i kornen omvandlas till maltos av enzymet amylas[2]. Mältningen avbryts genom att kornen torkas samt rostas.

Användning

Maltos i form av mältade, torkade och rostade sädeskorn används när man tillverkar öl, läskedrycker[1] och havredrycker. I bland annat öl tillsätts maltos i form av maltossirap.[3]

Maltos används även i bioteknikindustrin.[1]

Havredrycker

I marknadsföringen av havredrycker räknas inte maltos som tillsatt socker, eftersom sockerarten kommer från den havre som drycken är baserad på.[4]

Maltos är något sötare än laktos men mindre sött än sackaros.[5]

Referenser

Media som används på denna webbplats

Maltose-3D.svg
Författare/Upphovsman: Vektorisering: Alhadis, Licens: GPL
Maltos: (I) Molekylmodell; (II) strukturformel.
Maltose syrup.jpg
(c) www.aziatische-ingredienten.nl, CC BY-SA 2.0
Maltose syrup