Malmfälten
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2022-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Malmfälten (även lappländska malmfälten) betecknar ett område som innefattar både Gällivare och Kiruna kommuner i norra Sverige. Ordet härstammar från sekelskiftet 1900 då det användes som ett samlande begrepp för det gruvtäta området (främst järnmalmsgruvor) i den nordligaste delen av Sverige.
Den första järnmalmsgruvan som öppnades i de lappländska malmfälten var järnmalmsgruvan i nuvarande Masugnsbyn, vilken öppnades i mitten av 1600-talet av Arendt Grape.
Se även
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Stora riksvapnet
Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)
“ | 1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.
3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.
|
” |
Foto av arbetare vid Malmberget i Sverige på 1890-talet