Majbräken

Majbräken
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxtriket
Plantae
DivisionOrmbunksväxter
Pteridophyta
KlassPteridopsida
OrdningAthyriales
FamiljMajbräkenväxter
Athyriaceae
SläkteMajbräknar
Athyrium
ArtMajbräken
A. filix-femina
Vetenskapligt namn
§ Athyrium filix-femina
Auktor(L.) Roth (1799)

Majbräken (Athyrium filix-femina) är en ört tillhörande familjen hällebräkenväxter. Bladen blir 30 till 140 centimeter långa. Majbräken blommar mellan juli och september. Den är vanligt förekommande överallt i Norden, förutom på Island där den endast växer i vissa områden längs kusten.

Släktet majbräknars (Athyrium) taxonomiska status är vacklande; det räknas omväxlande till träjonväxterna,[1] hällebräkenväxterna, stensöteväxterna[2] och till majbräkenväxterna.

Majbräken är stor och växer upprätt, till en höjd av 50–120 cm. Bladskaftet är kort, ungefär en fjärdedel upp till och med en tredjedel av bladskivans längd. Det har lite fjäll.

Bladskivan är smalt lansettformat, och primärflikarna blir mindre och glesare längre ned på bladskaftet. Längst ned finns ett betydande avstånd mellan primärflikarna, och dessa är korta och breda. Från ungefär mitten pekar primärflikarna lite oppåt.

Sporgömmesamlingarna (sori) är avlånga och böjda i halvmånform. Den har indusium som sitter kvar länge på bladens undersida.

I Norge växer majbräken i hela landet upp till över skogsgränsen, upp till 1 150 meter över havet i Nord-Frons kommun. Det finns flera varianter over hela norra halvklotet, den som växer i Skandinavien är spridd i Europa och Asien.

Se även

Källor

  • Den nya nordiska floran. Bo Mossberg och Lennart Stenberg. Wahlström & Widstrand 2003. ISBN 91-46-17584-9.
  • Svensk flora: Fanerogamer och ormbunksväxter (28 upplagan). Th. O. B. N. Krok och S. Almquist. Liber 2001. ISBN 91-47-04992-8.
  • Den virtuella floran - Majbräken

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Athyrium filix-femina0.jpg
Författare/Upphovsman: Ingen maskinläsbar skapare angavs. MPF antaget (baserat på upphovsrättsanspråk)., Licens: CC BY 2.5
Athyrium filix-femina, Jesmond Dene, Newcastle, Northumberland, UK; 11 May 2006