Lungmaneter

Lungmaneter
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamNässeldjur
Cnidaria
KlassManeter
Scyphozoa
OrdningLungmaneter
Rhizostomeae
Vetenskapligt namn
§ Rhizostomeae
Hitta fler artiklar om djur med

Lungmaneter (Rhizostomeae) är en ordning i nässeldjursklassen maneter. Lungmaneter saknar fångsttrådar och medusan har åtta munarmar. Det finns omkring 80 beskrivna arter, varav de flesta förekommer i varma hav. I Atlanten utanför Europas kuster förekommer lungmaneten (Rizosthoma pulmo) och i Medelhavet finns arten Cotylorhiza tuberculata.

En del arter av lungmaneter som förekommer i grunda hav lever nära havsbotten och har den egenheten att de lever med klockan riktad nedåt och munarmarna uppåt, exempelvis Cassiopeia xamachana och Cassiopea andromeda. Orsaken till att dessa lungmaneter lever upp och ner är att de utvecklat ett symbiotiskt förhållande till fotosyntetiserande encelliga alger, så kallade zooxanteller, vilka finns i blåsliknande strukturer kring manetens mun. Maneten får delar av sitt näringsbehov täckt genom algernas fotosyntes och genom att maneten vänder sig upp och ner nås algerna av mer ljus.

Lungmaneter som lever fritt i vattnet, exempelvis Rizosthoma pulmo, kännetecknas ofta av att de har en jämförelsevis hög klocka. För Rizosthoma pulmo har individer med en storlek på upp till 90 centimeter tvärs över klockan observerats.

Referenser

  • Schou, Per (red.). Djur: illustrerad guide till världens djurliv, Globe Förlaget, 2007. ISBN 0-7513-3427-8.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Stomolophus meleagris.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: Attribution
Cassiopea andromeda - Mangrovenqualle.jpg
© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)
Cassiopea andromeda, Zoo Cologne, Germany
Matt knoth - underwater atomic blast (by).jpg
Författare/Upphovsman: matt knoth from San Francisco, yesicannibus, Licens: CC BY 2.0
jellyfish