Ljusstake

Ljusstake med fingerögla, avsedd att bäras med vid sänggående.

En ljusstake är en anordning som används som hållare för ett eller flera levande ljus. Ljusstaken fixerar ljusen lodrätt orienterade. Den är ofta omsorgsfullt utformad för att vara estetiskt tilltalande. Ljusstakar tillverkas av tradition och brandsäkerhetsskäl ofta av metall, men även ljusstakar av andra material som trä, plast, glas och sten förekommer.

Ljusstakar för smala ljus är ofta försedda med en hylsa som ljuset sticks ned i. Ljusstakar för kraftiga ljus är ofta försedda med en vass pigg som sticks in i ljusets undersida för att hålla det på plats. De flesta ljusstakar är avsedda att stå på ett bord eller på golvet. Ljusstakar för väggmontage kallas ofta lampetter. Ljuskronor är ljusstakar avsedda att hänga fritt från taket i ett rum.

Olika typer av ljusstakar

Kandelaber. Frankrike, 1800-talet.

Adventsljusstake

En adventsljusstake är en ljusstake med plats för fyra ljus, vilka i kristen tradition tänds de fyra söndagarna i advent.

Chanukkia

Kandelaber

Menora

Stumpstake

Änglaspel

Se även

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
- Bugia candlestick -.jpg
Författare/Upphovsman: User:Nino Barbieri, Licens: CC BY-SA 2.5
Bugia candlestick, portable candlestick
Leuchter auf Sockel mit Bleikristallbehang. Vergoldeter Rahmen, Frankreich, 19. Jahrhundert.jpg
Författare/Upphovsman: John Jason Junior, Licens: CC BY-SA 3.0
19th century French ormolu cut glass girandole. The cut glass on chandeliers and girandoles is cut in the style of a prism. This is why the white sunlight that shines on this girandole is split into the colours of a rainbow (lower right hand side). Height: 90cm, diameter: 40cm.