Lista över adliga statsministrar i Sverige

Sveriges lilla riksvapen.
Friherre Louis De Geer d.ä. var Sveriges första statsminister.

Detta är en lista över de adelspersoner som tjänstgjort som Sveriges statsminister. Av de 35 personer som varit statsminister sedan ämbetet inrättades år 1876 har åtta varit adliga, varav fem friherrar och en greve.[1] Adeln i Sverige förlorade sin formella makt i och med ståndsriksdagens avskaffandet 1866, men fortsatte vara frekvent representerade i maktpositioner långt därefter.[2][3] Gillis Bildt, som upphöjdes till friherre år 1864 av kung Karl XV, är den enda statsministern som inte ärvt sin adliga titel (han var dock född lågadlig).[4] Hans sonsons sonson Carl Bildt är den senaste adelsmannen som tjänstgjort som statsminister i Sverige samt senaste adliga utrikesministern.[5]

Adliga statsministrar

TitelStatsministerÄmbetstidÄttMonark
Hans Excellens Högvälborne Herr FriherreLouis De Geer d.ä.1876–1880Friherrliga ätten De Geer af Finspång, nr 312Oscar II
Hans Excellens Högvälborne Herr GreveArvid Posse1880–1883Grevliga ätten Posse, nr 51
Hans Excellens Högvälborne Herr FriherreGillis Bildt1888–1889Friherrliga ätten Bildt, nr 404
Hans Excellens Högvälborne Herr FriherreGustaf Åkerhielm1889–1891Friherrliga ätten Åkerhielm af Margrethelund, nr 205
Hans Excellens Högvälborne Herr FriherreFredrik von Otter1900–1902Friherrliga ätten von Otter, nr 150
Hans Excellens Välborne HerrHjalmar Hammarskjöld1914–1917Adliga ätten Hammarskjöld, nr 135Gustaf V
Hans Excellens Högvälborne Herr FriherreLouis De Geer d.y.1920–1921Friherrliga ätten De Geer af Finspång, nr 312
Välborne Herr[a]Carl Bildt1991–1994Adliga ätten Bildt, nr 678Carl XVI Gustaf

Statsministrar med adlig koppling

Se även

Anmärkningar

  1. ^ Excellenstiteln för statsministern avskaffades 1974.

Referenser

Media som används på denna webbplats

Arte et marte.JPG
Foto av skylt vid Riddarhuset i Stockholm
Coat of arms of Sweden (shield and chain).svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Louis De Geer (1818-1896) portraited in 1884 by Elis Jacobson.jpg
Louis De Geer (1818-1896) portraited in 1884 by Elis Jacobson. Original painting is located at Uppsala University, Sweden.