Lisbeth Olsson

Lisbeth Olsson
Lisbeth Olsson, 2018.
Lisbeth Olsson, 2018.
Lisbeth Olsson, 2018.
Född22 november 1963
Höör
Bosatt iGöteborg
Medborgarskapsvensk
Nationalitetsvensk
Forskningsområdebioteknik
InstitutionerInstitutionen för biologi och bioteknik
Alma materLunds universitet
DoktorsavhandlingEthanol production from lignocellulosic materials: fermentation and on-line analysis (1994)

Lisbeth Olsson, född 1963, är en svensk mikrobiolog och professor i industriell bioteknikChalmers tekniska högskola i Göteborg.[1]

Biografi

Lisbeth Olsson tog civilingenjörsexamen i kemiteknik på Lunds universitet 1987. Därefter arbetade hon ett par år som analytisk kemist på läkemedelsföretaget Draco innan hon återvände till Lunds universitet för doktorandstudier i tillämpad mikrobiologi. År 1994 disputerade hon och började sedan som postdoktoral forskare vid Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Köpenhamn. Där fortsatte hon sin akademiska karriär och blev år 2006 professor.

År 2008 rekryterades Lisbeth Olsson till Chalmers där hon har byggt upp och leder en stor forskargrupp i industriell bioteknik. Forskningen fokuserar på att designa enzymer och mikroorganismer till processer som omvandlar växtmaterial till förnybara bränslen, kemikalier och material.

Vetenskapsrådet utsåg Lisbeth Olsson till ny huvudsekreterare för området forskningens infrastrukturer i augusti 2021.[2] Vetenskapsrådet har fem huvudsekreterare som ska bidra med hög vetenskaplig kompetens inom var sitt område.[3] Huvudsekreterarna ingår också i myndighetens ledningsråd.

Priser och utmärkelser

Referenser

Media som används på denna webbplats

Lisbeth Olsson.jpg
Författare/Upphovsman: Johan Bodell (Chalmers), Licens: CC BY-SA 4.0
Lisbeth Olsson forskar inom området Industriell Bioteknik, där målsättningen med arbetet är att designa enzymer och mikroorganismer till processer där växtmaterial omvandlas till bränsle, kemikalier och material. Lisbeth leder gruppen Industriell Bioteknik, och är aktiv i styrkeområdena energi och livsvetenskaper. Hon arbetar inom Wallenberg Wood Science Center (samarbete mellan Chalmers och KTH), med målsättningen att skapa morgondagens material från trä. Lisbeth leder det nordiska samarbetsprojektet HGBiofuels, som har för avsikt att skapa hållbar biobränsleproduktion