Lee Falk

Lee Falk
FöddLeon Harrison Gross
28 april 1911[1][2][3]
Saint Louis, USA
Död13 mars 1999 (87 år)
New York, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidUniversity of Illinois at Urbana-Champaign
UIUC College of Media
SysselsättningFörfattare, tillverkare, serieskapare, teaterregissör, manusförfattare, animatör
Noterbara verkFantomen
Utmärkelser
Yellow Kid-priset (1971)
Will Eisner Hall of Fame (2013)[4]
Adamsonstatyetten
Inkpot Award
Redigera Wikidata

Lee Falk, född Leon Harrison Gross den 28 april 1911 i Saint Louis i Missouri, död 13 mars 1999 i New York i New York, var en amerikansk serieskapare. Lee Falk skapade seriefigurerna Fantomen och Mandrake.

Biografi

Som 19-åring skapade Falk serien Mandrake, som han lyckades sälja till King Features Syndicate. Falk tecknade de ursprungliga stripparna själv, men anlitade tecknaren Phil Davis när serien skulle publiceras i dagstidningar. Den blev en stor framgång direkt, och fick mängder av efterföljare. 1935 utökades serien med en söndagssida. KFS gav Falk ett erbjudande att skapa ännu en serie, vilket så småningom kom att bli Fantomen. Den debuterade i amerikanska dagstidningar 1936 tecknad av Ray Moore. Med tiden kom Fantomen att bli den mer populära serien av de två och en söndagsversion infördes 1939.

Enligt en känd anekdot ville den unge Falk verka världsvan när hans officiella biografi skulle förberedas hos KFS, och överdrev sina reseerfarenheter å det grövsta, när han i själva verket aldrig rest längre än till New York för att sälja sina serier. När han sedan mötte personer som ville veta mer om hans resor och jämföra erfarenheter blev det svårt att undvika att lögnen skulle upptäckas. Så fort han tjänade tillräckligt mycket pengar började han därför resa världen runt, åtminstone delvis för att komma ikapp sin egen biografi. När han så småningom blev en så världsvan resenär som han utgett sig för att vara, gav KFS ut en ny biografi som berättade om den ursprungliga lögnen och hur han löste problemet.

Trots arbetet med att skriva Mandrake och Fantomen var det teatern som var hans stora passion i livet. "I give 100% of my time to theatre, and what's left goes to comics..." som han själv uttryckte saken. Under årens lopp drev han fem teatrar (däribland en teater på Bahamas under 16 år), producerade 300 pjäser och regisserade själv 100 av dem. Han skrev tolv pjäser varav två var musikaler, och den ena handlade om hans skapelse Mandrake.

När Falk dog 1999 var Fantomen och Mandrake de två dagspresserier som producerats längst av sin upphovsman.

Utmärkelser

Bland de priser Falk tilldelats finns den svenska Adamsonstatyetten 1977 och Guld-Adamson 1986.

Referenser

Artikeln var, i den version den hade den 26 november 2006, helt eller delvis hämtad från Seriewikin (hos Seriefrämjandet): Lee Falk

Noter

  1. ^ SNAC, Lee Falk, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Find a Grave, Lee Falk, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ Lambiek Comiclopedia, Lambiek, 1 november 1999, Lee Falk, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ läs online, www.comicsbeat.com, läst: 3 september 2021.[källa från Wikidata]

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.
Camera-photo.svg
Camera icon