Laurinska huset

Laurinska huset på Söders höjder, 2006.

Laurinska huset (fastigheten Bössan 11), även kallat Mälarpalatset, ligger på Bellmansgatan 4-6 på Södermalm i Stockholm, högt uppe på Mariaberget i kvarteret Bössan.

Historik

Huset med röda tegelfasader i holländsk renässans och sitt dominerande hörntorn är ritat av arkitekten Valfrid Karlson och invigdes 1891. Huset ägs av Bostadsrättsföreningen Bössan 11.

I Illustrerad Tidning samma år berömdes det palatslika privathuset för sina äkta och enkla material och sin harmoniska sammansättning. Byggnaden innehöll över 120 rum fördelade på främst fyra- till sexrumslägenheter.

Namnet fick huset efter en av sina första hyresgäster, konsthistorikern och pedagogen Carl Gustaf Laurin. Han flyttade in 1892 och bodde kvar där till sin död 1940. Hans hem i östra hörntornet med strålande utsikt över Riddarfjärden var under de första decennierna på 1900-talet en populär samlingsplats för Stockholms kulturelit. Grannar var bland annat konstnärsvännerna Hanna och Georg Pauli. Hanna Paulis berömda tavla Vänner med Ellen Key i centrum målades med bakgrund av parets lägenhet i huset.[1]

Bland övriga personer som bott i huset kan nämnas hovsångaren Martin Öhman, konstnären Hilding Linnqvist, konstnären Bengt Hegethorn, skådespelaren Åke Grönberg, musikerna Putte Wickman och Rune Öfwerman. I dag bor bland andra Olle Wästberg, Kim Salomon, Eva Dahlgren, Efva Attling och artisten Robyn i detta anrika hus.

Byggnaden är blåklassad av Stockholms stadsmuseum vilket innebär att det kulturhistoriska värdet anses motsvara kraven för byggnadsminnesmärkning.[2]

Bilder

Källor

  1. ^ Björk m.fl: Sekelskiftets byggteknik - Om arkitekten Valfrid Karlson (1988)
  2. ^ Stockholm.se - Kulturhistorisk klassificering av byggnader

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Laurinska huset 2006.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Laurinska huset på Södermalm i Stockholm, det spetsiga tornet t.h. tillhör Mariahissen.
Laurinska huset, portal, fotograferad 2012-02-19..JPG
Författare/Upphovsman: Svante.tiren, Licens: CC BY-SA 3.0
Laurinska huset, portal, fotograferad 2012-02-19.
Friends (Hanna Pauli) - Nationalmuseum - 18727.tif
I det stora vardagsrummet, som är fyllt av ett varmt ljus och en kontemplativ stämning, är en grupp människor samlade till högläsning. Centralt placerad i bilden, i aftonlampans sken, sitter Ellen Key och läser högt för sina vänner i Sällskapet Juntan. I skymningen har de alla samlats hemma hos familjen Pauli på Bellmansgatan 6 på Söder i Stockholm.

Målningen skall ses både som ett monument över vänskapens betydelse och samtidigt som en del i lanserandet av en ny kulturelit. Som observatör i sitt eget vardagsrum sitter konstnären själv, Hanna Pauli, med penna och teckningsblock tillhands och iakttar sina vänner. Hon har framställt dem som en krets, en bild av förtätad gemenskap, men där varje individ är enskilt karakteriserad. Från början var det några av kvinnorna som umgicks med varandra men sedan utökades gruppen med Hanna och Georg Paulis konstnärskamrater från akademitiden och från Parisåren, andra från konstnärskolonierna i Barbizon och Gréz-sur-Loing. Namnen på Juntans medlemmar illustrerar hur nära tidens nya kulturelit var lierad med finanseliten. Ellen Key hade i slutet av 1870-talet gett privatundervisning åt en grupp högborgerliga flickor ur den judiska Stockholmskretsen. Tre av dem finns med i Vänner, i kretsen runt bordet kring Ellen Key och för dem framstod hon som något av en förlösare när det gällde deras intellektuella, sociala och emotionella utveckling. Ellen Key var filosof och en av Sveriges mer stridbara och berömda kulturpersonligheter. Hennes tankar om kärlek, barnuppfostran, äktenskap och sexualitet formade generationer kring sekelskiftet 1900. Ellen Key sökte överskrida gränsen mellan det privata och det offentliga livet. Hon menade att hemmet skulle vara en modell för hela samhället. Hon sökte politisera hem och familjerelationer genom skrifter som Skönhet för alla (1899) och Barnets århundrade (1901).

Från vänster konstnärens syster Betty Hirsch, skådespelerskan Olga Björkegren, Lisen Bonnier, konstnären Nanna Sohlman Bendixson, Ellen Key, Hanna Hirsch-Pauli, Gerda Berg och konstnären Richard Berg, bokförläggare Karl Otto Bonnier, konstnären Georg Pauli, pedagogen och författaren Artur Bendixson och skriftställaren Klas Fåhreus (samt okänd gestalt i fönstret).
Mariahissen Laurinska huset 2012.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Mariahissen (t.v.) och Laurinska huset
Laurinska huset, portaldetalj 2, fotograferad 2012-02-19..JPG
Författare/Upphovsman: Svante.tiren, Licens: CC BY-SA 3.0
Laurinska huset, portaldetalj 2, fotograferad 2012-02-19.