Landskapsstjärnor
Varje svenskt landskap har en landskapsstjärna[1], som är en av stjärnorna, oftast den ljusstarkaste och/eller mest kända stjärnan, i landskapets landskapsstjärnbild.
Bakgrund
Stjärnbilder och stjärnor för de olika landskapen valdes ut 1997. Urvalet gjordes i samband med publiceringen av Perspektiv på universum (lärobok i astronomi), och utnämningarna skulle enligt boken ha gjorts av Kommittén för landskapssymboler den första april samma år.[2] Det anses att de här två symbolkategorierna var ett lundensiskt skämt från flera astronomer kopplade till Lunds universitet. Skämtet skulle samtidigt sätta fokus på den upplevda inflationen i och med senare års stora flora av landskapssymboler.[3] De här nya landskapssymbolerna har spritts vidare och nämns numera bland annat i stjärnbildernas och stjärnornas artiklar på NE.se.[4]
Symbollistning
Referenser
- ^ Nationalencyklopedin : Supplement I-III
- ^ Cerne, Nils-Eric (1997): Perspektiv på universum, s 243. Gleerups. ISBN 91-40-62018-2.
- ^ ”Öländska stjärnor ett skämt”. Ölandsbladet. 18 juli 2007. http://www.olandsbladet.se/nyheter/olandska-stjarnor-ett-skamt/. Läst 12 februari 2014.
- ^ "Cassiopeia". NE.se. Läst 15 februari 2014.
Externa länkar
|
Media som används på denna webbplats
Stora riksvapnet
Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)
“ | 1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.
3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.
|
” |