Landskap i Finland
Finlands landskap är sedan 2010, då länen avskaffades, den högsta nivån i Finlands administrativa indelning. För varje landskap (utom Åland) finns ett landskapsförbund, en samkommun som arbetar med regional utveckling och fungerar som intresseorganisationer för landskapet och landskapets kommuner.
Beskrivning
Det finns nio historiska landskap (se artikeln Historiska landskap i Finland), men i samband med 1997 års länsreform infördes en ny kommunalrättslig enhet i form av sekundärkommuner, som benämns landskapsförbund (finska: maakuntaliitto eller maakunnan liitto). Landskapsförbunden fungerar som samkommuner, bevakar sina landskaps och medlemskommuners intressen, arbetar med regional utveckling, handlägger kulturfrågor för sin befolkning och upprätthåller landskapsplaner. Därutöver sköter förbunden mångahanda internationella ärenden och kontakter. Det finns 18 sådana. Därtill finns det självstyrande landskapet Åland. Landskapsförbunden bygger till stor del på uppdelning av de historiska landskapen. Från början fanns det 19 landskapsförbund, men Östra Nyland gick upp i Nyland från 1 januari 2011.
Landskapet Åland
Landskapet Åland intar en särställning såsom varande en autonom region i Finland. Landskapet tillkom redan 1920 när den första självstyrelselagen antogs. Den första paragrafen lyder: ”Landskapet Åland, som omfattar det nuvarande Ålands län, skall tillkomma självstyrelse, såsom i denna lag stadgas.”[1] När länen avskaffades i Finland 2010 ersattes Länsstyrelsen på Åland av Statens ämbetsverk på Åland som fortfarande leds av en landshövding. Dagens åländska landskap har samma geografiska utbredning som det historiska landskapet Åland vad gäller landområde.[2]
Landskapsförbund i Finland
Se även
- Regionförvaltningsverk
- Närings-, trafik- och miljöcentral
- Finlands län
- Finlands kommuner
- Lista över städer i Finland
- Finlands ekonomiska regioner
Källor
- Landskapen 2022. Statistikcentralen (svenska) Läst 31 januari 2022.
- Landskapsförbunden i Finland på Kommunerna.net (svenska) Läst 3 februari 2014.
Referenser
- ^ ”Lag om självstyrelse för Åland 6.5.1920”. https://www.lagtinget.ax/sites/www.lagtinget.ax/files/alands_sjalvstyrelselag_124-1920.pdf. Läst 12 oktober 2024.
- ^ Radloff, Fredric Wilhelm (1795). Beskrifning öfver Åland. Åbo. sid. 8
- ^ ”11re -- Befolkning efter ålder (1-års) och kön områdesvis, 1972-2023”. Statistikcentralen. https://pxdata.stat.fi/PxWeb/pxweb/sv/StatFin/StatFin__vaerak/statfin_vaerak_pxt_11re.px/.
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Landskap i Finland.
Media som används på denna webbplats
Kymmenedalens landskapsvapen
Coat of arms of Laponia, Finland
Norra Savolax vapen
Södra Savolax vapen
Mellersta Finlands landskapsvapen
Södra Karelens vapen
Norra Karelens vapen återgår på vapnet för det historiska landskapet Karelen och avbildar till vänster an arm i harnesk med ett höjt västerländskt rakt svärd och till höger en höjd österländsk kroksabel.
Azure, three ermines courant in pale Argent
Päijänne-Tavastland vapen
Österbottens landskapsvapen
På det blå fältet går en gyllene hart. På toppen av skölden är grevskapets krona.
Egentliga Finlands vapen
Coat of arms of Northern Ostrobothnia.
Författare/Upphovsman: Fenn-O-maniC, Licens: CC BY-SA 4.0
Finlands landskap och deras huvudorter märkta på svenska