Lancashire

Lancashire
Ceremoniellt
Lancaster
Lancaster
LandStorbritannien Storbritannien
RiksdelEngland England
RegionNordvästra England
Ingående distriktWest Lancashire, Chorley, South Ribble, Fylde, Preston, Wyre, Lancaster, Ribble Valley, Pendle, Burnley, Rossendale, Hyndburn, Blackpool
(enhetskommun),
Blackburn with Darwen
(enhetskommun)
Koordinater53°48′N 2°56′V / 53.800°N 2.933°V / 53.800; -2.933
Administrativ
huvudort
Preston
Yta3 079 km²
Folkmängd1 461 400 (2014)
Befolkningstäthet475 invånare/km²
GrundadCirka 1182 [1]
TidszonGMT (UTC+0)
 - sommartidBST (UTC+1)
ONS-kod30
Geonames11609047

Lancashire (förkortat Lancs) är ett grevskap i Nordvästra England i Storbritannien. Det är också ett hertigdöme, även om det inte har någon politisk betydelse idag. Englands regent har varit hertig av Lancaster sedan 1399, då Henrik IV förenade titeln med kronan. Den traditionella huvudorten i grevskapet är Lancaster, som också har gett namn åt grevskapet, men landstinget sammanträder idag i Preston.

Grevskapet gränsar till Irländska sjön i väster, Cumbria i norr, North Yorkshire i öster och de tre storstadsområdena West Yorkshire, Greater Manchester och Merseyside i söder. Huset Lancasters röda ros, som har gett namn åt rosornas krig tillsammans med huset Yorks vita ros, är Lancashires grevskapsblomma.[2]

Lancashire är ett av de områden i England där den industriella revolutionen ägde rum. Bilden visar gamla industribyggnader längs Lancaster Canal. Kanalsystemen var viktiga transportleder för gods och råvaror.

Historia

Det tidigaste omnämnandet av Lancashire som grevskap är från 1182, vilket gör det till ett av de yngre engelska grevskapen före 1900-talets administrativa reformer. I Domesday Book räknas delen söder om floden Ribble till Cheshire och den norr om till Yorkshire. Grevskapet omfattade då ett mycket större område än det gör nu (se nedan). Vid 1971 års folkräkning uppgick befolkningen, inklusive landstingsfria städer (county boroughs) till 5 129 416, vilket gjorde grevskapet till Storbritanniens folkrikaste.

Administrativ indelning

Det administrativa grevskapet Lancashire omfattar hela det ceremoniella grevskapet Lancashire med undantag för det område som administreras av enhetskommunerna Blackpool och Blackburn with Darwen. Det är indelat i distrikten Burnley, Chorley, Fylde, Hyndburn, Lancaster, Pendle, Preston, Ribble Valley, Rossendale, South Ribble, West Lancashire och Wyre.

Lancashire fick sina nuvarande gränser 1974, då den södra delen av grevskapet överfördes till de nybildade storstadsområdena Merseyside och Greater Manchester. Warrington och Widnes, som låg söder om storstadsområdena, överfördes i stället till Cheshire. Dessutom förlorade Lancashire halvön Furness till Cumbria. 1998 blev distrikten Blackpool och Blackburn with Darwen enhetskommuner och står därmed utanför grevskapsfullmäktige (county council).

Industrier

Lancashire har rika fyndigheter av järnmalm och stenkol, och blev ett viktigt centrum för industrier under 1800-talet, och därmed också för kapital. Bland industrierna fanns gruvdrift, textilproduktion och, vid kusten, fiske. I Lancashire utvecklades också den så kallade Lancashireprocessen.

Idag finns i Lancashire företag som BAE Systems (med fyra fabriker i Lancashire som bland annat tillverkar stridsflygplanen Eurofighter Typhoon och F-35 Joint Strike Fighter), Heinz, TVR och Telent.

Sport

Lancashire är ett av Storbritanniens idrottsligt framgångsrikaste grevskap, inom bland annat cricket, fotboll, rugby union och rugby league.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.

Källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Flag of England.svg
Flag of England. Saint George's cross (a red cross on a white background), used as the Flag of England, the Italian city of Genoa and various other places.
Bridge 103, Lancaster Canal 6878.JPG
Författare/Upphovsman: Clem Rutter, Rochester, Kent, Licens: CC BY 3.0

Lancaster Canal in Lancaster.

Former Mills
Lancashire UK locator map 2010.svg
Författare/Upphovsman: Nilfanion, Licens: CC BY-SA 3.0
Location of the ceremonial county of Lancashire within England.
Lancaster Main Image.jpg
Författare/Upphovsman: Stevvvv4444, Licens: CC BY-SA 3.0
Montage of several images of Lancaster from Wikipedia Commons
Lancashire rose.svg
Författare/Upphovsman: The original uploader was Booyabazookaengelska Wikipedia., Licens: CC BY-SA 3.0
From en:Image:Shields.tar.bz2, by Lupin Raster version: en:Image:Lancashire rose.png