Länsväg 392

392

Länsväg 392 är en väg mellan Överkalix och Pajala, via Östra Ansvar och Korpilombolo.

Vägen är 116 km lång, och börjar vid E10. Den går tillsammans med riksväg 98 över Ängesån och Kalixälven. Därefter delar vägarna på sig och länsväg 392 följer Kalixälvens östra strand till byn Östra Ansvar, strax söder om Jockfall och Jockfallet.

Vägen lämnar nu älven och går över myrar och genom skogar mot Pajala, där den ansluter till riksväg 99. De största byarna på vägen är Teurajärvi, Korpilombolo och Ohtanajärvi. Hastighetsbegränsning är till största delen satt till 100 km/h.

Vägen har betydelse för långväga trafik. Den är lämplig för att köra till exempel OsloAlta eller StockholmTromsø.

Historik

Vid skyltningen 1951 hette hela sträckningen länshuvudväg 392. År 1962 blev vägen länsväg 392 och delen Överkalix - Östra Ansvar var även en del av länsväg 397. Vid Korpilombolo fanns en kort sträcka gemensam med länsväg 393.

Redan på 1890-talet[1] fanns det en väg mellan Överkalix och Pajala, och dagens väg följer denna väg ganska exakt. Den har bara breddats och asfalterats. På några ställen har den rätats, särskilt vid Korpilombolo (cirka 1970-talet)[2].

Se även

Externa länkar

  1. ^ Generalstabskartan på http://historiskakartor.lantmateriet.se/
  2. ^ KAK:s bilatlas 1946 och M vägkarta 1977

Media som används på denna webbplats

Vänster - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
3 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
9 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
2 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Höger - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.