Länsväg 288

288
Länsväg 288 i södergående riktning. Foto taget i Gimo.

Länsväg 288 är en länsväg i Uppsala län som går från Uppsala genom Alunda och Gimo till korsningen med riksväg 76 vid Börstils kyrka nära Östhammar.

Vägen

Vägen tar sin början i Uppsala vid Trafikplats Bärbyleden (avfart nummer 188) på E4. Där möter den också riksväg 55. Därifrån går vägen i en 2+1-väg i ungefär 1 km fram till en cirkulationsplats vid Vaksala-Eke. Därifrån går sträckan från Vaksala-Eke till orten Jälla och genom den. Efter sista korsningen till Jälla börjar den 2+1-sträcka som byggdes hösten 2012. Vägen passerar trafikplats Lindbacken, därefter fortsätter den på den gamla sträckningen. Vägen passerar Hovgården där Uppsala kommuns avfallsanläggning finns. Vid Älby/Örby går vägen i en ny östligare sträckning och kommer sedan till en korsning med Frötunavägen.

Vägen går förbi Vallby och Rasbokil vägskäl. Vid Gåvsta så möts den befintliga vägen och den gamla vägen mot Uppsala i en cirkulationsplats tillsammans med den gamla vägen mot Östhammar, vägen fortsätter sedan förbi cirkulationsplatsen där den går in på en till nybyggd del, som ligger väster om Gåvsta. Vid Hov så möts sedan den gamla vägen och den befintliga vägen i en korsning. Den nybyggda 2+1-vägen fortsätter sedan vidare till Alunda där den passerar tätorten i en cirkulationsplats. Vägen fortsätter sedan till utkanten av Gimo. Vägen har här rätats ut på ställen som tidigare hade skarpa kurvor. Vid den gamla vägen, österut från Rasbo kyrka, efter Gåvsta, vid Lejsta så ansluter länsväg C 661 (Hallstaviksvägen) som för vidare österut mot Faringe, länsväg 273 mot Arlanda och Alunda samt mot riksväg 76 vid Hallstavik.

Vid Skoby, strax söder om Alunda, ansluter länsväg 273 mot Almunge och Arlanda. Ytterligare en bit norrut passerar länsväg 288 förbi Alunda kyrka och rakt genom Alunda tätort.

Mellan Alunda och Gimo passerar vägen förbi Haberga, Syding Ösby, Vettsta och Knutsbol, och går här delvis parallellt med den historiska sträckningen för Faringe-Gimo järnväg.

Vid södra infarten till Gimo, där den utbyggda 2+1-delen av vägen övergår i den äldre standarden, ansluter länsväg 292 från Hargshamn och löper gemensamt med väg 288 på en kort sträcka innan väg 292 viker av västerut mot Österbybruk, Tierp och E4.

I Gimo passerar vägen genom tätorten och förbi Skäfthammars kyrka. Här finns också en plankorsning med järnvägslinjen Örbyhus-Hallstavik, som endast har godstrafik och är glest trafikerad. Efter plankorsningen ligger avtagsvägen mot bruket, bron över Gimån och Sandvik Coromants stora fabrik.

Från Gimo går vägen rakt norrut till Hökhuvud, där den svänger av österut mot Östhammar och korsar Olandsån vid Hökhuvuds kyrka. På vägen österut passerar den sedan Uppskedika.

Bro över Olandsån vid Hökhuvuds kyrka.

Länsväg 288 har sin norra slutpunkt i korsningen med riksväg 76, vid Börstils kyrka, ungefär 1 km söder om Östhammarsrondellen. Vägen passerar genom fyra vattenskyddsområden: Uppsalaåsen, Gåvsta, Gimo och Östhammar. Väg 288:s sträckning mellan Uppsala och Östhammar har en standard på 8 m på merparten av sträckan, medan den nybyggda delen av vägen har en standard på 14 m (vilket anpassats till trafikmängden, som till en stor del utgörs av arbetspendlingstrafik). Vägen planeras att byggas ut med mötesseparering och även säkerheten vid vattentäkterna planeras att höjas.[1]

Ombyggnation av vägen (2010–)

En ombyggnation av vägen påbörjades i februari 2010 med syfte att göra den till en mötesfri landsväg samt att öka framkomligheten och trafiksäkerheten.[2]

Första etappen mellan Jälla och Hov är 14 kilometer lång och blev till stora delar klar under hösten 2012.[2] Vägbygget präglades dock av vissa förseningar och vägen öppnades inte för trafik förrän oktober 2013.[3] Kostnaden uppgick till 355 miljoner kronor.[2]

Andra etappen mellan Hov och Alunda är också en sträcka på 14 kilometer. Ombyggnationen inleddes under våren 2014 med förberedande arbeten. De större arbetena börjades i augusti 2014. Vägen blev klar hösten 2015.

Tredje etappen mellan Alunda och Gimo planeras omfatta 3 km i ny sträckning och cirka 11 km breddning av nuvarande väg. Det har gjorts geotekniska undersökningar längs sträckan under våren 2014. Arbetena påbörjades mars 2016 och blev klar hösten 2017.[4] Invigningen av etappen var den 18 oktober 2017. Kostnaden för ombyggnationen av sträckan Alunda–Gimo blev ca 260 miljoner kronor. Vid invigningen hade ombyggnationen för hela vägsträckan Uppsala–Gimo kostat ca 800 miljoner kronor.[5]

Fjärde och sista etappen går från Gimo mot Börstils kyrka. Under 2017 hade lättare arbeten påbörjats för den nya sträckningen med till exempel trädröjning.[6] Enligt Trafikverket kan vägbygget av den sista etappen börja som tidigast år 2021 eller 2022, detta på grund av att finansiering saknas.[5] I nuläget planeras det för att vägen ska öppna år 2025.[7]

Tidigare vägnummer

Vägen mellan Uppsala och Östhammar har haft många olika nummer genom åren. Fram till 1962 gick den under beteckningen länshuvudväg 284. I samband med den stora vägnummerreformen detta år blev den omklassad till riksväg och fick då nummer 79. Några år senare var det dags igen, då vägen mellan Holmsund och Umbukta vid norska gränsen fick europavägsstatus och då erhöll beteckningen E79. Riksvägen Uppsala-Östhammar fick då byta nummer från 79 till 78. 1985 skedde den senaste förändringen, då vägen återigen blev klassad som länsväg, nu med nummer 288.

Anslutningar och korsningar

NrNamnSkyltning
motorvägTrafikplats Bärbyleden i Uppsala Uppsala S Stockholm; Sundsvall 55 Strängnäs Uppsala N C
VaksalagatanUppsala C
vid Vaksala-EkeVaksala-Eke, Vittulsberg
i JällaNorrhällby
Trafikplats LindbackenLindbacken
vid ÖrbyTibble Vallby; Bärby Frötuna
RasborondellenTibble Vallby; Hallstavik Lejsta Gåvsta
vid HovLejsta Hov
Lydinge vägskälSunnersbol; Lydinge
vid Gamla GränomeStummelbol G:la Gränome
vid StavbyStavby by Stavby kyrka; Inninge Husby
vid TurebergVattholma Kölinge
vid SkebergaÖsterbybruk Morkarla
vid JönningeSkoby
Spånga vägskäl273 Almunge Tunaby
vid SöderbyHjortslunda Modelljärnvägens hus
vid Alunda kyrkaSkyndelnvägen mot Alunda kyrka Löddby
i AlundaEkebyvägen mot Ekeby; Marmavägen mot Alunda centrum
vid MarmaHappstavägen mot Österbybruk
vid HabergaIngvasta
vid MälbySydinge; Joneberg Syding Ösby
vid VettstaVettsta
vid VettstaLunda Onsby
vid KnutsbolLunda
vid KnutsbolFastbol
Ekeby vägskälEkeby
vid Gimo292 Norrtälje Hargshamn Knutby
vid Gimo292 Gävle Söderfors Österbybruk
Långgatan/Korsbrovägen i GimoKorsbrovägen mot Risinge
BjörkvägenGimo C
  Järnvägslinjen Örbyhus-Hallstavik
CoromantvägenBruksgymnasiet, Gimo IP, Sandvik Coromant Fabrik 1
BruksgatanGimo bruk, Gimo herrgård, Gimobadet, Sandvik Coromant
Valö vägskälValö
vid Hökhuvuds kyrkaDäcksta, Väddika avfallsanläggning
vid VäddikaStockby
vid UppskedikaÅnö
Ånö vägskälYtter Nuttö, Ånö
vid Börstils kyrka76 Gävle Östhammar; Norrtälje Hargshamn

Källor

Noter

Se även

Media som används på denna webbplats

Vänster - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
2 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Höger - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
9 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
6 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Gimo.jpg
Författare/Upphovsman: Jan Ainali, Licens: CC BY-SA 4.0
Gimo sett från norra infarten på länsväg 288.
Sweden road sign E1.svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Motorväg / Autostrada
Sweden road sign A35.svg
Varning för järnvägskorsning med bommar. (Märket anger en korsning med järnväg eller spårväg där det finns bommar.)
E4 (Sverige).svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Vägnummermärke, europaväg
7 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Sweden road sign A29-1.svg
Varning för vägkorsning där förare av fordon på anslutande väg har väjningsplikt eller stopplikt.
5 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Väg288HökhuvudOlandsånBro2002.jpg
Länsväg 288 mot Öster. Bron över Olandsån. Hökhuvuds kyrka i närheten.
Sweden road sign A30.svg
Svensk vägskylt för: Varningsmärken - Cirkulationsplats
3 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
8 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.