Länsväg 173

Länsväg
Länsväg 173

Väg 173 vid Rådanefors
Basfakta
LandSverige
Längd25 km
Geografiska fakta
Börjar iVänersborg
Slutar iFärgelanda
Sträckning

Länsväg 173 går mellan E45 vid Dykälla norr om Vänersborg och Färgelanda. Längd: 25 km.

Vägen används för färd från orter i Färgelanda kommun mot Vänersborg/Trollhättan och österut, eller omvänd riktning.

Skyltning: Färgelanda resp Vänersborg.

Anslutningar

Den ansluter till

Standard och planer

Sträckan mellan Stigen och kommungränsen Vänersborg-Färgelanda (8 km) är smal (6 m) och krokig (70 km/h). Vägen går också genom samhället Stigen, och den lilla orten Rådanefors. Övriga sträckor är av normal standard för länsvägar, med 80 km/h som gräns.

Utbyggnadsplaner för den smala och krokiga sträckan har funnits, men ligger på is. Terrängen är mycket kuperad vilket gör en ombyggnad komplicerad.

Vägen anses naturskön, och passerar mycket nära sex sjöar, varav en syns tre gånger.

Historik

Vägen byggdes om till en bredare och rakare väg på 1930-talet. Innan dess var det en mycket smal och krokig väg. Sträckan från Stigen till Rådanefors var dock på grund av topografin fortfarande krokig och backig, vilket är samma väg idag (asfalterad numera). Enligt en lokal sägen besökte kung Karl XIV Johan trakten, och vagnen fastnade nära Rådanefors. Vagnen var för bred för vägen på det stället. Han kom loss med hjälp från lokalbefolkningen. Detta torde ha motiverat bygge av ny väg, ty både den äldre och nuvarande sträckningen syns på Generalstabskartan 1843.[1]

I Rådanefors finns, den sedan 1929 fredade, Dalslandseken alldeles i vägkanten. [2] Vid den ska Karl XII enligt en lokal sägen en gång ska ha bundit sin häst under ett fälttåg till Norge.

Numret 173 tilldelades 1942 då vägnummer infördes. Då avsågs sträckan Dykälla-Stigen (eftersom väg 172 gick via Stigen då). I slutet på 60-talet byggdes 172:an genare från Färgelanda rakt norrut. 173:an förlängdes då norrut från Stigen längs 172:ans gamla sträcka. 1985 ändrades sträckan så att 173:an gick från Färgelanda istället, kommunens huvudort.[3][4] Den vägen hade breddats och byggts om på 70-talet så hastigheten kunde vara 90 km/h. På 1990-talet breddades vägen från 6 till 8 meter inom Vänersborgs kommun i två omgångar och nybyggdes på några ställen. Sträckan inom Färgelanda kommun har inte byggts om. Korsningen med E45 (tidigare Rv 45) fick vänstersvängficka 2005, vilket skulle behövts långt tidigare med tanke på den täta trafiken. Man har planerat ny E45 förbi Frändefors vilket gjort att man bedömt nyttan av vänstersvängficka som mindre. Ombyggnaden av E45 har dock skjutits upp gång på gång och har ännu (2021) inte något beslut om bygge.

Korsningar

NrNamnSkyltning
 Dykällan (0 km) Göteborg, Karlstad
Stigen (20 km)
 Stigen (20 km)Bengtsfors, Bäckefors (Lv 173 svänger)
Färgelanda (24 km)
 Färgelanda (24 km)172 Uddevalla, Bengtsfors

Se även

Källor

  1. ^ https://historiskakartor.lantmateriet.se/
  2. ^ Fridlysning Länsstyrelsen
  3. ^ M-kartan 1977
  4. ^ Vår Vägkarta 1985

Media som används på denna webbplats

Sweden road sign E5.svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Tättbebyggt område
Vänster - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
1 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
7 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
2 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Höger - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
E45 (Sverige).svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Vägnummermärke, europaväg
Väg 173 Rådanefors.jpg
(c) I, BIL, CC BY-SA 3.0
Road 173 at Rådanefors in Sweden