Länsväg 143

Länsväg
Länsväg 143
(c) Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5

Länsväg 143 går förbi sydväst om Sjonhems kyrka.
Basfakta
LandSverige
Längd42 km
Geografiska fakta
Börjar iVisby
ViaRoma
Slutar iLänsväg 144 vid Hallute backe
Sträckning

Länsväg 143 är 42 km lång och går från Visby via Roma till länsväg 144 vid Hallute backe nära Ljugarn, på Gotland.

Vägen har i sin helhet en körbana i varje riktning. Vägren finns på sträckan Visby - Follingbo. Hastighetsbegränsningen utanför tättbebyggt område är 90 eller 80 km/h.

Historia

När vägnummer infördes i Sverige på 1940-talet fick vägen Visby - Sjonhem (nära Roma namnet länsväg 21, och det numret fortsatte till Hemse.[1] Vägen från Sjonhem till nära Ljugarn fick heta länsväg 23. År 1962 reformerades numren och vägen Visby - Sjonhem - Hemse fick heta länsväg 143, medan vägen Sjonhem - Ljugarn blev länsväg 145.[2]

År 1985 gjordes en ändring så att länsväg 143 kom att gå i dagens sträckning, och länsväg 145 försvann som beteckning.[3][4]

En del av länsväg 143 mellan Visby och Follingbo, kallad "Follingborakan", är tillsammans med en del av väg I 653 (Brorakan), reservvägbaser på Gotland. Dessa vägavsnitt är breda, raka och förstärkta för att stridsflygplan ska kunna landa och starta på dem ifall den ordinarie landningsbanan på flygplatsen skulle vara obrukbar.[5]

Se även

Referenser

  1. ^ KAK Bilatlas 1955
  2. ^ KAK Bilatlas 1966
  3. ^ M-kartan 1977
  4. ^ Vår Vägkarta 1985
  5. ^ Pettersson, Dennis (31 maj 2017). ”JAS-plan ska landa på Brorakan”. Helagotland.se. Arkiverad från originalet den 4 oktober 2021. https://web.archive.org/web/20211004230324/https://helagotland.se/samhalle/jas-plan-ska-landa-pa-brorakan-14069625.aspx. Läst 5 oktober 2021. 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Sjonhem - KMB - 16000300024313.jpg
(c) Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5
Notera Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen från Riksantikvarieämbetet behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Felaktigheter kan även anmälas till denna sida.
Sjonhems kyrka i bildens mitt.

Motiv: Sjonhem
Nyckelord: Flygbilder, Riksintressen

Kategori: Kyrkby