Länsväg 123

Länsväg
Länsväg 123
Basfakta
LandSverige
Geografiska fakta
Börjar iSölvesborg
Slutar iNogersund
Sträckning

Länsväg 123 i Blekinge län är den väg som går sträckan Sölvesborg - Nogersund. I utkanten av Sölvesborg ansluter vägen till E22. Vägen är viktig för arbetspendling och även för transporter från och till Nogersunds hamn.

Beskrivning av sträckan

Vägen börjar vid Trafikplats Listerlandet på E22 vid Sölve (öster om Sölvesborg). Gamla E22 korsas sedan och vägen går mot Mjällby och har här en bra standard. Tidigare gick vägen rakt genom Sölve tätort (från gamla E22) fram till Sölvedals gård, men drogs sedan utanför bebyggelsen. Fram till Mjällby finns en del direkta fastighetsutfarter och gårdar. Vid Knutstorps gård blir vägen smalare. Resterande sträcka till Nogersund har på sina ställen mycket bebyggelse inpå vägen och en del skarpa kurvor där sikten är dålig. En bit innan Nogersund blir vägen återigen bredare. Sträckan Mjällby-Nogersund går likadant åtminstone sedan 1915.[1]

Historia

Denna förbindelse blev primär länsväg 1985 då många primära länsvägar tillkom och ändrades[2] och har sedan dess haft numret 123.

Utbyggnadsplaner

Det finns planer på en ny dragning av vägen från utkanten av naturreservatet Stiby backe till Nogersund. En tvärväg planeras som skulle vika av från nuvarande väg 123 vid Tejnabacken, gå delvis via en gammal banvall och ansluta till vägen mellan Hällevik och Nogersund strax öster om Hällevik. Vid Skogshagen planeras den ansluta till befintlig väg 123. Dessutom ska väg 123 i hela sin sträckning vara minst 7 meter bred. Anledningar är bland annat att väg 123 i sin nuvarande sträckning genom Skogshagen är smal och det finns mycket bebyggelse inpå vägen. Dessutom blir vägen till Hällevik genare.

Trafikplatser, orter, korsningar och anslutande vägar

NrNamnSkyltning
motorvägTrafikplats Listerlandet motorväg Malmö, Kalmar
SölveSölve, Sölvesborg
MjällbyMjällby
Hällevik
Mjällby
 Hörvik, Nogersund (Lv 123 svänger)
Hällevik
Nogersunds hamn
Nogersund 

Se även

Referenser

  1. ^ Häradsekonomiska kartan 1915-19. Se http://historiskakartor.lantmateriet.se
  2. ^ M-kartan 1977 och Vår vägkarta 1985

Media som används på denna webbplats

Ambox outdated serious.svg
An outdated clock with a serious icon
Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Sweden road sign A29-1.svg
Varning för vägkorsning där förare av fordon på anslutande väg har väjningsplikt eller stopplikt.
Sweden road sign E1.svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Motorväg / Autostrada
E22 (Sverige).svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Vägnummermärke, europaväg
Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Sweden road sign E5.svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Tättbebyggt område