L'Invention de l'Europe
L'Invention de l'Europe (”uppfinnandet” av Europa)[1] är en essä av Emmanuel Todd utgiven 1990 mitt under intensifierandet av det europeiska samarbetet (Maastrichtfördraget).
Presentation
I denna med källhänvisningar välförsedda essä söker Todd i en exposé analysera de händelser som skakat Europa sedan 1500 utifrån studier om de olika traditionella familjesystem i bondesamhällena, som kan beläggas på kontinenten.[1].
Familjesystemen
(Huvudartikel: Emmanuel Todds familjesystem)
I huvuddrag är dessa familjesystem: stamfamiljen i tysk- och svenskspråkiga områden, den jämlika kärnfamiljen som återfinns i centrala Frankrike och södra Spanien, den absoluta kärnfamiljen runt Nordsjön, samt gemenskapsfamiljen i Ryssland och Finland.
Familjesystemens inverkan på utvecklingen
Den historiska utveckling som påverkats av värderingar med rötter i bondesamhällenas vitt skilda syn på familjen kan sammanfattas i följande punkter:
Massalfabetiseringen
Denna har spritt sig från regioner dominerade av stamfamiljen utifrån axeln tysktalande Schweiz till Sverige genom Tyskland; denna familjetyp besitter nämligen en särskilt hög kulturell potential i och med att endast bibelns auktoritet erkänns i Reformationen;
- alfabetiseringen hänger alltså på det religiösa planet samman med denna familjetyps värderingar (auktoritet och ojämlikhet) som tagit sig uttryck i protestantiska Reformationen med dess predestinationsdoktrin och förnekande av den fria viljan;
- Även den absoluta kärnfamiljen runt Nordsjön (England, östra Skottland, Holland, Danmark, södra Norge) visade sig mottaglig för överförandet av dessa värderingar på det religiösa planet.
Motreformationen
Den jämlika kärnfamiljens värderingar präglar den katolska motreformationen: alla människor har lika värde och en fri vilja att ta ansvar för sin frälsning.
Sekulariseringen
På 1700-talet kommer avkristningen i regioner som domineras av den jämlika kärnfamiljen, där Guds, liksom föräldrarnas, auktoritet alltid varit svag.
Ideologiseringen
Om avkristningen går hand i hand med alfabetiseringen medför detta ideologiseringen.
- Detta fenomen uppstår först i norra Frankrike vid slutet av 1700-talet och återspeglar den jämlika kärnfamiljens värderingar; den jämlika och starkt frihetliga karaktären i familjestrukturen i Paristrakten torde ha påverkat franska revolutionens universalistiska människosyn sådan den tar sig uttryck i Deklarationen om människans och medborgarens rättigheter liksom i spridandet av Code Napoléon över Europa;
- På 1800-talet kommer avkristningen i protestantiska regioner i Europa som en frukt av vetenskapliga upptäckter, främst darwinismen, som direkt motsäger bibeln, grundpelaren i protestantismen.
- Ideologiseringen från mitten av 1800-talet i protestantiska delar av Tyskland följer stamfamiljens värderingar av auktoritet och ojämlikhet (socialdemokrati och etnocentrisk nationalism).
- I Storbritannien motsvaras detta av labourvarianten av socialdemokratin och nationell isolationism utifrån den antiauktoritära och för jämlikhet likgiltiga absoluta kärnfamiljens värderingar.
- Den senkomna avkristningen kommer framemot mitten av 1900-talet i katolska regioner dominerade av stamfamiljen som Belgien, södra Tyskland, Irland, södra Frankrike och norra Spanien; dessförinnan hade i dessa regioner utvecklats en ”kontraideologi”: kristdemokratin.
Den nordiska utvecklingen
Utvecklingen i Norden fram till mitten av 1900-talet presenteras ingående:
- Sverige präglas av stamfamiljens auktoritära värderingar som fordrar samverkan utan att radikalt förändra dessa; detta tar sig uttryck i samarbetet mellan arbetarrörelsen och kapitalet (Saltsjöbadsavtalet);
- dansk socialdemokrati äger de yttre formerna av den närliggande svenska och tyska socialdemokratin men är i grunden präglad av den absoluta kärnfamiljens frihetliga värderingar;
- Norge delas mellan stamfamiljen i norr och väster och den absoluta kärnfamiljen i söder, vilket medfört att det historiskt danskinfluerade huvudstadsområdet är tolerant gentemot etnocentriska tendenser i norr och väster såsom det tar sig uttryck i användandet av en särskild variant av landets språk (nynorska) i tal och skrift;
- gemenskapsfamiljens dominans i Finland har återspeglats politiskt i ett starkt kommunistparti, liksom högerextremism (lapporörelsen).
- ^ L'Invention de l'Europe, Seuil, coll. L'Histoire immédiate, Paris, 1990
Externa länkar
- Kritisk sammanfattning på engelska: [2]