Kvalitetssäkring
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2014-11) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Kvalitetssäkring innebär att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs som säkrar kvaliteten på de objekt som kvalitetssäkras.
Med kvalitetssäkring menas i grund och botten att en organisation har tagit fram, dokumenterat och följer processer för sitt arbete samt tagit fram och använder olika verktyg till stöd i detta arbete.
Kvalitetssäkring av en organisation kan certifieras enligt standarder som till exempel ISO 9001 och ISO/TS16949. Organisationen vänder sig till ett certifieringsorgan för att få sitt ledningssystem kontrollerat och certifierat enligt någon ISO-standard. Som bevis på att organisationen uppfyller de krav som standarden sätter, blir organisationen certifierat av ett oberoende certifieringsorgan.
I vissa branscher, till exempel sjukvård och omsorg, finns andra ledningssystem och metoder för kvalitetssäkring som är mer anpassade för det typen verksamhet. Inom vården används i stor utsträckning Kvalprak från privatläkarföreningen eller "Kvalitet i vården - KiV" även detta från privatläkarföreningen. På större sjukhus används QUL som SKL, Sveriges kommuner och landsting står bakom.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg