Kungliga slottet i Amsterdam

Kungliga slottet i Amsterdam.
Slottets stora sal.

Kungliga slottet i Amsterdam (på nederländska formellt Koninklijk Paleis van Amsterdam men oftast kallat Paleis op de Dam) är ett kungligt residens i Nederländernas nominella huvudstad Amsterdam.

Slottet ägs av nederländska staten sedan 1936 och används för många olika statsceremonier.[1]

Bakgrund

Slottet byggdes mellan 1648 och 1665, under den nederländska stormaktstiden eller guldåldern, och fungerade från början som stadshus. Det blev kungligt slott under kung Louis I (Louis Bonaparte) av Holland (1806-1810)[2] och fortsatte som sådant när sedan det nuvarande Kungariket Nederländerna upprättades 1815.

Den huvudsaklige arkitekten för det som då skulle bli ett stadshus, var Jacob van Campen,[2] som hämtade inspiration från stadshuset i Antwerpen. Som nytt, påstods stadshuset vara den största administrativa byggnaden i Europa. Målningar skapades för interiören av Pieter de Hooch.

Louis I, som gjorde byggnaden till kungligt slott, blev inte långvarig på tronen. Vilhelm av Oranien, son till den ärftlige ståthållaren av Republiken Nederländerna Vilhelm V (som hade avsatts 1795), återvände till Nederländerna 1813 och såg då till att huset återbördades till staden Amsterdam, men sedan han hade blivit kung av Nederländerna 1815 och Amsterdam förklarats som landets huvudstad, blev det åter ett kungligt slott eftersom ett sådant förstås behövde finnas i huvudstaden.

Källor

Noter

  1. ^ The Royal Palace, Amsterdam Arkiverad 18 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine.. The Dutch Royal House. Retrieved on 18 February 2011.
  2. ^ [a b] Martin Dunford (2010). The Rough Guide to The Netherlands. Penguin. sid. 63–64. ISBN 978-1-84836-882-8 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Burgerzaal in Paleis op de Dam.jpg

Burgerzaal in Paleis op de Dam. Het originele bestand staat hier en wordt hier gebruikt.