Kungen reser till Frankrike

Aulis Sallinen

Kungen reser till Frankrike (finska: Kuningas lähtee Ranskaan) är en finsk opera i tre akter med musik av Aulis Sallinen och libretto av Paavo Haavikko efter hans egen radiopjäs.

Historia

Succén med operan Det röda strecket resulterade i en gemensam beställning från Nyslotts operafestival, Covent Garden i London samt från engelska BBC. Det var Sallinens tredje opera och det andra samarbetet med poeten Haavikko efter operan Ryttaren. 1973 skrev Haavikko radiopjäsen Kungen reser till Frankrike och 1977 frågade han Sallinen om denne inte kunde tänka sig att skriva en opera på ämnet. Haavikkos pjäs var en nutida fantasi över teman från Jean Froissarts berättelser om hundraårskriget mellan Frankrike och England1300-talet. Efter att ha läst stycket började Sallinen komponera 1980. Hans sardoniska humor kom här till sin rätt ( genuesiska armborstskyttarnas marsch till Crécy ledsagas av en grotesk version av Schuberts "Marche militaire" i D-dur) liksom hans medkänsla för de små i samhället.

Operan hade premiär den 7 juli 1984 på Nyslotts operafestival i Nyslott.

Personer

RollerStämmaRollbesättningen vid premiären
7 juli 1984. (Dirigent: Okko Kamu)
FroissarttalrollHeikki Kinnunen
GuidetenorHeikki Siukola
Prinsen (senare Kungen)barytonJorma Hynninen
Premiärministern (senare hans son, Den unge Premiärministern)basJaakko Ryhänen
Den trevliga CarolinesopranEeva-Liisa Naumanen-Saarinen
Caroline med det tjocka håretmezzosopranMarjatta Airas
Anne som stjälsopranTanja Kauppinen
Anne som stripparmezzosopranPia-Gunn Anckar
DrottningensopranHelena Salonius
Den blinde kungen av Böhmenstum rollHenrik Wilenius
Amman
Engelsk bågskyttbarytonTero Hannula
Franske fånge
Sex borgare i Calais
Folk och byråkrater i England, genuesiska bågskyttar, folket i Calais

Handling

Akt I

England hotas av en ny istid. Premiärministern erbjuder prinsen fyra möjliga gemåler, varav den ena (Caroline) uppvisar tecken på galenskap. I stället för att intressera sig för giftermål sammankallar prinsen sina trupper och leder sin armé, sitt folk och sina fästmöer över den frusna kanalen till Frankrike lämnande England till sitt frusna öde.

Akt II

Den oberäkneliga Caroline blir mer galen och fantiserar om sitt kungliga bröllop. Kungen har i själv verket gift sig med en tysk prinsessa och pantsatt både henne och hennes juveler för att finansiera sitt krig. Slaget vid Crécy utkämpas på nytt och vinns tack vare fransk inkompetens och Englands hemliga vapen - en överdimensionerad kanon vid namn Parlamentet. Premiärministern råder kungen att tåga mot Paris men kungen bestämmer i stället för att belägra Calais.

Akt III

Utanför Calais murar ber en bågskytt att få lämna armen. Kungen beordrar att han ska hudflängas och ges som make till den galna Caroline. Sex borgare i Calais skonas då de varnade kungen för det förrädiska folket. Kungen utnämner dem till ledamöter av krigstribunalen och avslöjar sin plan: marschera mot Paris, hudflänga den franske kungen för krigsbrott samt marschera till söderns sol, värme och vin. Armén ger sig av.

Källor

  • The Penguin Opera Guide. London: Penguin Book. 1995. ISBN 0-670-81293-5 
  • Boyden, Matthew (2002). The Rough Guide To Opera. London: Rough Guides. ISBN 1-85828-749-9 
  • Sørensen, Inger; Jansson, Anders; Eklöf, Margareta (1993). Operalexikonet. Stockholm: Forum. Libris 7256161. ISBN 91-37-10380-6 

Media som används på denna webbplats

Aulis Sallinen.jpg
Författare/Upphovsman: Soppakanuuna, Licens: CC BY-SA 3.0
Finnish composer Aulis Sallinen at the Academic Bookstore in Helsinki, Finland.