Kuggen

Kuggen
Kuggen
Kuggen
PlatsLindholmen i Göteborg
Våningar ovan jord5
Våningar under jord1
Antal hissar1
Byggstartoktober 2010
Färdigställdmars 2011
Bruttoarea5,350 m²
ByggherreChalmersfastigheter
ArkitektWingårdh arkitektkontor genom Jonas Edblad
KonstruktörTyréns
EntreprenörPeab

Kuggen är en byggnad inom Chalmers, avsedd för innovation och entreprenörskap och belägen på Lindholmen på Hisingen i Göteborg.

I byggnaden huserar numera Chalmers Professional Education, Chalmers masterprogram Interaction Design and Technologies [1], Göteborgs universitet och Chalmers' forskargrupper inom interaktionsdesign, forskningsinstitutet Interactive Institute, Volvo, Lighthouse Maritime Competence Centre och Challenge Lab.

Sedan 1 december 2016 finns även Chalmers bibliotek i huset, och utvecklar Sveriges första renodlade lärandetorg[2].

Arkitektur

Kuggen har fått pris för sin innovativa arkitektur. På den internationella fastighetsmässan MIPIM som årligen arrangeras i Cannes fick Kuggen pris i klassen "Sustainable buildings" och projektet valdes ut som ett av två bland 300 anmälda i tävlingen Future Projects Awards. Arkitekt Wingårdh.

Husets syfte är att skapa en kreativ miljö med nya mötesplatser för studenter, lärare, forskare och näringsliv. Byggnaden ska också visa hur man kan utveckla byggmaterial och hushålla med energi.[3]

Kuggen har fått sitt namn på grund av att den efterliknar ett kugghjul till utseendet. Detta utseende fick den delvis på grund av aerodynamiska faktorer. Den ritades av Wingårdh arkitektkontor på uppdrag av Chalmersfastigheter. Bygget påbörjades i oktober 2010 och stod klart i mars 2011. Byggnaden tillhör Chalmers' Lindholmen-campus och är sammankopplad med byggnaderna Jupiter och Science Park via två gångbroar.

Färgskalan på Kuggen är inspirerad från dess omgivning i sex olika röda nyanser samt en grön. För varje våning växer ytan med två rum ("kuggar") och 1500 mm i sydlig riktning vilket ger skugga till våningen under. De triangulära fönstren maximerar insläpp av sol till husets mitt även vid en låg infallsvinkel. På översta våningen finner man en solcellspanel som förflyttar sig med solen för att ge skugga åt de två översta våningarna och bidra med elektricitet. Panelen hjälper till med uppvärmningen av husets vatten.[4]

Kuggen använder sig av naturvänliga tekniker på fyra olika områden: adaptiv ventilation, adaptivt ljus, interaktiva värme- och kylningssystem, och solceller. De keramiska panelerna i fasaden valdes just för deras långa hållbarhet och livslängd. Kuggen är byggt på ett sådant sätta att nå en årlig energikonsumtion på 60 kWh/m², långt under det som är en byggnad statusen ett miljövänligt hus. Byggnaden kan således tillhandahålla en oerhört komfortabel omgivning med individinställda temperaturer i varje kontor mellan 22 och 26 °C.[5]

Bilder

Källor

Noter

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013 04.jpg
Författare/Upphovsman: Mangan02, Licens: CC BY-SA 3.0
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013 02.jpg
Författare/Upphovsman: Mangan02, Licens: CC BY-SA 3.0
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013
Kuggen september 2011.jpg
Författare/Upphovsman: ArildV, Licens: CC BY-SA 3.0
Kuggen (kuggen means the cog) is a office building in Lindholmen, Gothenburg designed by Gert Wingårdh. The house was built by Chalmers University, and is part of Lindholmen Science Park. Kuggen is one of the nominated contributions to the World Architecture Festival, 2-4 November 2011 in Barcelona, in the category "Learning".
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013 01.jpg
Författare/Upphovsman: Mangan02, Licens: CC BY-SA 3.0
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013 05.jpg
Författare/Upphovsman: Mangan02, Licens: CC BY-SA 3.0
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013 03.jpg
Författare/Upphovsman: Mangan02, Licens: CC BY-SA 3.0
Kuggen Lindholmen Göteborg september 2013
Lindholmspiren september 2010.jpg
Författare/Upphovsman: Ankara, Licens: CC BY-SA 3.0
Lindholmspiren, september 2010.