Koppa (kyrilliska)

Koppa
Cyrylicka litera Ҁ.PNG
Kyrilliska alfabetet
АБВГҐДЂ
ЃЕЁЄЖЅЗ
ИІЇЙЈКЛ
ЉМНЊОПР
СТЋЌУЎФ
ХЦЧЏШЩЪ
ЫЬЭЮЯ
Icke-slaviska kyrilliska bokstäver
ӀӘҒҘҠҚҢ
ӨҮҰҺ   
Arkaiska bokstäver
ҀѸѠѾѺѢІА
ѤѦѪѨѬѮѰ
ѲѴѶ    

Koppa (Ҁ ҁ) är en ålderdomlig bokstav som tillhör det kyrilliska alfabetet. Den användes främst som en numerisk bokstav. Dess form och namn härstammar från det grekiska alfabetetets bokstav som har samma moderna namn, koppa (Ϙ ϙ). Förr hette den grekiska bokstaven koppa istället qoppa. Det kyrilliska begreppet koppa användes som talvärdet "90" i gammal kyrillisk skrift, precis som värdet för det grekiska koppa. Bokstaven ersattes relativt tidigt av kyrilliska bokstaven che (Ч ч), som var lik till utseende och som ursprungligen inte hade något numeriskt värde. Enstaka exempel på användandet av Ч som numeriskt värde har hittats i öst- och sydslaviska områden från 1000-talet, fast koppa fortsatte att användas så sent som på 1300-talet. I vissa varianter av bosančica behölls koppa, och Ч fick istället värdet "60" som ersatte den kyrilliska bokstaven ksi (Ѯ ѯ).

Kyrilliska koppa har aldrig haft ett fonetiskt värde och användes aldrig som en bokstav av något nationellt språk som använt kyrilliska. Emellertid har några moderna läroböcker och ordböcker om kyrkslaviska språket satt in detta tecken bland andra bokstäver i det tidiga kyrilliska alfabetet, ofta mellan П och Р för att återskapa den grekiska alfabetsordningen, men ibland även placerat den sist i listan.

Teckenkoder i datorsammanhang

Tidig variant av koppa.
TeckenkoderVersal: ҀGemen: ҁ
Namn (Unicode)CYRILLIC CAPITAL LETTER KOPPACYRILLIC SMALL LETTER KOPPA
Kodpunkt (Unicode)U+0480U+0481
HTMLҀҁ

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Koppa (Cyrillic), 20 april 2012.

Media som används på denna webbplats

Early Cyrillic letter Koppa.png
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC-BY-SA-3.0
Cyrylicka litera Ҁ.PNG
Författare/Upphovsman: Szczecinolog, Licens: CC BY-SA 4.0
Cyrylicka litera Ҁ.