Koordinatmätmaskin
Koordinatmätmaskinen är ett mätinstrument som används huvudsakligen för att verifiera form och läge på detaljer tillverkade i metall, plast med mera.
Uppbyggnad
Maskinens uppbyggnad är vanligast i portal eller pelarform, och den eftersträvar med sina tre axlar att efterlikna ett perfekt kartesiskt koordinatsystem. Mätmaskiner av portaltyp är nästan alltid luftlagrade, en sorts pneumatisk lagring som möjliggör en i princip friktionsfri rörelse av axlarna. Oftast är själva portalen rörlig i förhållande till bordet, mycket noggranna/exklusiva maskiner har stillastående portal och rörligt bord vilket eliminerar en hel del oönskade dynamiska effekter under själva mätningen. Pelarmätmaskiner är vanligare i kullagrad form, och har på grund av sin konstruktion sämre noggrannhet än en portalmätmaskin. Vid konstruktion av en koordinatmätmaskin eftersträvar man att få ett så form- och temperaturstabilt materiel som möjligt i axlarna, varför man ofta kan se diabas, granit och keramik användas.
Avkänningssystem
Avkänningssystemet på maskinen kan vara av antingen taktil (kontaktmätning) eller optisk typ.
Taktil avkänning
Taktila avkänningssystem består i sin enklaste form av en elektrisk brytare som bryts då mätspetsen kommer i kontakt med detaljen. I detta ögonblick registreras positionen på de tre axlarna x, y och z. Genom åren har avkänningssystemen förfinats till att nästan vara små mätmaskiner i sig själva, som klarar av kontinuerlig mätning genom att mätspetsen hela tiden är i kontakt med detaljen då maskinen rör sig. Denna typ av mätning kallas för scanning, och ger användaren möjlighet att samla mycket information om detaljen avsevärt snabbare än genom punktmätning.
Mätosäkerhet
Mätosäkerheten / noggrannheten hos en koordinatmätmaskin kan under extremt gynnsamma omständigheter vara i närheten av en tusendels millimeter. Maskinstorlekar finns från 400x400x400mm och uppåt.
Tillverkare
Kända tillverkare av koordinatmätmaskiner och tillbehör är bland annat Hexagon, Zeiss, Mitutoyo, Wenzel, Leitz, Brown & Sharpe, Renishaw, DEA, Tesa, OGP och IMS/Ferranti.
Se även
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Vulture19, Licens: CC BY-SA 3.0
9.12.7 CMM