Konsumentombudsmannen
Konsumentombudsmannen, förkortas KO, är en statlig svensk ämbetsman som sedan 1976 också är generaldirektör för Konsumentverket. KO bevakar marknaden och kan försvara konsumenternas intressen gentemot företag i domstol. Ämbetet inrättades 1970 och dess första innehavare var Sven Heurgren som 1976-1983 också var generaldirektör för Konsumentverket. Nuvarande KO är Cecilia Tisell. Liknande ämbeten finns också i en del andra länder, men denna artikel behandlar i huvudsak Sveriges konsumentombudsman.
Konsumentombudsmannens huvudsakliga uppgift är att kontrollera att företagen följer marknadsföringslagen, avtalsvillkorslagen, produktsäkerhetslagen och distansavtalslagen.
Konsumentverket och KO kan ingripa mot:
- vilseledande reklam och marknadsföring
- oskäliga avtalsvillkor
- felaktig prisinformation
- farliga produkter
Enligt lagen (2011:1211) om Konsumentombudsmannens medverkan i vissa tvister kan Konsumentombudsmannen biträda en konsument vid allmän domstol eller hos Kronofogdemyndigheten som ombud i en tvist med en näringsidkare, om tvisten är av betydelse för rättstillämpningen eller om det annars finns ett allmänt konsumentintresse av att tvisten prövas. Lagens särskilda regler om rättegångskostnader gör förfarandet i stort sett kostnadsfritt för konsumenten.[1]
Förarbeten
- Prop. 2010/11:164 (arkiverad från originalet)
Motsvarigheter i andra länder
Konsumentombudsmän av liknande slag finns bland annat i följande länder:
- Danmark: År 1975 inrättades Forbrugerombudsmanden, som förordnas för 6 år av näringslivs- och tillväxtministern.
- Finland: Konsumentombudsmannen (Finland) var tidigare (liksom i Sverige) chefen för Konsumentverket (Finland). Sedan de finländska konsument- och konkurrensverken slogs samman 2013 är Konkurrens- och konsumentverkets överdirektör med ansvar för konsumentfrågor också konsumentombudsman;[2] sommaren 2023 innehade därför Katri Vääränen detta uppdrag.
- Norge: År 1973 inrättades Forbrukerombudsmannen (som en person med en stödjande myndighet). Namnet ändrades 1980 till Forbrukerombudet. År 2018 ändrades både namnet och delvis också uppdraget; myndigheten hette därefter Forbrukertilsynet, och dess chef Forbrukerdirektøren. År 2021 ändrades myndighetens roll; den representerar inte längre konsumenternas intressen, utan har en medlande och en dömande funktion i tvister mellan konsumenter och näringsidkare.
Noter
- ^ https://lagen.nu/2011:1211
- ^ Se https://www.kkv.fi/sv/information-om-konkurrens-och-konsumentverket/, avsnittet Organisation!
Externa länkar
|
Media som används på denna webbplats
Ny lag ger Sverige specialdomstol som dömer ”reklamöverträdare”.
Tre bestämda herrar; Statsminister Tage Erlander flankerad av till vänster av justitieminister Herman Kling och handelsminister Gunnar Lange.
Företagare som bedriver marknadsföring som strider mot god affärssed eller som av annan anledning är otillbörlig mot konsumenterna eller mot konkurrenter skall enligt ett nytt lagförslag kunna bestraffas, om de inte på frivillig väg ändrar sitt förfarande. En särskild konsumentombudsman och en specialdomstol med namnet Marknadsrådet skall inrättas för att övervaka lagens tillämning. Den nya lagstiftningen förbereds inom justitiedepartementet i sammarbete med handelsdepartementet. Den centrala bestämmelsen i den nya lagen – som skall heta lag om otillbörlig marknadsföring – är en generalklausul om handlingar som strider mot god affärssed eller som av annan anledning är otillbörlig mot konsumenter eller konkurrenter.