Konduktiv pedagogik

Konduktiv pedagogik (KP) är ett utbildningssystem utvecklat speciellt för barn och vuxna med neurologiska funktionshinder såsom CP, Stroke, Parkinson, MS och hjärnskador genom olycka. Grundtanken med pedagogiken är att den neurologiskt funktionshindrade personen ska lära sig leva ett rikare och mer självständigt liv, efter sina förutsättningar.

Konduktiv pedagogik utarbetades vid 1900-talets mitt i Ungern av läkaren András Pető, genom sitt arbete med barn med CP-skada.

András Pető ansåg att neurologiska funktionshinder inte i första hand är ett medicinskt problem, utan ett inlärningsproblem. Den neurologiskt funktionshindrade personen har svårt att lära sig, bland annat, rörelser och det påverkar hela personligheten. Det är alltså inte bara problemet med rörelsen, som behöver behandlas.

Konduktiv pedagogik kom till Sverige i mitten av 1990-talet och sågs som ett alternativ/komplement till (re)habiliteringens medicinska syn på behandling av neurologiska funktionshinder, vilken bygger främst på anpassning av och runt den funktionshindrade med kirurgi, medicin, ortopedi, hjälpmedel, personlig assistans, bostadsanpassning.

Pedagogikens principer

Konduktiv pedagogik är ett system som bygger på att deltagaren, den tränande, är aktiv i behandlingen. Det är conductorns (tränarens) uppgift att ge deltagaren rätt övningar.

Övningarna ska anpassas utifrån flera aspekter

  • Lagom svåra så att deltagaren kan utför delar av eller hela övningen själv
  • Övningen ska förbereda deltagaren för mer komplicerade rörelser, som deltagaren ännu inte klarar
  • Övningarnas sammantagna mål ska vara ökad funktionalitet

Det är inte i första hand muskelstyrka som övas, utan förmåga att styra musklerna. Ett huvudmål är att anpassa övningarna så att deltagaren får öva på och förbereda sig för det deltagaren inte kan, men står i begrepp att lära sig.

Träningen sker i grupp, men individanpassas. Varje deltagare i gruppen får sitt eget program.

En neurologiskt funktionshindrad person utför ofta sina rörelser på ett annorlunda eller felaktigt sätt. Ett mål för konduktiv pedagogik är att lära deltagaren att hitta ett bättre fungerande rörelsemönster.

En grund för konduktiv pedagogik är att träningen upprepas under en sammanhängande period. Upprepning är en viktig del i inlärningsprocessen. Den dagliga rutinen har till syfte att bana in användbara mönster i hjärnan, istället för de som den neurologiska skadan missformat.

Utbildning, intresseorganisationer och utvärderingar

Conductor är en 3-4-årig högskoleutbildning där praktik och teori väger lika tungt. I Europa finns utbildning i Ungern och Storbritannien.

I Sverige fanns ett 30-tal högskoleutbildade conductorer verksamma 2013.

European Conductive Association (ECA) [1] är en europeisk intresseorganisation bestående av organisationer som bedriver konduktiv pedagogik-verksamheter, yrkesorganisationer och utbildningssamordnare. En huvuduppgift för ECA är att säkerställa kvalitén inom konduktiv pedagogik. Svenska medlemmar i ECA är Svenska Conductor Föreningen[2] och Move & Walk[3].

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har i Sverige utrett konduktiv pedagogik vad gäller CP år 2001. [4]

Referenser

Noter

Källor

  • Ingrid Liljeroth. Konduktiv pedagogik – ett specialpedagogiskt kunskapssystem inom området rörelsehinder, dess utveckling, kunskapsgrund och praktik, Förskolan Stegen, Stiftelsen Bräcke Diakoni, Mars 2004
  • Lind, L. Rapport nr 2-1996. D-uppsats. Petö metoden Konduktiv pedagog
  • Lind, L. Rapport nr 23-1999. Konduktiv pedagogik- ett alternativ för barn med rörelsehinder. Enkätstudie med 109 familjer som deltagit på Move & Walk under 19
  • Lind, L. Rapport nr 28-2001. Att höja ribban. Förväntningar och syn på lek och träning enligt Move & Walk metod
  • Lind, L. Rapport nr 32-2002. Bitarna faller på plats. Intervjuer med tre habiliteringsteam om stöd till barn med rörelsehinder och deras familj
  • Lind, L. 2003.One More Time! Parents' and habilitation teams' conceptions of conductive education and support to children with motor disabiliti
  • Eliasson, A-C. Effekter och intryck. FoU- rapport 99-04. 1999. Utvärdering av insatser för 23 barn som deltagit i Move & Walk- Institutets träningsprigram i Nässjö
  • Ödman, P., Öberg, B. Hälsoeffekter och konsumtion av träning- en ettårsuppföljning av 52 barn och ungdomar med CP som tränat på Lemo eller Frösunda Move & Walk.
  • Ödman, P., Öberg, B. Hälsoeffekter och upplevd kvalitet av intensiv träning i grupp för barn med CP- en beskrivning av två träningsaleternativ. Hälsouniversitetet. Linköpings Universitet. 20
  • Wirén, M. Move & Walk. Tolv familjers upplevelser. Blekinge FoU-enhet, 1999
  • Conductive Education. Occasional Papers nr 11. The Three-goal System in conductive education (CE) and songs as Rythmical Intention. Move & Walks (M&W) ideas to develop Inlearning Process. ( p. 61-64) 200
  • Conductive Education. Occasional Papers nr 11. Swedish conductive educational (CE) centre: Move & Walk. (M&W) (p.65-67). 20
  • Ideggyogy Sz 2009, 62 (1-2), (p.12-22) A Konduktiv nevelés gyermekneurológiai indikáció
  • Conductive Education. Occasional Papers nr 6, 2007. Move & Walk the triple goal system (p.18-)
  • Conductive Education. Occasional Papers nr 6, 2007. How can we sculpt a new generations attitudes? (p.105-1)
  • Conductive Education. Occasional Papers nr 6, 2007. Playing and games in Conductive Education. (p.137-1)
  • Conductive Education. Occasional Papers nr 6, 2007. Benefits of Conductive Education for children afflicted with disorders outside of the world of Cerebral Pares. (p.155-15)

Externa länkar