Koja

En trädkoja i Neubrandenburg.
(c) Foto: Jonn Leffmann, CC BY 3.0
En koja av grenar i Ystads sandskog 2020.

En koja är ett provisorisk tillfällig bostad, eller lekplats för barn, som är byggd av delar av vegetationen eller liknande när den byggs utomhus. Kojan kan uppföras på marken eller i träd, beroende på syftet och möjligheterna. Det svenska och japanska ordet "koja", 小屋 uttalas nästan likadant och har snarlik betydelse.

Kojtyper

Kolarkojor var den bebyggelse kolare anlade vid den kolmila som av transporttekniska skäl förlades dit där träden fanns och som behövde bevakning dygnet runt för att förbrännas på det sätt som gav önskat resultat. Kolarkojorna försågs med en enkel dörr, ofta två britsar och en eldstad i mitten.[1]

Flottarkojor var den bebyggelse som flottare anlade utmed flottningsleder för att möjliggöra sömn under de ganska ofta långa transporter av timmer där flottarna följde timrets framfart i vattnet. De byggdes ofta av mer permanent slag än kolarkojor med regelrätt timmer, tak och eldstad. Gamla flottarkojor som underhållits hjälpligt genom åren används idag ofta av föreningar eller finns tillgängliga för allmänheten.

Skogsarbetarkojor var av samma typ som flottarkojorna men oftast större, med plats för kanske 20-30 personer och med ett bredvidliggande stall för de hästar som användes i skogsbruket förr.[2]

Se även

Referenser

Tryckta källor

Noter

  1. ^ Mila och kolarkoja Arkiverad 1 april 2016 hämtat från the Wayback Machine. från Brunskogs sockens hembygdsgård
  2. ^ Skogsarbetarkojan Arkiverad 16 december 2013 hämtat från the Wayback Machine. på Skansen

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Tree house in Neubrandenburg-2.jpg
Författare/Upphovsman: Grandy02, Licens: CC BY-SA 3.0
A tree house with the inscription "Villa Kunterbunt" ("Villa Villekulla"), seen in the German town Neubrandenburg, Mecklenburg-Western Pomerania.
Koja - Ystad-2020.jpg
(c) Foto: Jonn Leffmann, CC BY 3.0
En koja av grenar i Ystads Sandskog 2020.