Knappnål

Knappnål med glashuvud.
Knappnål för anslagstavlor.

En knappnål eller kartnål är en liten nål med huvud, till skillnad från synålen som har "öga". Knappnålshuvudet kan bestå av samma metall som nålen, färgat glas eller vara av plast.

Historia

Knappnålar gjordes länge för hand och har förekommit i Sverige sen medeltiden. På 1640-talet tillverkades knappnålar i mässing i Skultuna och 1665 bildade knappnålsmakarna eget skrå i Stockholm (att jämföras med de textila arbetena vars skrån var ytterst få!). I Gusum fanns 1742 en knappnålsfabrik.

Användningsområden

Knappnålar används främst för att häfta ihop textila material tillfälligt före tråckling och/eller sömnad. Man kan enkelt markera längden på olika plagg som byxben eller kjolar och klänningar med knappnålar vid provning och lika enkelt flytta nålarna för korrigering av markeringen. Om nålarna placeras vinkelrätt mot avsedd söm i tyget är det möjligt att sy över dem med symaskin för permanent hopfogning utan att symaskinsnålen skadas. Knappnålar med huvud i glas tål värmen från strykjärn.

Knappnålar är också praktiska i andra hobbysammanhang, till exempel vid modellbygge där de kan häfta ihop pappersbitar tillfälligt eller permanent. I länder där gem är en okänd produkt, används knappnålar för att tillfälligt häfta samman pappersdokument. En kortare och kraftigare typ av nål med ett stort och något cylinderformat plasthuvud används ofta för att fästa lappar på anslagstavlor. På kartor kan positioner markeras med knappnålar.

Uttryck

Knappnålens litenhet används för att illustrera tystnad i det svenska idiomet "så tyst att man kan höra en knappnål falla". Ett annat vanligt exempel är "leta efter en knappnål i en höstack", vilket innebär att ett sökande är näst intill omöjligt.[1][2]

Konstverk

Knappnålen finns också som konstverk på Wavrinskys plats i Göteborg och på Köpmangatan i Kumla.[3] Konstverken är skapade av Ebba Matz, är 4,5 meter höga och går under beteckningen "Här". Det i Göteborg invigdes den 29 maj 2007.[4]

Källor

  1. ^ ”knappnål | SAOB”. https://www.saob.se/artikel/. Läst 14 januari 2021. 
  2. ^ Heyman, Eva (1 augusti 2010). ”Gränspolis spanar efter knivmördare”. gp.se. http://www.gp.se/1.1024530. Läst 14 januari 2021. 
  3. ^ Här, Kumla Arkiverad 29 augusti 2017 hämtat från the Wayback Machine.. Ebba Matz. Läst 28 augusti 2017.
  4. ^ goteborg.se Läst 2013-07-12

Se även

Media som används på denna webbplats

090627 Wavrinskys plats nålen.jpg
Författare/Upphovsman: Fluff, Licens: CC BY-SA 3.0
The statue "Här" (en: here) by Ebba Matz at Wavrinskys in Gothenburg, Sweden
Pin.JPG
Pin. Photo taken in Tokyo Japan.
Kartnål in central Kumla.jpg
Författare/Upphovsman: Gustav Holmström, Licens: CC BY 2.0
här av Ebba Matz
Needle.jpg
Författare/Upphovsman: Pavel Krok, Licens: CC BY-SA 2.5
dress pin