Knäckebröd

Knäckebröd.
"Hur man året om konserverar bröd i svenska familjer", från Travels in various countries of Europe, Asia and Africa(London, 1824).
Knäckebröd i en livsmedelsbutik i Sverige.

Knäckebröd (hårt bröd, hårdbröd) är jäst hårt bröd som härstammar från Sverige och vanligtvis bakas av råg.[1]

I Sverige är knäckebröd ett vanligt tillbehör till ärtsoppa, liksom till inlagd sill.[2]

Historia och etymologi

Knäckebröd är en sammansättning av orden "knäck(a)" och "bröd". Egentligen syftar knäck på ett verktyg med utstående taggar som skapade linjer och liknande vid tillverkning av bröd.[3] Knäckebröd var ett stort och runt förrådsbröd som hade hål i mitten för att hängas upp på torkstänger för att torka, men även för att inte råttor skulle komma åt dem[4]. Eftersom knäckebrödet innehåller mindre än 10 procent vatten är dess hållbarhet mycket god, något som var ännu viktigare i äldre tider då andra konserveringsmöjligheter saknades.[5] Det var särskilt viktigt under de långa och kalla vintrarna.[4] Även om det inte längre är lika vanligt att hänga upp knäckebröd finns det hålade knäckebrödet kvar.

Spisbröd är ett fornsvenskt ord och syftar ursprungligen på mörka och torra bröd. Spisbrödet var grövre än konventionellt knäckebröd och kunde under 1700- och 1800-talen bakas av korn och agnar eller osiktat rågmjöl. Det uppfattades som sämre och var särskilt avsett till "utspisning" av tjänstefolk. Det ansågs även lämpligt för barns tänder eftersom barnen var tvungna att tugga. Ordet spisbröd har levt kvar, särskilt i vissa trakter.[6]

Knäckebröd hade till skillnad från de tjocka hårdbröden en utbredning som från början var begränsad till östra Värmland, men har blivit en svensk exportprodukt.[7] Knäckebröd i hushållet är vanligast i Sverige (siffror publicerade 2003); i Sverige har 85 procent av hushållen knäckebröd hemma, i Tyskland är det 45 procent och i Frankrike 8 procent.[1] I ett svenskt hushåll äts i genomsnitt fyra kg knäckebröd per person och år (publicerat 2004).[2]

Knäckebrödet blir industri

De första knäckebrödsbagerierna kom till vid 1800-talets mitt. Näringsfrihetens införande påbörjades 1846 genom att avskaffa hantverkarnas skyldighet att tillhöra skråväsendet. Det första ”spisbrödsbageriet” blev "AU Bergmans enka" i Stockholm, som senare skulle komma att uppgå i Wasabröd. Sedan den tiden har hårt bröd allt mer blivit något hushållet köper färdigt istället för att baka själv.[2]

Bakning

Knäckebrödsbak 1911 i Värmland.

Knäckebröd bakas ut till tunna, flata kakor som får ett finmaskigt hålmönster av en brödnagg eller gropar av en kruskavel. Kakorna gräddas i hög värme under kort tid varefter de torkas.[5]

Knäckebröd är tämligen smakneutralt. Det bakas av osiktat, fiberrikt rågmjöl, men inblandning av andra mjölsorter förekommer, liksom av fint rågmjöl. Även rent veteknäcke förekommer. Rektangulära och runda former, ofta hålkakor, är vanliga. Det är möjligt att baka knäckebröd i hemmet, men det mesta knäckebrödet tillverkas industriellt.

Tillbehör

Knäckebröd med färskost, tomat och ägg i England.

Traditionella pålägg på knäckebröd i Sverige är smör,[2] kaviar,[2] leverpastej med ättiksgurka eller saltgurka,[2] tunnhyvlad hårdost[2] och prickig korv[2].

Bildgalleri

Exempel på olika typer av knäckebröd:

Källor

  1. ^ [a b] Knäckebröd 03. Göteborgs-Posten, 2003.
  2. ^ [a b c d e f g h] Sandra Qvist, Jens Linder (18 april 2004). ”Tuggmotstånd”. Dagens Nyheter. Arkiverad från originalet den 3 maj 2016. https://web.archive.org/web/20160503231014/https://www.dn.se/mat-dryck/reportage/tuggmotstand/. Läst 25 juni 2015. 
  3. ^ Svenska Akademiens ordbok: Knäckebröd
  4. ^ [a b] ”Knäckebröd”. Svenskt Uppfinnaremuseum. http://svensktuppfinnaremuseum.se/knackebrod/. Läst 29 augusti 2020. 
  5. ^ [a b] Swahn, Jan-Öjvind (2003). Mathistorisk uppslagsbok. ISBN 978-91-89086-49-4 
  6. ^ Svenska Akademiens ordbok: Spisbröd
  7. ^ Nils-Arvid Bringéus. ”Knäckebröd”. Nationalencyklopedin. Bokförlaget Bra böcker AB, Höganäs. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kn%C3%A4ckebr%C3%B6d. Läst 25 juni 2015. 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Knäckebrödsbakning. Bjurbäcken, Manskogs socken, Värmland - Nordiska Museet - NMA.0033934.jpg
Knäckebrödsbakning. Kvinna stansar hål ur degen med ett brödmått. Bjurbäcken, Manskogs socken, Värmland. (Rättning: Platsen är troligtvis Mangskogs socken, som har artikel i svenska Wikipedia.)
Thin crispbread.jpg
Författare/Upphovsman: Tiia Monto, Licens: CC BY-SA 4.0
Thin crispbreads Finn Crisp.
No-nb digibok 2015022324004 0300 1.jpg
Illustrasjon hentet fra boken "Travels in various countries of Europe, Asia and Africa" av Clarke, Edward Daniel og utgitt av T. Cadell and W. DaviesLondon : T. Cadell and W. Davies, 1824 (London, 1824)
Knaeckebroed.jpg
Some slices of knäckebröd.
-2019-05-17 Cheese, tomato and egg on rye crispbread (1).JPG
Författare/Upphovsman:
Flag-globe-2.gif

Kolforn (Kolforn)
I'd appreciate if you could mail me (Kolforn@gmail.com) if you want to use this picture out of the Wikimedia project scope.

w:sv:Creative Commons
erkännandedela lika
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell.
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som antyder att licensgivaren stödjer dig eller din användning.
  • dela lika – Om du remixar, transformerar eller bygger vidare på materialet måste du distribuera dina bidrag under samma eller en kompatibel licens som originalet.
, Licens: CC BY-SA 4.0
Egg, tomatos and cream cheese on rye crispbread in the town of Cromer, Norfolk, England.
Knäckebröd exists in a great variety.jpg
Författare/Upphovsman: Heipedia, Licens: CC BY-SA 4.0
Great variety of crisp bread in a Malmö supermarket
Zwei Scheiben Knaeckebrot.jpg
Knäckebröd bakad av fullkornsmjöl av råg
IKEA knäckebröd.JPG
Författare/Upphovsman: Nissy-KITAQ, Licens: CC BY-SA 3.0
Knäckebröd råg och kli som säljs i IKEA
Swedish crisp bread.jpg
Författare/Upphovsman: Mk2010, Licens: CC BY-SA 3.0
Swedish crisp bread
Näkkileipä.jpg
Författare/Upphovsman: Tiia Monto, Licens: CC BY-SA 4.0
A rounded crisp bread by Vaasan Oy.
Falu råg-rut.JPG
Författare/Upphovsman: Alicia Fagerving, Licens: CC BY-SA 3.0
Några skivor knäckebröd av märke Falu råg-rut.